NOWY Flysurfer PULSE 2

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 lis 2007, 12:49

Ziomku a na jakim poziomie była baletnica?

a co do pulsów2, jakieś te bary dłuższe czy mi się zdaje?

ojejej i sie teraz dopatrzyłem bo tak podejrzewałem, że zwiększyli im AR i to dosyć znacznie do 4,2 :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 lis 2007, 21:04

W 8m proto jest dosyć krótki, ale nie mierzyłem. Na filmiku niestety kolo raz pływa na 4m raz na 12m więc ciężko stwierdzić, ale ten długi to zapewne od 12m - zresztą pewnie dane są albo zaraz pojawią się na stronce fs'a

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post29 lis 2007, 21:48

onzo pisze:W 8m proto jest dosyć krótki, ale nie mierzyłem.

no to się wygadałeś - kiedy i gdzie latanko?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post29 lis 2007, 22:20

Z czym :shifty: :lol: :lol:
..
..
..
..
..
na czym :?: :( :(

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post30 lis 2007, 11:46

ja nie wiem, że też dla was to sa tylko 2 odmiany sportu

kurcze na mountainboardzieteż się da jeździć :)

tylko trza mieć zdrowe nóżki :)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post30 lis 2007, 12:36

zgred pisze:ja nie wiem, że też dla was to sa tylko 2 odmiany sportu

kurcze na mountainboardzieteż się da jeździć :)

tylko trza mieć zdrowe nóżki :)

..pomyśl :think:, może coś w tym jest :idea: :wink:

:hand:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 gru 2007, 17:13

Speed o któym mówiłem był w rozmiarze 17 m 2 :idea:

zgred pisze:Ziomku a na jakim poziomie była baletnica?

gdyby poziom baletnic w opisanym przeze mnie powyzej porównaniu był zasadniczo różny - napisałbym o tym :idea:
był podobny - tzn najwyższy z mozliwych - którzy "pływają" przy wietrze około 10 węzłów :wink:

Onzo - CO mam sobie darować?
nie śledzę cen Flysurferów, bo są zdecydowanie POZA zasięgiem moich zainteresowań
wiem tylko że Speed SilverArrow miał byś"rewelacją" (marketingową :?: :roll: ) na słabe wiatry i kosztował "jak za zboże"
więc gdy nie odpalał, gdy jacyś kolesie halsowali na starych nienajlepszych C-szejpach - to po plaży posypały się komentarze a propo ceny i ściemy..

forum zniesie wszystko
weryfikacja jest potem na wodzie
gdy np Speed 17 odpala gorzej od starych C
a Waroo przy prawie 50 węzłach nie chce sie "przewinąć ":?
..a przecież na forum pisali że...

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post01 gru 2007, 17:31

Ziomek. pisze:a Waroo przy prawie 50 węzłach nie chce sie "przewinąć ":?
..a przecież na forum pisali że...

Nie moge czytać tego pier*&^%$@ :evil:
1 pirmo to sam widzialem i to nie raz i nie dwa jak sie waroo 07 przewija przy marnych 15 wezlach... oczywiście można powiedzieć ze to pewnie byli ludzie po kursie, tak jak wysztko mozna usprawiedliwić.
2 primo nie chce mi sie szukac ale sam gdzies napisales ze kazdy latawiec da sie przewinac tylko potrzeba odpowiednich warunków ...
:roll:

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 14:52

Ziomek jeżeli nie wierzysz w wyższość Flysurfera, szczególnie przy słabym wietrze to chyba najwyższy czas się spotkać. :idea: Obserwacje, obserwacjami ale to Ty „musisz” organoleptycznie ocenić czy rzeczywiście te latawce komorowe są tak kiepskie jak piszesz.
Ja ze swojej strony mogę Ci zapewnić do przetestowania zarówno małe jak i duże rozmiary.
Jestem skłonny również założyć się z Tobą, że kiedy ja wezmę Silverarrow, a Ty najlepszego Twoim zdaniem latawca pompowanego nie będziesz miał żadnych szans przy wietrze poniżej 10 węzłów.

Wracając do tematu PULSE2. W nadchodzącym tygodniu spodziewamy się pierwszej dostawy świeżutkich latawców. Także każdemu kto myśli o zmianie sprzętu proponuje skontaktowanie się z nami i umówienie na testy. Naprawdę warto bo latawiec jest niesamowity. Będziemy się starali w niedługim czasie również na forum opisać zmiany oraz nowości którymi może pochwalić się PULSE2.

