Czy planujesz kupić deskę wave?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy planujesz kupić deskę wave?

Tak. Na pewno w tym sezonie
20
24%
Tak. Ale raczej w nastepnym
22
27%
Nie jestem zainteresowany wave
9
11%
Nie - bo juz mam
12
15%
Nie. Bede pozyczal
6
7%
Nie wiem jeszcze
13
16%

Liczba głosów: 82

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 12:43

Moim zdaniem rynek wave w Polsce ruszy na powaznie od przyszlego roku.
Polska powiela europejskie wzorce z 3 letnim opoznieniem (taka moja wlasna obserwacja).
Dwa lata temu pojawily sie tutaj (jestem w Belgii) deski wave a w tej chwili uklad jest 40-60 z korzyscia na TT.
Przy czym zaawansowani jezdza w ukladzie 80-20 na korzysc wave. Warunki wave w Belgii sa lepsze niz na Baltyku ale za to mają mniej wiatru latem.

Poza tym nikt jeszcze nie pisze ze prawdziwy boom na deski wave bedzie wowczas jak ludzie zrozumieja ze plywanie unstrapped jest największą radością KS.
Tak jak Smokie i VonBelka piszą ludzie zaczną plywac na tych deskach w warunkach slabowiatrowych, bo to jest BARDZO rozwijające - osobiscie plywania unstrapped uczylem sie na Resku - super plaskiej wodzie. Po opanowaniu zwrotu nie balem się już młynków na Baltyku.
Po co kupowac skima jak lepiej uczyc sie podobnych trikow na bezstrapowej :?: :idea:
Ciekaw jestem kto pierwszy zrobi kiteloopa na bezstrapowce? Koniu zapewne się już przymierza…

Sporo ludzi zaczyna zimą latać w cieplejsze miejsca i widzą, że na tamtych spotach wave zaczyna rządzić (oprócz Egiptu).

Hybrydy – nie lubie ich. Wg mnie szkoda czasu na takie dziwne projekty ale mogę się powaznie mylic, bo się okaze ze Franek Orly i znowu wypali jakąś nową rewolucje.

Czynniki za kupnem wave:
- wiecej frajdy na morzu,
- chec indywidualnego rozwoju,
- super alternatywa na slabe warunki wietrzna nawet na Zatoke
- swiatowa moda na wave
- marketing firm KS
- popularyzacja wave na rodzimych spotach przez na razie nielicznych.

Czynniki przeciw:
- transport i jego koszt (linie lotnicze)
- brak dobrych warunkow wave na Baltyku

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 13:33

BraCuru pisze:Poza tym nikt jeszcze nie pisze ze prawdziwy boom na deski wave bedzie wowczas jak ludzie zrozumieja ze plywanie unstrapped jest największą radością KS.

Moim zdaniem masz rację z wyjatkiem tego punktu, niestety...Dimitri pisał bodajże ze dwa lata temu że nadchodzi prawdziwa rewolucja surfboardowa...Dlaczego? Ano dlatego że freestyle, mimo że jest od początku i będzie motorem tego sportu robi się za trudny dla przeciętnego niedzielnego kitesurfera. A klienci i odbiorcy sprzętu chcą jednak przeważnie dwóch rzeczy - funu i łatwości jego osiągnięcia...

Co nie zmienia faktu, że patrząc z punktu widzenia surfera/windsurfera pływanie na fali z kajtem to "pedalenie" ;) a dla mnie nie ma większego funu niż odjechanie nowego triku, chociaż mój poziom freestyle jest podstawowy.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 15:11

Z punktu widzenia surfera to jak on widzi ze łapiesz 10 razy więcej fal wjeżdżając na nią z latawcem i tnąc ja nie gorzej niż on to chyba raczej zaczyna zazdrościć. Pomijając fakt ze on na większość tych fal wogole nie wjedzie bo trza machać łapkami ....
Co do kl unstrapped to mysle ze to kwestia miesiaca :wink:

Awatar użytkownika
KamilG
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 15:31

BraCuru pisze:Ciekaw jestem kto pierwszy zrobi kiteloopa na bezstrapowce? Koniu zapewne się już przymierza…

