WEZR - kto w to wchodzi?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2015, 19:17

BraCuru pisze:
DISKORELAKS pisze:Ja mam takiego "wezyra" tutaj => http://www.marinetraffic.com

ale jak?

Już odpowiadam

Klikasz lub powiększasz obszar jaki Cię interesuje
Następnie klikasz w jednostkę (dalej, bliżej od brzegu/spotu - najlepiej zakotwiczona, jest wtedy jako kwadracik, nie ma przekłamania poruszania się jednostki )
Wyświetla się nowe okno najczęściej ze zdjęciem i nazwą statku,
Następnie klikasz w szczegóły statku,
I tutaj juz wyświetla się nowe okno z informacjami które nas interesują, czyli aktualnym pomiarem z wiatromierza jednostki, kierunku wiatru oraz godziną odczytu. Z reguły odczyt wysyłany jest co 5 minut. Gotowe!

Wolansio
Deska: BraCuru, Moses, SU-2
Latawiec: Wainman
Postawił piwka: 34 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post14 kwie 2015, 20:43

DISKORELAKS pisze:
BraCuru pisze:

ale jak?

Już odpowiadam

Następnie klikasz w jednostkę (dalej, bliżej od brzegu/spotu - najlepiej zakotwiczona, jest wtedy jako kwadracik, nie ma przekłamania poruszania się jednostki )
I tutaj juz wyświetla się nowe okno z informacjami które nas interesują, czyli aktualnym pomiarem z wiatromierza jednostki, kierunku wiatru oraz godziną odczytu. Z reguły odczyt wysyłany jest co 5 minut. Gotowe!

Sprawdziłem sobie kilka statków w porcie w Kołobrzegu wszystkie w tym SARowy "Szkwał" pokazywały 16knts tymczasem wiatromierz w Grzybowie pokazuje 3-4m/s. Kto tu kłamie?

Atris
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post14 kwie 2015, 20:47

DISKORELAKS pisze:
BraCuru pisze:

ale jak?

Już odpowiadam

Szkoda tylko, ze te statki nie sa zacumowane na spotach gdzie najczesciej plywamy :pray:
Stronka ciekawa ale bezużyteczna.

Juz lepiej sprawdzac live raporty na WF albo dla Francji i okolic http://www.winds-up.com albo http://www.paraglidingmap.com

Sam WEZR to kolejny bezuzyteczny gadzet dla onanistow sprzetowych nic wiecej :mrgreen:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2015, 20:59

DISKORELAKS pisze:I tutaj juz wyświetla się nowe okno z informacjami które nas interesują, czyli aktualnym pomiarem z wiatromierza jednostki, kierunku wiatru oraz godziną odczytu. Z reguły odczyt wysyłany jest co 5 minut. Gotowe!

Sprawdziłeś to w rzeczywistości? Jestem raczej sceptyczny.
Korzystam z MT na co dzień. Pracuję na statku i powiem swoje: nie ufałbym temu bardziej niż prognozom WG.
Odczyty z wiatromierzy statkowych obarczane są błędami. Mają swoje sektory cienia wiatrowego i sektory w których wiatr przyspiesza.
One odczytują wiatr rzeczywisty ale na wiatromierzu a nie w okolicy statku.
Faktycznie masz racje, że najlepiej odczytywać ze statków zakotwiczonych bo zminimalizowany jest błąd pomiaru wiatru pozornego czy względnego (nie pamiętam jak to jest po polsku).

Wolansio podał dobry przykład :thumb:
Dzisiaj sprawdziłem prom Kopernik na podejściu do Świno. Pokazywał na redzie 12kts z 245. Chyba wiało nieco więcej z SW dzisiaj?

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post15 kwie 2015, 08:21

Już dawno temu wymyślono najlepsze możliwe sprawdzenie warunków. Szkoda, że na spotach w PL, na których bywam nie ma tego typu kamer z takimi informacjami.

http://www.addicted-sports.com/webcam/a ... am/webcams.

Na WG sprawdzać prognozę na kilka najbliższych dni, przed wyjazdem rzut oka na kamerkę i wiadomo czy jest sens jechać czy nie. Oczywiście nie rozwiąże to problemu "Jak będzie za godzinę".

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2015, 10:38

BraCuru pisze:Sprawdziłeś to w rzeczywistości? Jestem raczej sceptyczny.

Wiesz, z reguły sprawdzam jednostki nie stojące w porcie a gdzieś w okolicach spotu na redzie itp. ( z reguły zatoka, czy okolice Helu ). Nie ograniczam się do jednej jednostki a kilku. Pomiar z każdej jednostki jest uśredniony, więc muszę brać pod uwagę też spadki i na to biorę poprawkę

Jak do tej pory z tego źródła jestem zadowolony i nie miałem sytuacji aby było inaczej.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2015, 10:44

Dzienks Disko :thumb:
W takim razie spróbuję to sprawdzić choć u mnie nie mam aż tak dobrych szpiegów jak np mają chłopaki w Świnoujściu.
W Grzybowie wywalczyłem podłączenie wiatromierza do kamery na głównym zejściu i chyba wszyscy lokalesi z tego korzystają.
Idealnie byłoby mieć na ekranie takiej kamerki wykresy trendu wiatru na nadchodzące 5,30,60,120,180,300 minut.
Myślę, że to kwestia paru lat.

Wróć do „Forum Główne”