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 15:06

airman pisze:Ziomek jeżeli nie wierzysz w wyższość Flysurfera, szczególnie przy słabym wietrze to chyba najwyższy czas się spotkać. :idea: O

Proponuję zrobić KITEFORUM LOW WIND BATTLE :) te same warunki, dwa latawce (albo więcej jeśli jeszcze ktoś chce się włączyć), w tym samym czasie, porównywalni riderzy, te same deski, gdzieś na Helu na wiosnę tak żeby wszyscy mogli zobaczyć :) Proponuję weekend majowy :) Co Wy na to?

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 15:25

Za....
Proszę mnie zapisac w wadzie do 65 kg :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 16:29

Pablo pisze:
airman pisze:Ziomek jeżeli nie wierzysz w wyższość Flysurfera, szczególnie przy słabym wietrze to chyba najwyższy czas się spotkać. :idea: O

Proponuję zrobić KITEFORUM LOW WIND BATTLE :) te same warunki, dwa latawce (albo więcej jeśli jeszcze ktoś chce się włączyć), w tym samym czasie, porównywalni riderzy, te same deski, gdzieś na Helu na wiosnę tak żeby wszyscy mogli zobaczyć :) Proponuję weekend majowy :) Co Wy na to?

- ja załatwiam plecak z 20kg balastu dla jednego z riderów
:wink:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 17:45

- ja załatwiam plecak z 20kg balastu dla jednego z riderów

to fakt na zdjęciach z Tawili wyglądasz jak pączek :wink:
boje sie ze do wakacji 20kg bedzie malo :cry:
a tak na poważnie to z wielką przyjemnoscią zobaczyl bym takie porównanie :thumb:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 20:39

hehe - z tym porównaniem to może być ciekawie :twisted: :twisted:

Ziomek - odpuść sobie pisanie o niewyobrażalnych cenach bo nie masz racji - znasz polskie ceny SA2 :?: :?: To może sprawdź zanim napiszesz takie bzdury :idea:
Jak ktoś wywala kasę na latawiec, na którym nie potrafi pływać to już jego problem. SA to nie jest zabawka dla ludzi, którzy po prostu mają kasę i chcą ją wydać bo będą mieli 2 węzełki więcej.
Tak samo mogę powiedzieć, że widziałem kilkanaście razy zinwertowane WAROO, co ciekawe nie widziałem innych kite'ów, które by się inwertowały. Analogicznie do Twoich dywagacji mógłbym powiedzieć, że Waroo to jedno wielkie g... bo za 5, 6, 10, 15 tys. jest latawcem, który non stop lata "na plecach", jest niestabilny i do tego mają fatalne safety.

A już całkowicie poza tematem to w życiu nie kupowałbym kite'a dla właśnie tych 2 węzełków, bo to w ogóle nie o to chodzi w tym sporcie. I tym bardziej dziwią mnie Twoje zagrywki, bo sam kiedyś pisałeś, że to nie to co się liczy w kitesurfingu. Dla mnie SA2 jest zupełnie bezsensownym pomysłem, bo to wywalanie kasy na coś co mnie w ogóle nie interesuje. To tak jak swego czasu... Best chciał zrobić lekkiego kite'a. Pytanie tylko po co. Natomiast rozumiem, że są osoby, które mogą tego potrzebować.

----------

Natomiast wracając do tematu dzisiaj z flymasters.pl TEAM udało mi się odpalić prototypowy jeszcze egzemplarz pulse 2 8m - chyba pierwszy w Polsce.

Ponieważ warunki były fatalne to za bardzo nie dało się zrobić jakiegokolwiek testu. Właściwie to tylko kilka spostrzeżeń.

Kite jest rzeczywiście dużo szybszy - czy aż o jeden rozmiar, jak się pisze na niektórych forach - nie wiem - trzeba by było sprawdzić porównawczo przy normalnych warunkach. Ale rzeczywiście szybciej reaguje i fajniej kręci. Do tego wydaje się, że nie będzie miał problemów z wychodzeniem z kiteloopów. Bo bardzo dobrze przyśpiesza w trakcie kręcenia.