Na KPWT w 2009 Rivieras robil kiteloopy i F16 unstrapped, powinno byc na jakims filmiku. Prawdopodobnie robil to juz w 2008 :P

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 15:41

Smokie pisze:Co do kl unstrapped to mysle ze to kwestia miesiaca :wink:

Wez mnie nie zalamuj :shock: Napisz jeszcze ze to bedziesz Ty to wowczas podetne sobie zyly jesli nie zrobie tego w RPA :lol:

Wlasnie skonczylem sobie kawke na molo w Blankenberg (najlepsza fala w Belgii). Pijac kawe i zagryzajac ciasteczko z belgijska czekoladką ogladalem jednego surfera i dwoch kajciarzy ujezdzajacych male falki max 1m, wiatr 12-15kt. Surfer dobrze ogarniety a kajciarze tak sobie (etap skokow). W ciagu 45min surfer zlapal max 10 fal i padl z zimna. Kajciarze orają przyboj chyba do tej pory. Nie dziwie sie surferom ze nas nie lubią i wyzywaja od pedałów :lol:

Przemass - co do unstrapped mysle, ze jest to o wiele prostsze niz jakikolwiek HP we freestylu. Ludzie za szybko zrazaja sie po pierwszych upadkach na bezstrapowych deskach.
Powaznie polecam najpierw nauke zwrotow na plaskim.

Wierze, ze unstrapped bedzie bardzo popularne za pare sezonow.
W momencie jak powstana przyjazne kajty, ktory nie beda ciagnely non stop i beda utrzymywaly sie w powietrzu dajac mozliwosc pure surfingu wowczas nastapi przelom. Bo nie beda potrzebne strapy :idea:

Surferzy beda wowczas nazywac nas kozakami :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 15:43

KamilG pisze:Na KPWT w 2009 Rivieras robil kiteloopy i F16 unstrapped, powinno byc na jakims filmiku. Prawdopodobnie robil to juz w 2008 :P

Kamil - chodzilo mi o nasze podworko.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 sty 2010, 15:54

z 3 letnim opoznieniem (taka moja wlasna obserwacja)

Widze to tak samo jak Ty ale juz nie chcialem po raz kolejny pisac ....z mojego doswiadczenia... u nas temat niesmialo zaczyna dopiero wyplywac

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 17:05

przemass pisze:
BraCuru pisze:Poza tym nikt jeszcze nie pisze ze prawdziwy boom na deski wave bedzie wowczas jak ludzie zrozumieja ze plywanie unstrapped jest największą radością KS.

Moim zdaniem masz rację z wyjatkiem tego punktu, niestety...Dimitri pisał bodajże ze dwa lata temu że nadchodzi prawdziwa rewolucja surfboardowa...Dlaczego? Ano dlatego że freestyle, mimo że jest od początku i będzie motorem tego sportu robi się za trudny dla przeciętnego niedzielnego kitesurfera. A klienci i odbiorcy sprzętu chcą jednak przeważnie dwóch rzeczy - funu i łatwości jego osiągnięcia...

Co nie zmienia faktu, że patrząc z punktu widzenia surfera/windsurfera pływanie na fali z kajtem to "pedalenie" ;) a dla mnie nie ma większego funu niż odjechanie nowego triku, chociaż mój poziom freestyle jest podstawowy.

Do puki nie urwę sobie ręki przy próbie czegoś tam jestem z Przemasem :wink:
Jak dla mnie na razie nr1 to tt a jazda na surfie to tylko strapless!!!! czego jak pisze Bracru trzeba się nauczyć najpierw na płaskiej wodzie. W strapach było mi bardzo niewygodnie i nienaturalnie!!
ps.
Z zakupem takiej dechy wstrzymam się do testów dechy wakeskate - też strapless ale inaczej :wink:
http://www.vimeo.com/8603709

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 18:45

BraCuru pisze:Przemass - co do unstrapped mysle, ze jest to o wiele prostsze niz jakikolwiek HP we freestylu. Ludzie za szybko zrazaja sie po pierwszych upadkach na bezstrapowych deskach.

