jaki kite?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post10 gru 2003, 18:24

jeszcze lepiej macha 3 :wink: pozdrawiam

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post10 gru 2003, 18:34

rolnik pisze:jeszcze lepiej macha 3 :wink: pozdrawiam

tego nie wiem, na m3 nie mialem okazji,

moze napiszesz cos o wrazeniach z jazdy na m3 :)

Awatar użytkownika
rolnik

Post10 gru 2003, 22:41

naprawde chcialbym cos napisac :? :beer:

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post10 gru 2003, 23:09

maski pisze:jezeli juz f1 to duzo lepiej macha 2 - 19

19m2 na pewno nie jest odpowiednie dla początkującego, nie mówiąc już nawet iż nie jest to zbyt uniwersalny rozmiar.

rolnik pisze:jeszcze lepiej macha 3 :wink: pozdrawiam

Nie wydaje mi się żeby łatwo było kupić używany Mach 3, jeżeli nawet to chyba nie w przedziale cenowym jaki podał Kris.

Panowie AD REM!

maski
Kontaktowanie:

Post11 gru 2003, 21:40

Pablo pisze:19m2 na pewno nie jest odpowiednie dla początkującego, nie mówiąc już nawet iż nie jest to zbyt uniwersalny rozmiar.
[!

ok macha 2 19 trudniejdzwignac z wody, ale o uniwersalnosci to dobrze napisales ze wydaje ci sie.
gora tego sprzetu jest mniej/wiecej taka jak x2 16, noa dol oc bardziej dolny

poza tym to napisalem,ze jezeli juz macha to znacznie lepiej 2 niz 1, a nie ze jest the besciarski do nauki

Awatar użytkownika
rolnik

Post11 gru 2003, 23:09

tak tylko za macha 2 19 musisz dac kolo 3 tys a nie 1800 :wink: .

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post11 gru 2003, 23:21

wydaje mi sie, że najbardziej uniwersalnym kitem jest jednak 16-stka.
myslę, ze to najlepszy wybór na "nasze" warunki :oops:

majer

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post11 gru 2003, 23:53

maski pisze:ok macha 2 19 trudniejdzwignac z wody, ale o uniwersalnosci to dobrze napisales ze wydaje ci sie.

Niezbyt dokładna interpretacja mojej wypowiedzi, ale skoro faktycznie tak jest to napisz małą recenzję na forum a myślę że nie jedna osoba będzie Ci wdzięczna zamieniając dwa latawce na jeden :thumbsup:

maski pisze:jezeli juz f1 to duzo lepiej macha 2 - 19

Jeżeli piszesz taką wiadomość w odpowiedzi na pytanie Krisa o kajt dla początkującego, to sugerujesz iż Mach 2 19m2 będzie dla niego lepszy. Poza tym nie podajesz żadnej argumentacji :roll:. Ja jednak twierdzę IMHO że latawce powyżej 16m2 <b>nie są</b> idealne na początek, gdyż generują zbyt dużo mocy z którą początkujący może mieć duże problemy, nie mówiąc już nawet o starcie z wody.

maski pisze:poza tym to napisalem,ze jezeli juz macha to znacznie lepiej 2 niz 1, a nie ze jest the besciarski do nauki

Z pewnością Mach 2 jest lepszy od Macha 1, tak samo jak Slingshot Fuel 2004 od modelu 2003. Ale musisz wziąść też pod uwagę kryteria jakie podał Kris. To nie jest polemika na temat najlepszego latawca dla "pro". Jeżeli mówisz że nie jest on "the besciarski do nauki" to wydaje mi się że o taką odpowiedź właśnie chodziło Krisowi. Myślę że jeżeli podałbyś jeszcze parę argumentów dlaczego tak jest to na pewno rozwiązało by to nie jeden problem początkującego.

Wydaje mi się że nie jeden z nas miał niezły dylemat przy kupnie pierwszego latawca, i dlatego myślę że watro podzielić się własnymi doświadczeniami, tym bardziej jeżeli mieliśmy z danymi latawcami do czynienia :thumbsup: Jeżeli masz Maski (lub ktoś inny) doświadczenie z latawcami wymienionymi wcześniej to po prostu napisz jaki model radziłbyś lub odradzał początkującemu i dalczego. :beer:

Pozdrawiam, :wave:
Pablo

Arek

Post12 gru 2003, 17:01

Nie wspominajac juz o tym ze zaden poczatkujacy nie wykorzystuje gornego zakresu wiatrow latawca,wiec tym bardziej nie powinno byc to kryterium wyboru kitea dla poczatkujacego.Pzdr 8)

maski
Kontaktowanie:

Post13 gru 2003, 00:05

Arek pisze:Nie wspominajac juz o tym ze zaden poczatkujacy nie wykorzystuje gornego zakresu wiatrow latawca,wiec tym bardziej nie powinno byc to kryterium wyboru kitea dla poczatkujacego.Pzdr 8)

ale pieprzysz, szeroki zakres nie jest wazny dla poczatkujacego ??
bez znaczenia czy pacjenta zabiera wczesniej czy pozniej ??
wiatr unas nie jest const i dosyc czesto ta dla ciebie zbedna gora latawca ma znaczenie

Arek

Post13 gru 2003, 00:33

maski pisze:
ale pieprzysz, szeroki zakres nie jest wazny dla poczatkujacego ??
bez znaczenia czy pacjenta zabiera wczesniej czy pozniej ??
wiatr unas nie jest const i dosyc czesto ta dla ciebie zbedna gora latawca ma znaczenie

Po pierwsze to sie odzywaj , bo z jakims gnojem na ulicy nie rozmawiasz,a ja Cie kultury nie mam zamiaru uczyc.
Po drugie to kto po 4 godzinach kontaktu z latawcem potrafi na tyle dobrze przytrzymac krawedz aby wykorzystywac gorny zakres wiatru latawca tzn plywac przezaglowanym?A po trzecie to czytaj uwaznie posty zanim na na nie odpowiesz , bo ja nigdzie nie pisalem ze gora latawca nie ma dla mnie znaczenia!
Z niepozdrowieniami Arek.

maski
Kontaktowanie:

Post13 gru 2003, 10:13

Arek pisze:Po pierwsze to sie odzywaj , bo z jakims gnojem na ulicy nie rozmawiasz,a ja Cie kultury nie mam zamiaru uczyc.
Po drugie to kto po 4 godzinach kontaktu z latawcem potrafi na tyle dobrze przytrzymac krawedz aby wykorzystywac gorny zakres wiatru latawca tzn plywac przezaglowanym?A po trzecie to czytaj uwaznie posty zanim na na nie odpowiesz , bo ja nigdzie nie pisalem ze gora latawca nie ma dla mnie znaczenia!
Z niepozdrowieniami Arek.

nie wiedzialem ze taki wrazliwy jestes i sie zaraz zapowietrzysz jak sie dowiesz ze bzdury piszesz, wybacz... blagam..
tylko nastepnym razem pomysl co piszesz.
dla poczatkujacego gorny zakres latawca nie jest zakresem eksploatacyjnym tylko rezerwa bezpieczenstwa i im ta rezerwa jest wieksza tym lepiej - tak czy nie?

Arek

Post13 gru 2003, 11:04

maski pisze:

nie wiedzialem ze taki wrazliwy jestes i sie zaraz zapowietrzysz jak sie dowiesz ze bzdury piszesz, wybacz... blagam..
tylko nastepnym razem pomysl co piszesz.
dla poczatkujacego gorny zakres latawca nie jest zakresem eksploatacyjnym tylko rezerwa bezpieczenstwa i im ta rezerwa jest wieksza tym lepiej - tak czy nie?

Nie to ty pomysl co piszesz i nie brnij w to dalej bo i tak juz sie wystarczajaco skompromitowales polecajac komus poczatkujacemu 19 m latawiec ,jako argumentu uzywajac tego ze ma dobra gore.Jesli poczatkujacego zabiera to puszcza bar i ma problem z glowy.
Ja sie nie zapowietrzam ,tylko smiac mi sie z Ciebie chce, i nie mam zamiaru prowadzic z Toba zadnej polemiki, bo ty po prostu nie umiesz w cywilizowany sposob dyskutowac,dlatego tez to sa moje ostatnie slowa na ten temat!
Z neipozdrowieniami Arek

Awatar użytkownika
rolnik

Post13 gru 2003, 11:52

Panowie Czy to moze wynik ruszajacych sie drzew za oknami ?Proponuje podmuchac troche ...moze byc latawiec .Kontrolujcie cisnienie :shifty: :wink:

maski
Kontaktowanie:

Post13 gru 2003, 11:54

Arek pisze:wystarczajaco skompromitowales polecajac komus poczatkujacemu 19 m latawiec ,jako argumentu uzywajac tego ze ma dobra gore.Jesli poczatkujacego zabiera to puszcza bar i ma problem z glowy.

a gdzie ja napisalem ze polecam dla poczatkujacego?? napisalem m.innymi, cytuje :
"jezeli juz f1(18-o ktorym wspomnial rolnik) to duzo lepiej macha 2 - 19"
jeszcze raz
"..ze jezeli juz macha to znacznie lepiej 2 niz 1, a nie ze jest the besciarski do nauki.."

czytac , czytac !!!

2 to pisalem ze lepiej miec wieksza rezerwe i byc pozniej zabieranym a nie co robic jak zabiera - szkoda ze nie wpadles na to.
bedac kawalek od brzegu lepiej jednak miec rezewe niz puszczac bar,
i wcale w tym momencie problem nie znika jak ci sie wydaje tylko czesto jest wiekszy (po puszczeniu baru).

Wróć do „Forum Główne”