jedi1 pisze:a mnie zastanawia to, ze speed 6 majacy zakres 12-40 kosztuje 3900 a pulse 10 o zakresie 11-30 4000.
Wiem, ze pewnie dol pulse jest troche lepszy, ale czy naprawde mozna plywac na speedzie 6 przy 12 wezlach i czy wtedy cena pulse'a nie jest zbyt wysoka ?
Problem polega na tym, że na pulsie 10 popływasz na dużej desce od mniej więcej tych 11 węzłów, natomiast zapewne na speedzie da się pływać przy 12 też na dużej desce i przy mocnym machaniu (zapewne podobnie jak p3 jest bardzo szybki, nie zwalnia w skrędie i generuje stałą moc w każdej fazie sinusoidy przez co dużo wcześniej da się go używać). Problem jest jednak taki, że zapewne w zakresie ok 12-15-18 węzłów pływanie na pulsie 10 jest dużo bardziej komfortowe niż na małym speedzie 6 na którym po prostu trzeba się będzie mocno namęczyć żeby pływać. Nie wiem jaki jest sweet spot dla speeda 2 6, ale na pewno jest przy silniejszym wietrze niż w przypadku pulse 10.
A czy i jak da się naprawdę pływać na speedzie 6 przy 12 węzłach to się dowiemy jak ktoś popływa
Ogólnie jak szukasz jakiegoś w miarę dobrego rozmiaru to bardziej bym proponował 8 lub 10 w zależności od tego ile ważysz i jak pływasz. Najlepiej coś o większym AR na słąbszy wiatr i mniejszym na silniejszy. Optymalnie chyba by było mieć p3 8 na silniejsze i sII 10 na słabsze, albo pulse 8 +p3 10.