Kurs Instruktora KITE - państwowy - zapisy !

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
pawel_waw

Post05 lip 2007, 17:15

Ta dyskusja jest analogiczna do tej która kilka lat temu toczyła się na temat papierów windsurfingowych. Wszyscy starali się udowodnić wyższość VDWS nad papierami państwowymi, przytaczając dokładnie te same argumenty...

Myślę, że większość zrozumie różnicę dopiero wtedy gdy zdaży się wypadek i ktoś zostanie pociągnięty do odpowiezialności. Wtedy też okaże się ile warte są polisy ubezpieczeniowe dające dzisiaj złudne poczucie bezpieczeństwa właścicielom szkółek i ich pracownikom. Uzewnętrznią się wtedy równierz różnice we wspomnianych polisach...

Na koniec dodam, że VDWS na który kiedyś był potężny booom (tak jak dziś na IKO) już właściwie nie istnieje, a był organizacją duuuużo większą.

To ja tyle.

Pozdr

Alinek
Deska: Nobile
Latawiec: Nobile
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 17:17

Z punkt widzenia uczenia na swiecie, na kij mi jest potrzebne zaswiadczenie od Kaczora ze umiem uczyc, skoro IKO działa i to calkiem niezle, ciagle sie rozwijając, to po co robic kurs instruktorski na polskich zasadach.

Poza tym IKO robia Ci co chca uczyc na swiecie, kurs jest po ang itp. Ci co chca uczyc w Polsce ucza bez kursu i papierka, ktory nie podniesie im pensji jak go bedą mieli, bo jak widac na forum, "wazne ze umiesz uczyc", a nie to jakim papierem sie legitymujesz.

Reasumujac, chcesz uczyc za granicą-IKO, a Polsce-nie potrzebujesz zadnego swistka zeby uczyc.
Tyle.

Zeby nie było, czywiscie zycze Ci zebys znalazł klientów.

Piotruś
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 17:19

Nie wiem dlaczego u forumowiczów nagle taka miłość do monopolów! I dlaczego tym monopolistą ma być IKO?

Aż dziw bierze, że "kolega" ZIOMEK jeszcze nie zabrał głosu. :)

Alinek
Deska: Nobile
Latawiec: Nobile
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 17:24

Na pewno jest na wodzie.
Innaczej sobie tego nie wyobrazam. :wink:

Edi

Post05 lip 2007, 17:44

Do Pedra.

Kto fizycznie będzie przeprowadzał taki kurs?
AWF bedzie wybierać szkołę czy ludzi? Chyba, że SINGX sie odradza?

aha
i czy bedzie możliwość zrobienia takiego kursu z red sea zone ?

ZaŻenowany

Post05 lip 2007, 17:49

zgadzam sie z pawel_waw.
i tu jeszcze raz info do Alinek - zgadza się, można uczyć bez papierka, ale co będzie w momencie wypadku ??
ja wiem, ze to sie zdarza bardzo rzadko, ale zdarza się i to najczęściej w najmniej spodziewanym momencie. wierz mi. po co więc sobe psuc zycie ?

nie neguję IKO, bo co miałbym sie starac o kolejne ich stopnie.
Mam, bo wychodze z zalożenia, że warto WIEDZIEC, potrafić a przede wszystkim spokojnie spac !

pozdro

ZaŻenowany

Post05 lip 2007, 17:57

SIGNX to SIGNX a nie AWF.
jako SIGNX zajmuje sie snowboardem a kajtem od 2 lat jedynie "wyjazdowo" do RED SEA ZONE (respect), ponieważ na AWF mam duzo zajęc z kite (w tym roku juz miesiąc non stop) a praca ze studentami to super sprawa - nie to samo co klienci w szkołce.

Kitesurfing na AWF wrocław to juz historia 3 lat.
Zaczeło sie od "zajęć do wyboru", które ruszyły w 2005 roku - 30 osob.
POtem był rok 2006 - 40 osób.
W tym roku mamy kolejną "edycję" no i dochodzi kurs instruktorski.

