ISTOTNE dla wszystkich polskich zawodnikow

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ksiaze
Dostał piwko: 29 razy

Post27 sty 2010, 11:53

A może jest to objaw "pseudo forumowego" postępowania, kiedy ktoś coś tworzy i się stara to cisza, nikt nie pomoże, ale jak już powstanie Stowarzyszenie to będzie ogólna krytyka że komuś się nie podoba i po co...
Tak czy inaczej jest już grupa zawodników (która się z dnia na dzień powiększa) popierających ideę stowarzyszenia-między innymi- Kiteteam, Asia Litwin, Kamil Gajdziński, ja..
Chcemy być zrzeszeni, chcemy mieć otwarty wstęp na zawody międzynarodowe i chcemy mieć zawody w Polsce odpowiadające międzynarodowym standardom.
Jeśli ktoś chce się przyłączyć bądź dyskutować teraz jest na to odpowiedni moment.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2010, 15:05

Chciałbym przedstawić swoje spostrzeżenia dotyczące zmian w strukturach organizacyjnych światowego kitesurfingu. Nie można ignorować tych zmian, bo będą one miały wpływ na to jak wygląda zawodniczy kitesurfing w Polsce.
Mało kto im się przygląda a jeszcze mniej rozumie :idea:
Mam nadzieję, że niniejszy post zarysuje obraz tych zmian i skierowany jest do wszystkich ale z uwzględnieniem osób mniej zorientowanych.
Dlatego to będzie chyba najdłuższy post jaki napisałem na tym forum.
Do rzeczy!

Do 2009 światowe zawody były organizowane przez dwa niezależne ciała Kite World Pro Tour KPWT (działają od 1999!) (http://www.kiteboardpro.com) i Professional Kitoboard Riders Association PKRA (http://www.prokitetour.com).
Każdy z cyklów miał swoich zwolenników, wyjątkowy charakter, zalety ale i również wady. Zawodnicy byli oceniani wg różnych kryteriów.
KPWT brało pod uwagę old school, natomiast zawodnicy w PKRA byli oceniani przede wszystkim za moc trikow.
W ten sposób po paru sezonach PKRA spowodowała, że Freestyle osiągnął niewyobrażalny parę lat wstecz poziom techniczny.
Co jest lepsze dla Freestyle? – nie mi to oceniać.

W 2006 roku grupa Niemców wpadła na diabelski pomysł ogarnięcia małego bałaganu, powołania jednego międzynarodowego stowarzyszenia, namówienia narodowych stowarzyszeń do zjednoczenia sił oraz zrzeszenia się z Międzynarodową Federacją Żeglarską ISAF.
Jak to przystało na Niemców zrobili wszystko co zamierzali z niemiecką skutecznością.
W ten sposób w kwietniu 2008 na światowej scenie KS pojawiło International Kiteboarding Association IKA (http://www.internationalkiteboarding.org).
Obecnie zrzeszają 19 narodowych organizacji oraz kolejnych 13 jest na formalnej drodze prowadzącej do członkostwa.
IKA zdobyła również prawo reprezentowania światowego KS w ISAF jako oddzielna klasa żeglarska od listopada 2008.
Dodatkowo zostali upoważnieni do zatwierdzania światowych i kontynentalnych zawodów KS uznawanych przez ISAF.

Rozpoczęły się rozmowy z PKRA i KPWT. Szefostwo pierwszego touru zaakceptowało IKA.
Niestety rozmowy z szefami KPWT nie były tak owocne.
Mimo wielu prób w sezonie 2009, IKA nie dogadała się z KPWT aby ujednolicić zasady rozgrywania zawodów i przydzielania tytułów mistrzowskich.
W ten sposób w listopadzie 2009 zdecydowali się na brutalny krok wykluczenia KPWT i zawodników biorących udział w tym cyklu zawodów.
Nikt nie ma wątpliwości, że był to decyzja o rozpoczęciu wojny na górze.

