Nowosci OCEAN RODEO 2008

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2007, 20:06

Nie wiem jak ma cool, bo komorkami sie nie jaram, ale wiem jak maja pompowance, i zwykle przy dolnym zakresie jak robisz cos UH, to latawiec predzej czy pozniej zaczyna przepadac tylem, a tymbardziej C-shape.

Ponizej kilka trikow UH w sprzyjajacych okolicznosciach przyrody :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
8)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2007, 20:27

Przy słabym wietrze to każdy latawiec będzie sie cofał (backstall) niezależnie od konstrukcji. Czy venturi/flappy daja dużo - trudno mi powiedzieć. We FS teżbyły problemy z "siadaniem" kite'a przy unhooked niezależnie od zastosowania JF - tak naprawdę zmiana olinowania dopiero pomogła. Tak więc nie wiem czy to rzeczywiście będzie miało wystarczajacy wpływ.
Ciekaw też jestem jak będzie wyglądała kontrukcja samego otworu (przelotu :?: ) venturi bo to też będzie świadczyło o zachowaniu się latawca właśnie przy UH. Kiedyś FS testował coś co porównywali do piór ptasich, któe sięodchylały - po prostu nad flapami był dodatkowy kawałek materiału, który miał się odchylać jak latawiec zaczynał się cofać co miało zmniejszać ten efekt. Ostatecznie w relacji syzki/koszty okazało się to nieopłacalne, ale w pompowańcach wyjdzie to zdecydowanie taniej, więc może.... :think:
Ciekaw jestem czy były prowadzone testy w tunelu aerodynamicznym i czy ktoś testował przepływ strugi.... - ma ktoś może dostęp do zdjęć z takich testów :?:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 paź 2007, 00:41

jachu pisze: Czyli maxymalna moc na latawcu... przy slabszym wietrze. :D

hmm.. :roll:
:wink:

jachu
Kontaktowanie:

Post28 lis 2007, 13:45

Nowy film, Jeremie na nowym sprzecie RISE 08 i ZEN X-torsion
http://www.kiteforum.tv/component/option,com_videos/task,show/id,2036/Itemid,30/
Film jest tez dostepny na YouTUBE RISE&ZEN&JEREMIE 2008
Obrazek
8)

jachu
Kontaktowanie:

Post07 gru 2007, 10:56

Pojawily sie najnowsze foty C-shape'a DIABLO. Latawiec tez bedzie korzystal z systemu VENTURI
Obrazek
Obrazek
Obrazek
8)

jachu
Kontaktowanie:

Post21 gru 2007, 10:14

W ostatni weekend wreszcie nadazyla sie okazja zeby potestowac troche RISE '08. Niestety nie na wodzie, tylko na sniegu, ale tez bylo pieknie :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po testach na sniegu moge stwierdzic, ze latawiec jest bardzo lekki na barze, bardzo latwo wstaje ze sniegu, i szybko lata, o zakresie trudno cos powiedziec, nie mialem ani razu za duzo, czy za malo, ale to w koncu snowkite, a latawiec ma 8m. Przy skokach tez pieknie ciagnie w gore, ale to jest zalezne od ustawien uzdy, tak samo jak sily na barze, mozna je troche zwiekszyc, a tym samym zwiekszyc tez reakcje latawca na bardziej bezposrednia. Co do dzialania systemu VENTURI, to faktycznie latawiec nawet na zaciagnietym barze nie przepada tylem (back stall) chyba, ze wiatru jest juz bardzo malo. Jest tez jedno ustawienie uzdy, chociaz nie polecane przez producenta, byl to taki eksperyment, kiedy latawiec dosc latwo przepada, ale wtedy nawet przy odpuszczonym barze jest bardzo mocno wybrany(fajnie sie to spisywalo przy unhooked po zdepowerowaniu), hangtime tez jest slaby przy takiej modyfikacji. Aha, nawet przy bardzo slabym wietrze, latawiec ani razu nie przepadl mi za glowe. To tyle, teraz trzeba go na wode zabrac.
:)

Jak sie okazalo ekipa OR testowala tez sprzet w Kanadzie i na Hawajach.
W Kanadzie raczej sztormowe warunki, wiatr od 35- 48 kts, latawiec RISE '08 4m. Cieplo nie bylo, wiec kolo plywa w suchej piance PYRO SURF.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na Hawajach(Maui - Ho'okipa, Lanes), chlopaki testowali nowa deche MAKO SURF, plywali oczywiscie na latawcu RISE '08 8m.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tutaj juz nie potrzebowali suchych pianek :wink:
8)

jachu
Kontaktowanie:

Post21 gru 2007, 17:31

Jesli ktos chcialby poczytac po angielsku, niezalezna recenzje RISE'a, to warto sciagnac najnowszy magazyn KITEBOARDER, jest tam tez fajny wywiad z Rubenem i niesamowita fota kolesia plywajacego po zurawinie :shock:

Wróć do „Forum Główne”