Poza tym od zeszłego roku prowadzę obóz wędrowny z elementami kitesurfingu. Bardzo fajna rzecz i mega atrakcyjna dla studentów, ponieważ MUSZĄ zaliczyć oboz wędrowny i ... napisalem program obozu, na którym zwiedzamy zatoke pucka dookola, robiąc codziennie zajęcia z kite. Studenci zaliczają oboz a dodatkowo uczą się kite !
Są zadowoleni i nie moge się odgonić od chętnych. W tym roku już są 2 turnusy.

Tak więc walczymy dzielnie, mimo, iz do morza mamy daleko.

pozdr

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 20:37

Cubano pisze:ch.. na to kładę

bo i tak

Damy Rade !!!

I ja też!!

Pozdro Cubano :-)

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 21:55

wniosek z pomiędzy wierszy jest dosyć wyraźny:

w tej chwili wystarczy ubezpieczenie OC związane z prowadzeniem działalności gospodarczej - nie może być wymogów związanych z papierami instruktora, bo pojęcie to jeszcze nie istnieje. Tak jak, nie ma instruktorów od bierek, czy połykania kaktusów. I można za takie szkolenie legalnie brać pieniądze i być chroninym przez OC, tak długo, jak OWU tego nie wyklucza, a podatki się płaci.

Sytuacja zmieni się na taką jaka jest teraz np. ze snowboardem w momencie, w którym powstanie państwowy kwit. I od powstanmie kwitu i ministerialnej definicji wszyscy, którzy chcą poważnie i odpowiedzialnie zajmować się szkoleniami będą musieli zrobić kurs i zapłacić 1600, bo inaczej nie daj bóg, Pedro będzie biegłym w ich sprawie. A zapowiedział już jaka będzie opinia.

mając papier można szkolić tak zresztą jak i bez papieru czy z papierem IKo, Piko, Wiko, itd. ALE ... w przypadku błędu w sztuce, wypadku, pierwsze o co spyta sędzia lub prokurator to "Czy miał Pan do tego uprawnienia ?". Jesli tak - to jest to bład w sztuce i jesli tylko bedziesz miał wykupione ubezpieczenie "OC instruktora" (ktore też można wykupić po okazaniu uprawneń) to jesteś cały. Jeśli nie masz uprawnień - nikt dalej juz nie rozmawia; prosze mi uwierzyć bo zdarzyło mi się być bieglym sądowym w sprawach snowboardowych;

Dzisiaj sędzia czy prokurator o to nie zapyta, bo takie uprawnienia nie istnieją. Ale już niebawem...

Nie wiem dlaczego u forumowiczów nagle taka miłość do monopolów! I dlaczego tym monopolistą ma być IKO?

Piotruś, chłopaku - patrz i się ucz - tak właśnie powstaje monopol. IKO jest dobrowolne. A kwit od Pedra będzie niebawem obowiązkowy. I do tego jedyny słuszny, bo z orzełkiem.

A na koniec - proszę o wyprowadzenie mnie na prostą, jeśli błądzę.
Pedro - nic osobistego, to musiało się kiedyś stać. Szkoda, że to kiedyś jest już. Trzymam kciuki, żeby poza monopolem, jakiś był z tych kwitów pożytek dla świata ;)

Piotruś
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 22:34

Adam S pisze:(...)
Dzisiaj sędzia czy prokurator o to nie zapyta, bo takie uprawnienia nie istnieją. Ale już niebawem...

Drogi Adamie,
Zerknij na § 6. i § 7. Rozporządzenia MEN z dnia 27 czerwca 2001 r. w sprawie kwalifikacji, stopni i tytułów zawodowych w dziedzinie kultury fizycznej oraz szczegółowych zasad i trybu ich uzyskiwania.

P.S. Monopol na prawo jazdy też ma państwo. :) Dlaczego nie domagasz się aby honorowano uprawnienia nadawane przez Bantustan. Niestety wolność jednostki podlega idiotycznym ograniczeniom. :)

Awatar użytkownika
ojarex
Deska: nobile
Latawiec: best
Kontaktowanie:

Post05 lip 2007, 23:57

hehe

Snowboard na lotwie ????
tezbym tak kiedys powiedzial...

Poziom jest mega wysoki.
Maja male gorki i mege duzo snowparkow mega fajnie przygotowanych.
np. miejscowka cesis, milzkalne ...