W grudniu 2009 (miesiąc temu!) uaktywniło się nowe ciało oczywiście konkurencyjne dla Niemców: International Kiteboarding Federation IKF (http://www.kiteboardfederation.com)
Nie trudno się domyśleć kto jest szefem tej organizacji.
Na stronie IKF widzę, że działają od lipca 2007. Nie komentuję tego.
Mogę skomentować natomiast, że krok KPWT w strone współpracy z IKF do dowód desperacji.
Osobiście nie wróże różowej przyszłości obu organizacjom, choć w przypadku KPWT jest to wielka szkoda, że ich doświadczenie i lata ciężkiej pracy zostały raczej zaprzepaszczone.
Musiałby wydarzyć się cud, aby KPWT przetrwało w dobrej formie tę wojnę.
Obawiam się, że za parę lat KPWT będzie sprowadzone do roli marginalnych zawodów – szkoda wielka! W międzyczasie IKF ogłosiło, ze mają jedno narodowe stowarzyszenie (Włosi) popierające ich działalność.
Oczywiście finanse lub raczej ich brak był również przyczyną konfliktu. Na szczęście to nie nasz problem.

Kolejnym dowodem desperacji IKF są próby zdobycia poparcia od SportsAccord i Komitetu Olimijskiego.
Andrea (Prezydent IKF) zapomnial jednak, ze ISAF jest jednym z najbardziej szanowanych federacji w Komitecie Olimpijskim i SportsAccord.
Reakcja na takie próby była całkowita banicja IKF przez ISAF.

Dodam jeszcze, że IKA wpadło na genialny pomysł stworzenia cykli zawodów kontynentalnych w 2010.
W tym roku odbędą się dwa toury: KTE Europe (http://www.kitesurftour.eu/index.php) i Asia.
Nie trzeba być prorokiem, aby przewidzieć , że za rok, dwa pojawią się cykle obu Ameryk oraz Australii z Oceanią.
Dodatkowo sądzę, że to dopiero początek i wkrótce będzie 8-10 edycji kontynentalnych zawodów.
Co jest genialnego w tym pomyśle: dużo niższe koszty dla zawodników!!!!
Aaron, Kevin i spółka w pogoni za tytułem świata będą musieli parę razy okrążyć glob, aby odwiedzić 12 przystanków PKRA!
Wątpię, aby najlepszemu polskiemu zawodnikowi dano szansę startu we wszystkich edycjach bo to by kosztowało chyba co organizacja Forda w Polsce!!!!
Dlatego nie widzę możliwości odniesienia sukcesów na arenia PKRA przez zdolnych, może nawet lepszych zawodników z powodu braku potężnej gotówki.
Jeśli tak dalej się potoczy to PKRA stanie się rezerwatem najbogatszych i nie koniecznie najlepszych.
Świetną alternatywą dla zdecydowanej większości zawodników będzie cykl europejski.
PS.
Są tylko 32 miejsca w pierwszym sezonie, więc kto pierwszy ten lepszy (cały KiteTeam już zapisany).

Co może przekonać bardziej naszych zawodników jest fakt, że IKA przyznała Polsce prawo organizacji najważniejszej ostatniej edycji KTE – czyli mamy finał Pucharu Europy Freestyle i Racing w Polsce!
Będzie to z pewnością największą pod względem ważności impreza jak do tej odbyła się na naszym podwórku.
IKA widzi potężny potencjał w polskich zawodnikach i w ten sposób chcieliby dać impuls do współpracy.
Swoją drogą uderzające jest jak często Polacy zaniżają mniemanie o sobie.
Daleko mi do twierdzenia, że jesteśmy narodem wybranym ale myślę, że jeśli ludzie uwierzyliby troszkę wiecej w swoje możliwości, ambicje, talenty to nie tylko polskie zawodniczki zawojują arenę międzynarodową. To była taka mała dygresja…

Nie muszę chyba podkreślać jak w takim przypadku istotne jest zrzeszenie się polskich zawodników. Jeśli impreza wypali satysfakcjonująco (w co nie wątpię – bo zatrudnieni są i będą najlepsi w te klocki) to impreza na stałe wpisze się w kalendarz IKA.
Byłby nieziemski obciach, jeśli w 2011 w odbywającym się finale nie mogliby wystąpić Polacy!
PS. W tym roku PKRA i IKA akceptuje jeszcze zawodników bezdomnych (bez stowarzyszenia narodowego).

