surfbabe pisze:skok na kasę?
czy sondujesz nas?...
jeśli piszesz poważnie to w tej konfiguracji ludziska nie będą pływać w domu tylko w egipty jeszcze bardziej pouciekają... to raz.
dlaczego nie przeprowadzono takich akcji w stanach, niemczech, holandii... tam dopiero dużo ludzi pływa... to dwa.
nie do przeprowadzenia w tym kraju z powodu braku dostępnych "kontrolerów"... to chyba trzy.
i... chyba się, tak ogólnie, nie godzę - już zapłaciłam za IKO - na diabła mi ta legitka?
jest wiele organizacji nurkowych i większość się ze sobą dogaduje - jak mam patent CMAS'a to i tak zanurkuję z bazą PADI...
a jak jakiś debil wymyśli, że sam idzie na nury to krzyż mu na drogę - tu nikt mu nic nie zakaże.
ja oczekiwałabym raczej... od dobrych szkółek właśnie... że nie będą rozdawali licencji IKO za jeden uśmiech

i ambicje w opanowaniu umiejętności.
Abstrahując od jakości samego pomysłu na licencję:
Zapłaciłaś za IKO? Zapłaciłaś za papierek, którego wartość gwarantuje mała bardzo dochodowa firma z Dominikany i który jest rozdawany w niektórych miejscach "za jeden uśmiech"? I piszesz, że państwowe papiery to byłby skok na kasę?
A czymże jest IKO?
Ad1.Gwarantuję, że 3mieście znajdzie się 100 osób, ktore będą pływać pod swoimi domami, a nie w Egipcie. Nawet, jak przez jakiegoś pijanego idiotę pozamykają dla nas plaże. Nawet gdy za pływanie będzie się siedziało w pierdlu.
Ad2 Nie pisz jak nie wiesz - I w Holandii i we Francji są takie przepisy. W Holandii - bo tłok na plażach i mieli sporo wypadków - alternatywą było zamknięcie plaż dla kajtów. Zupełnie. We Francji - bo tam jest przepis na wszystko. W Belgii też by już to mieli, ale przez brak rządu mają większe zmartwienia...
Ad3.W normalnych krajach przestrzegania prawa pilnują sami obywatele, w trochę mniej normalnych pilnuje tego policja - nie ma potrzeby ustanawiania kontrolerów. Oczywiście złego prawa nie upilnuje i najwścieklej działająca policja. No chyba, że Jurgen z wiatrówką
Ad4. Matoł pod wodą pewnie się utopi. Matoł z latawcem na zatłoczonej plaży może zrobić krzywdę nie tylko sobie.