Obrazek

Grafika całkowicie inna - jak dla mnie wreszcie coś nowego u FS. Przestał być taki... "niemiecki" ;). Szkoda, że logo jest nadrukowane, a nie szyte - będzie się pewnie szybciej zużywać.

Obrazek
Pulse 2 w locie - kite ma większy AR niż pulse 1. Czuć to :!: Napełnia się niestety wolniej niż pulse 1 co zapewne wynika z dłuższych wlotów (ma to zapobiegać wpływawniu wody do środka nawet przy długich wodowaniach). Niestety przy słabym wietrze kite co pewien czas musi się "dopełnić". Mam nadzieję, że w rozmiarze 12 będą 4 wloty, które będą lepiej dopełniać kite'a przy granicznych wiatrach.

Obrazek
Kite jest wyraźnie stabilniejszy na krawędzi okna. Wiało rzeczywiście marniutko, czasami ledwo było czuć podmuchy, a jednak kite stał niewzruszony. Do tego zachowywał zwrotność i reaktywność - wreszcie koniec z problemem "siadania" kite'a przy próbie podniesienia z krawędzi przy słabszym wietrze. Oczywiście gdy wiatru zabrakło - kite spadł :(

Obrazek
Jak widać skrócono uzdę - wygląda to "czyściej" ale nie wiem jak to w praktyce będzie się sprawdzać. Zakładam, że będzie mniejsze ryzyko poplątania linek (o czym za chwilę) i ponoć zmniejsza to zmianę parametrów kite'a na skutek stopniowego wyciągania/skracania się linek co było problemem wcześniejszych modeli.

Obrazek
Do tego lepiej opisano linki, więc tzw. "mixer" do sprawdzania właśnie wyciągnięcia linek powinien być łatwiejszy.
Skoro już o linkach mowa to jak widać (albo nie - ładny mamy śnieg tego roku ;) ) nadal są trzy bloczki, i nadal jest regulacja soft/hard steering, ale od teraz - jest płynna :!: czyli nie ma supełków, i możemy sobie ustawić tak jak się chce ale oczywiście widzę od razu problem - ciężko będzie trafić w takie same ustawienia po obu stronach.

Obrazek
Jak widać bar jest... "stary" :!: To co prawda proto, ale niestety (i tu muszę powiedzieć, że to duży błąd moim zdaniem) przydałoby się coś nowego - bar jest fajny, krótki (ZGRED - ma 50 cm), ale każdy producent coś nowego wprowadza, a tu kicha - ponoć nowy ma być dopiero w psycho4, więc jak ktoś będzie chciał nowy bar to w pu2 będzie pewnie dopiero w połowie 2008 :!: :(
Kolejna sprawa to rezygnacja z 5 linki - pozostał tylko system znany już ze speeda2 gdzie safety opiera się na lądowaniu na jednej z środkowych linek. Sprawdziliśmy - ląduje super. Z zenitu spada pięknie, nic się nie zaplątało i spokojnie da się wystartować (w ogóle odwracanie latawca to banał). Z krawędzi natarcia uparłem się, że wszystko poplączę i... udało się - przy tak słabym wietrze nie udało mi się wystartować kite'a, ale po ułożeniu wzdłuż okazało się, że praktycznie nie ma większych problemów - kite'a da się postawić. Ponownie. Ciekaw jestem jak to się sprawdzi w normalnych warunkach.

No i tyle. Reszta przy normalnych warunkach zostanie dobrze sprawdzona i mam nadzieję, że znajdę więcej mankamentów - bo to przecież największa przyjemność :twisted: :twisted:

FLYMASTERS.pl
Deska: Su 2,Slingshot,
Latawiec: OZONE
Kontaktowanie:

Post02 gru 2007, 21:17

...jestem pod wrażeniem naprawde mimo braku wiatru max 5-7 wezełków.

....a propo SA2 to widziałem to w akcji przy takich WIATRACH jak dziś i owszem fajny temat może nawet bardzo fajny temat na rejsy po bałtyku ale napewno nie jest to kite-freestylowy to żeczywiście maszyna latająca 19 m to nie byle co szczegulnie u flysurfera ....pozdrawiam i do miłego spotkania już w krótce na biłym kiteszaleństwie ...mam nadzieje...

Obrazek
Obrazek

Wróć do „Forum Główne”