Na koniec chciałbym jeszcze wyjaśnić dlaczego akurat to ja okazuję takie zainteresowanie i próbuję zmotywować zawodników do roboty.
Moja praca nad Kitesurfingowym Prawem Drogi została doceniona przez Markusa Schwendtnera (jeden z szefów IKA), który po paromiesięcznej współpracy uznał KsPD, jako rzecz pomocną w ustalaniu standardów w kitesurfingu nie-zawodowym.
Takie pomysły to rzecz, która bardzo pasuje IKA ze względu na ujednolicenie i uporządkowanie bałaganu panującego w światowym kitesurfingu.
Dzięki naszej współpracy poznałem Markusa i jego zamiary. Zgadzam się z nimi, choć nie do końca popieram sposób w jaki plany IKA są realizowane.
Podoba mi się BARDZO pomysł europejskiego touru i udało mi się namówić IKA, aby przyznali Polsce prawo na ostatnią edycję w drugiej połowie sierpnia.
Mam nadzieję, że sporo zawodników ze mną się zgodzi i okażą się bardziej aktywni.

Pod koniec tygodnia przedstawię list do zawodników zapraszających ich do stworzenia własnej organizacji. W liście zaprezentuje cele takiej komórki oraz korzyści jakich mogą spodziewać się zawodnicy.

Powyższy post tak naprawde skierowany jest do wszystkich z zaproszeniem do dyskusji, pomysłów, wściekłych ataków, komentarzy, zapytań itd.
Przez parę lat aktywności na tym forum przekonałem się, że forumowicze mają większy wpływ na kitesurfing w Polsce niż Wam się wydaje. Wasze posty o nieuwzględnionych reklamacjach są koszmarami nocnymi dealerow i producentow. Natomaist wasze pozytywne opinie są jak anielska muzyka na ich uszy….

Jednocześnie chciałbym trafić do najmłodszych zawodników albo tych, którzy marzą nimi wkrótce zostać. Dla Was IKA, IKF, PKRA, KPWT, ISAF, KsPD to nic nieznaczące skróty. Wiem jak bardzo zależy Wam na startowaniu w zawodach i przede wszystkim odnoszeniu zwycięstw. Bądźcie aktywni nie tylko na wodzie, zabierzcie głos w dyskusji, aby Wasze marzenia spełniły się w nadchodzących sezonach. Trzymam za Was kciuki :!:

Już na samjusieńki koniec podkreślę, że powyżej przedstawiłem swój prywatny i subiektywny pogląd, z którym nie każdy musi się zgadzać. Jednocześnie są to moje najszczersze intencje i troska o normalny rozwój polskich zawodników na arenach międzynarodowych.

Zapraszam do dyskusji…kto pierwszy się odważy :lol:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2010, 15:53

Cóż cała zeszłoroczna przepychanka oraz światowy kryzys (albo jego zarys), który spowodował paniczną ucieczke sponsorów spowodował iż całe zamieszanie musiało się w podobny, taki czy inny sposób skończyć (choć to pewnie jeszcze nie koniec). Prawde mówiąć nie sądziłem, że PKRA wyjdzie na tym zdecydowanie lepiej.
W tej chwili tak jak napisałeś wszystko zmierza ku temu aby KPWT zostało zmarginalizowane i przestało odgrywać znaczącą rolę w kalendarzu proriderów, tym bardziej, że za udział w serii KPWT będą wykluczenia na 3 lata o czym już wspominałem :arrow: http://kiteportal.pl/news/1073/terminy_ ... ra_20.html
Marek jesteś chyba jedna z najbardziej zorientowanych osób w tej chwili w tym temacie. Może Arek i Grzesiek wiedzą na ten temat sporo, a także tata Karoliny.
Zarysy stowarzyszenia i jego założenia statutowe już są jak Ci chyba wiadomo. Temat moim zdaniem nie podlega dyskusji. Stowarzyszenie powstanie i im szybciej tym lepiej. Mam nadzieje, że nie będzie to kolejna skostniała instytucja tylko organ pchający ten sport na naszym podwórku w odpowiednia stronę. Poza ogarnianiem tematów związanych ze startami w zawodach, liczę na to iż będzie się on głównie przyczyniał do promowania sportu oraz szkolenia nowych talentów (Księciu ty masz chyba w tym największe doświadczenie ;) )