2 kickery + BA po jednej stronie wyciagu

Box prosty + lamany + a frame box + sbox + 2 kincked box
+ z 6 roznych kickerow

I kolesie krecacy bs 1080, Sw fr 9, sw bs 9, sw4,5 na bs boardslide na kinckes boxie (zawody z 10 m przelotki)

Rok temu niejaki Girts LAube zajal wysoka pozycje w miedzynarodowych zawodach.(zdobywca ticket to ride)

Nie no chlopaki wymiataja
Zdazylo mi sie pojezdzic na zawodach w Pl i LV i wiem co mowie

Mam z 2 filmy od ziomali z lv z 2004 roku i tam juz widac grube triki.

A to ze gor nie maja to juz inna sprawa.
Za to Snowparki sa wypasione

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2007, 02:02

Alinek pisze:Na pewno jest na wodzie.
Innaczej sobie tego nie wyobrazam. :wink:

byłem na wodzie
jutro też będę
więc trza się wyspać
toteż nie mam czasu na pierdoły

dobranoc

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post06 lip 2007, 08:31

będą musieli zrobić kurs i zapłacić 1600, bo inaczej nie daj bóg
brnac w to dalej moze juz niebawem Giertych stwierdzi ze kite jest niebezpieczny ,wprowadza ograniczenie wiekowe ,oraz zakaz kozystania ze spotow bez uprzedniego zdania egzaminu dopuszczajacego .Zrobia kilka komorek egzaminacyjnych ,drobna oplate roczna (jak w pzw)200 zeta no i pare osob dostanie prace wiec przy okazji spadnie bezrobocie.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2007, 09:31

Leeloo pisze:fajnie tylko nie za bardzo widze sens robienia uprawnien ktore dzialają tylko w tym dziwnym kraju skoro za kilka stowek wiecej masz IKO z ktorym mozesz uczyc na calym swiecie wliczajac w to ten dziwny kraj

W tej chwili żeby zrobić IKO trzeba znać angielski, który nie każdy musi znać. Mam znajomego po AWF, który zawodowo uczy m.in. snb i pływania, w przyszłości myślał o zrobieniu kursu instruktora kite ale nie zna angielskiego i dlatego obecnie nie ma na to szans :roll: .
Oczywiście mógłby uczyć w Polsce bez papierków ale będzie wtedy na pozycji dużo gorszej niż instruktor z IKO.

ZaŻenowany

Post06 lip 2007, 09:48

Hello !

Robię wielkie oczy czytając wszystkie komentarze - zdumiewa mnie Wasza wyobraźnia, która wplątała w to Giertycha :-)
nic z tych rzeczy !
jaki monopol ?? przeciez napisałem ze to jest kurs dla tych którzy chcą a nie obowiązkowy, bo zmieniły sie przepisy !

każdy jest kowalem własnego losu. jedni nie potrzebują zadnych papierów, inni potrzebują z wielu powodów.
ja np. potrzebowałem IKO zeby móc prowadzic zajecia z kite na AWF, pracownikom AWF potrzebne sa np. uprawnienia państwowe bo mają obowiązek podnoszenia kwalifikacji zawodowych, itd. Jeszcze inni chcą spokojnie spac a moze są po prostu kolekcjonerami uprawnien ! Koniec kropka.

Monopolu nie ma, bo juz powoli AWF Katowice staraja sie o zgode od ministra i znajac zycie i autonomiczność AWF-ów dostaną.
mówiło sie od dawna o zalozeniu związku kite. nic nie wyszło a przeciez ktos mogł sobie stworzyc taki monopol !

Adam S - niestety pojęcie instr kite juz istnieje (jest wiec państwowy kwit jak piszesz). mam dokument w ręku. pierwsze legitymacje juz zostały wystawione przez Ministerstwo i lada chwila na spisie dyscyplin sportu pojawi sie kitesurfing - mam to czarno na białym (nie bede wrzucał skanów).
i prosze nie wkladaj mi slów w usta. biegły musi postepowac zgodnie z prawem a prawo w tej chwili juz jest wlasnie takie ze sa uprawnienia. opinia jest wiec zawsze obiektywna. peace

pozdr

Wróć do „Forum Główne”