Oczywiście i tu też się zgadzam :) Dlatego tak jak przewidujesz, b.duża grupa ludzi po kursie i pierwszych próbach trików zacznie szukać łatwej i przyjemnej alternatywy, we freestyle pozostaną najbardziej zawzięci i najmłodsi z czasem.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 sty 2010, 18:54

O emerytach tez juz nie chcialem pisac :oops: :wink:

Awatar użytkownika
LOCALES Rewa
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 19:04

Smokie pisze:O te 10 osób co już chcą kupić łejwówke ;)

i te 12 które kupią w przyszłym roku ..... i oby tak się stało ;)
najlepsze są klasyczne, duże i 3-finowe !

popieram :) "- swiatowa moda na wave " w końcu będzie można kupić na rynku prawie nówki za pół ceny :)

Kitesurfing i jego historia zaczyna sie od takich desek.... potem były zapożyczone wake'owe i dalej freestylowe.
.... muszę ją odzyskać, bo teraz po 10 latach pływania w końcu wiem jak dobrze wykorzystać jej walory ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post17 sty 2010, 23:01

LOCALES Rewa pisze:Kitesurfing i jego historia zaczyna sie od takich desek.... potem były zapożyczone wake'owe i dalej freestylowe.
.... muszę ją odzyskać, bo teraz po 10 latach pływania w końcu wiem jak dobrze wykorzystać jej walory ;)

Wykrecisz strapy i masz Mario kultową maszyne :idea:

PS.
Wiem, ze calkiem sporo osob czyta to forum ale sie nie udziela (nie pisze) z roznych powodow.
Jak pojawiaja sie ankiety to bardzo Was prosze o szczere klikniecie w podane opcje. To wiele nie kosztuje a da nam wszystkim bardziej obiektywne wnioski.
Poza tym namawiam abyscie zlamali swoje zalozenia bycia biernym i smialo cokolwiek napisali.
Bez Waszego udzialu wkrotce forum to stanie sie towarzystwem wzajemnej adoracji (ja niestety mam tez spory w tym udzial :oops: )

bart_dr

Post18 sty 2010, 03:46

kupuje napewno do konca marca, globala 2010, chyba ze mi ktos cos tanszego zaoferuje:D , mieszkac na wyspie i nie miec wave to lekki wstyd!

Misha
Kontaktowanie:

Post18 sty 2010, 11:57

W zeszłym sezonie nabyłem RRD Toxic '08, pierwsze wrażenia z pływania były średnie... ale również wiało trochę mało i były spore problemy z ostrzeniem... Sezon rozpocząłem w kwietniu i w sumie jakoś do lipca nie miałem melodii na tego Toxica... ale później w lipiec, sierpień i wrzesień... coraz bardziej się do tej deski przekonywałem. Najpierw pływałem na tej deni rozbujanym zalewie wiślany i może właśnie dlatego nie byłem w stanie się do niej dość długo przekonać... ale na Bałtyku już było GIT. Przez pierwsze pływania miałem wrażenie, że pływam na desce, która umie o wiele więcej ode mnie... ale z każdą falą było lepiej i fajniej... Teraz sezon pewnie znów zacznę Marzec/Kwiecień, ale bankowo będzie w nim więcej wave :) Wcześniej jeszcze jak byłem szczawiem i hasałem na rolkach to miałem grubą zajawkę na tricki... potem jak miałem mocno wkręcony rower to już wolałem cross country i wyprawy rowerowe niż freestyle.. Teraz na kite, nie powiem, lubię poskakać ale jakieś małpie figle już mnie kręcą... za to wave choć w moim wydaniu jest zaledwie raczkowaniem wygląda bardzo obiecująco...

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2010, 15:34

BraCuru pisze:Surfer dobrze ogarniety a kajciarze tak sobie (etap skokow). W ciagu 45min surfer zlapal max 10 fal i padl z zimna. Kajciarze orają przyboj chyba do tej pory.

To jest wedlug mnie jedna z pieknych stron surfingu, cierpliwosc. Trzeba sie nauczyc czekac i z tym zyc by moc sie wykazac gdy pokarze sie okazja. Jednak nie zmienia to faktu, ze na kite z powodu wielu mozliwosci/prob mozna sie szybciej nauczyc 'prawie' tego samego ;)

Wróć do „Forum Główne”