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post27 sty 2010, 18:29

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale skoro może zapisać się tylko 32 zawodników to mamy sposób , żeby wyeliminować Viktora, albo wszystkich małolatów.Wreszcie będzie porządek. Może trochę przesadziłem, ale przecież o to chodziło. Pamiętam czasy kiedy mieliśmy dwóch Mistrzów Polski. Fajne były teksty na kf , który ważniejszy. Tak do rzeczy.
Stowarzyszenie to kupa roboty przygotowawczej , regulaminy, legitymacje, składki. To robota dla Rodziców . Małolaty niech pływają i cieszą się,że ktoś robi za nich brudną robotę.
Sam pomysł, że nie można startować w PKRA jak wystartujesz w KPWT to jakbyś nie mógł na Olimpiadzie bo byłeś na MŚ. Dla mnie "śmiedzi g......"
i pokazuje nam poziom intelektualny organizatorów myślących tylko o kasie , a nie o spontanicznym sporcie.Ale spontaniczność legła w gruzach tak jak amatorstwo na Olimpiadach. Czy mamy wybór.
Marku jeśli zaproponujesz mi temat, którym mam się zająć to spróbuję.
Pozdro.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post27 sty 2010, 19:47

la mnie "śmiedzi g......"
i pokazuje nam poziom intelektualny organizatorów myślących tylko o kasie

dokladnie tak syff i tyle

Smokie
Kontaktowanie:

Post27 sty 2010, 20:38

jacekdaktera pisze: poziom intelektualny organizatorów myślących tylko o kasie , a nie o spontanicznym sporcie

Niestety na kasie to się wszystko opiera i nie ma co się oszukiwać... A spontaniczny sport to się kończy mniej więcej w momencie kiedy zaczyna się sportowa rywalizacja.
Dla mnie spontaniczny sport to głównie zajawka, w której wszyscy motywują siebie nawzajem i każdy stara się wyżej podnieść poprzeczkę. Tam gdzie zaczynają się zawody, stowarzyszenia, związki, organizacje kończy się spontan.... zaczyna się ciężka harówa i przepychanki za plecami... Dawne idee sportowe już w zamierzchłych czasach trafiły do lamusa....

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post27 sty 2010, 20:42

jacekdaktera pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale skoro może zapisać się tylko 32 zawodników to mamy sposób , żeby wyeliminować Viktora.

...nie nadążam :? A kto przeszkadza Viktorowi i innym zarejestrować się?

A moze jak bedzie 350 zawodnikow zgloszonych to zrobią konkurs piękności :lol: :wink: Jacek trudno oczekiwac aby w pierwszym sezonie wszystko bylo dopracowane na ostatni guzik. Szkoda, ze IKA i KPWT nie dogadali sie aby np te kontynentalne cykle robila KPWT - wowczas wszyscy byliby szczesliwi - nawet wlacznie z Toba :wink:
Zasady wyboru 32 nie sa jeszcze dokladnie znane ale my sie juz zapisalismy bo a nóż widelec poszczęści sie tym najszybszym...
Piszac my mam na mysli mlodziencow z KT bo seniorzy beda mogli tylko kibicowac :cry:

Z innej beczki - ważne dla zawodników planujących starty w tym sezonie w PKRA i IKA - jak napisalem w poprzednim poście - macie prawo startu mimo tego, ze nie jesteście zrzeszeni.

Sami zobaczcie co napisal Markus:

the regulations require that all riders are member of their national
association. Which is obviously difficult as long as there is none. One
could argue, that only nations that have national kite associations can
take part then, but this is not our philosophy.

At the moment we keep this very relaxed, which means that if there is an
association, riders should be part of it. If there is none, they can
compete as well. We want to include everybody not exclude

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post27 sty 2010, 21:16

Oczy przecieram ze zdumienia :shock:

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post27 sty 2010, 21:30

Jak losowanie to mi się podoba. Czy losowane też będą nagrody to powiem chłopakom to się zapiszą. Przecież to Ty napisałeś o 32 zawodnikach , a co z resztą . Marku nie gniewaj się za moje specyficzne poczucie humoru.
Ja sam czasami siebie nie rozumiem. Ale popieram i zaproponowałem pomoc.
A tak na poważnie to myślę , że będą tzw kwalifikacje jak bywało do tej pory na zawodach.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 15:55

jacekdaktera pisze: Marku nie gniewaj się za moje specyficzne poczucie humoru.

Jacek przeciez wiesz, ze nie sposob sie na Ciebie gniewac. Znajomosc z Tobą moze byc przedstawiona w tylko dwoch opcjach: love or hate :wink:
Nie ma mozliwosci na posrednie stany :lol: :wink:
PS.
Trzymam za slowo pomocy bo na pewno bedzie potrzebna.

Wracajac do tematu sciagniete ze strony IKA info potwierdzajace co Smokie napisal 3 lata banicji :shock: Dla kazdego zawodnika freestyle to jak dozywotnia dyskwalifikacja :!:

The following events are considered to fall under ISAF regulation 19.4.1 - prohibited events. Taking part in any of these events may lead to suspension of ISAF eligibility.

Competitors taking part in the events listed below will be reported to their National Association and to the ISAF Executive Committee, which will decide about the suspension.

The minimum time for suspension of ISAF eligibility is 3 years, and in that period competitors may not take part in any official ISAF/class events. This includes at the time being any events of the PKRA (Professional Kite Riders Association), KTE (Kite Tour Europe), KTA (Kite Tour Asia) and the events of the national member associations of the IKA including their national events and championships.

The events considered to fall under ISAF regulation 19.4 are:

Any events under IKF jurisdiction as "world governing body"
Any events of the KPWT "world tour"
In particular:

FKI Course Racing Sardinia
KPWT Jamaica (March 2010)
KPWT Lanzarote (June 2010)
KPWT Germany (June 2010) Note: this does not mean the KTE event in Sylt !
KPWT Greece (June 2010)
KPWT Morocco (July 2010)
KPWT Turkey (July 2010)
KPWT Tarifa (July 2010)
KPWT Portugal (August 2010)
KPWT Canada (September 2010)
KPWT Brazil (September 2010)
KPWT Morocco (September 2010)
KPWT France (November 2010)
KPWT Australia (December 2010)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 15:59

Dla leniwych przedstawiam oficjalne stanowisko IKA w sprawie konkurencji:

Tuesday, 24 November 2009 11:10
Last week the newly formed IKF, which is closely related to KPWT, has published a press release, claiming to be the new governing body for kiteboarding. While the backgrounds of this formation are quite obvious, this changes nothing on the fact that the only world wide governing body for any kind of sailing, including kiteboarding, is the International Sailing Federation (ISAF), as such recognized by the International Olympic Committee.

The IKA as an ISAF international class is managing the affairs of the kiteboarding class, which makes another organisation unneccessary and divisive.

The International Kiteboarding Association is representing national kiteboarding associations from almost 20 countries world wide, covering 5 continents, of which each is recognized by their national government, olympic committee or sailing association. IKA has sanctioned world wide tours like PKRA as well as regional tours in Asia and Europe, all of them contributing towards the world wide unified rankings.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 16:06

Dla leniwych przedstawiam oficjalne stanowiski IKF:

Wednesday, 02 December 2009 13:38
The International Kiteboard Federation (IKF) and the Kiteboard Pro World Tour (KPWT) announced that they have entered a long-term cooperation.

All events of the KPWT tour will be sanctioned by the IKF. This is a huge step forward for Kiteboarding and promises to further the sport into a hugely successful future.

Both organizations look to govern the sport with a unified system of rules and rankings, which will only benefit the riders and all involved.

IKF president Andrea Siqueira Silva says: “It is exciting for us to work with the KPWT, who started the first world tour back in 1998.

We are looking forward to this collaboration and to develop the sport under one umbrella and successful system.” “I have been working on and building the KPWT since 1998. I have seen the sport grow from year to year and will continue to do my best to take Kiteboarding into the future. This is a great step for the KPWT and I look forward to the 2010 season.” Frederic Gravoille tour promoter of the KPWT stated.

Both KPWT and IKF agree that all future endeavors are to unify the sport under one ranking and rule system and to develop Kiteboarding into a structured, well-governed sport. Look out over the next few weeks for the ranking systems to be published as well as the schedule for the 2010 World Championship season.

IKF/KPWT

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 18:09

Maly offtop ale poniekąd w temacie.
Pare osob pyta sie gdzie zarejestrowac sie na KTE.
Wystarczy wejsc na ich strone i wypelnic arkusz zgloszeniowy w zakloadce Riders:
http://www.kitesurftour.eu/riders.php

Jesli ktos chce na KPWT to tutaj:
http://www.kiteboardfederation.com/
zakladka Event application lub Riders - niestety obie nie działają wiec chyba besposrednio mailem

Jesli ktos na PKRA to trzeba wyslac maila i odebrac haslo do loginu - nie jestem pewien bo zapomnialem jak Junior sie zapisywal.
http://www.prokitetour.com/riders-profile.php

I jeszcze jedna prosba: fajnie, ze jestescie zainteresowani ale prosze zamiast przesylac swoje uwagi na moja skrzynke byloby lepiej gdybyscie pisali otwarcie - po to zalozylem ten wątek aby dyskutować a nie przygotowywac sie do podjazdowej wojny :lol:

Smokie
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 19:53

Rozmawiałem wczoraj z Romkiem z SKŻu w sprawie organizacji, federacji, stowarzyszenia, zwiazku .... jak zwał tak zwał.
On ma wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu zawodników do olimpiady i rożnych imprez szerokiej maści, rangi miszczostw i innych..
Obiecał zabrać głos jak uda mu sie zarejestrować na forum... Wrócił niedawno ze spotkania ISAF, na którym wprost mówiono o otwartej drodze kitesurfingu do olimpiady i jest tylko kwestią czasu kiedy to się stanie. Oficjalnie rozmawiano o tym, że to nastąpi...
Jego sugestie są takie żeby nie bawić się w żadne stowarzyszenia tylko od razu podpiąć sie pod PZŻ ponieważ żadne stowarzyszenie nie będzie odpowiednim partnerem dla Ministerstwa Sportu czy Polskiego Komitetu Olimipijskiego. Jeśli w przyszłości ciało to miało by starać sie o dofinansowania czy inne historie to jest to najprawdopodobniej jedyna droga. Romek wspomniał także ze organizacja podlega pod PZŻ miała by swój zarząd statut etc i była by dosyć niezależną komórką...
Mam nadzieje, że niedługo o tym napisze...
Generalnie wracamy do punktu z przed 2 lat, gdzie były spotkania i 1 próby sformalizowania tego sportu... wtedy nic z tego nie wyszło...
może teraz się uda :D zresztą musi bo nie ma wyjścia :D

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post29 sty 2010, 21:35

PZŻ miała by swój zarząd statut etc i była by dosyć niezależną komórką...
tia a swistak siedzi i zawija ..

Wróć do „Forum Główne”