Deska tu, deska tam.

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2010, 09:34

Poniewaz od lat wszyscy piszą tu, że leash do deski jest "be", założyłem sobie to cudo kiedys dla celów empirycznych. Wrazenia były mocne, wrecz hardcoreowe. Po pierwszej glebie (nieudany skok), jeszcze podczas fikołków, poczułem, że jedna noga bardzo pragnie się rozsać z resztą body. Deska spadajac wbiła się w wode krawędzią i zadziałała jak hamulec. Myślałem, że zbliża się burza a to właśnie trzeszczały moje stawy. Po kolejnej wywrotce decha wrociła i grzmotnęła mnie w okolice biodra na płask, co poczułem nawet w plombie, którą mam w górnej piątce. Na tym zakończyłem doświadczenia z leashem.

Klon69
Deska: Nobile
Latawiec: North / DuoTone

Post28 maja 2010, 16:07

przemass pisze:... Uczenie przez szkólki na zawietrznej przy asekuracji motorówki ma miejsce na tak wielu spotach na swiecie ze nawet nie chce mi sie wymieniac, że wspomnę choćby Tarife i Wenezuelę dla przykladu - które sa duzo bardziej wymagajace zarówno dla kursantów jak i dla instruktorów pod KAZDYM wzgledem. O ile kursant ma BARDZO dobra kontrole latawca i zna oraz stosuje systemy bezpieczenstwa nie ma w tym nic zlego. Do tego kursant na i po kursie MA swiadomosc ze pływanie po zawietrznej jest niebezpieczne i może sie odbywać tylko pod okiem instruktora i z asekuracja ...

Rewa jest również wymagający spotem ( na pewno dla początkujących, którzy jeszcze pod wiatr pływać nie umieją ) tym bardziej, że jest znacznie mniejsza niż wyżej wymienione spoty.

Szkolenie na "płaskiej" daje szybki progres umiejętności ale po takim szkoleniu często kursant nie potrafi sobie poradzić z nałożeniem deski na nogi przy zafalowanym akwenie i bez dna pod nogami.

Niestety jest tak, że instruktorzy szkółek w Rewie puszczają kursantów na płaską wodę na samym środku spotu co stwarza zagrożenie dla wszystkich korzystających ze spotu na zawietrzenej jego stronie.

Rozumiem jest dopiero początek sezonu i na wodzie jeszcze nie jest tak tłocznie jak to będzie powiedzmy za miesiąc :?:
Gdzie będzie więcej osób pływających i jeszcze więcej kursantów. i co wtedy :?: Rewa stanie się miejscem tylko dla osób szkolących się :?: Ponieważ pływanie mniej niż 20m od cypla będzie mogło się skończyć ciosem od kursanta uczącego się dopiero kontroli nad latawcem lub pierwszych starów.

Myślę, ze to jest temat na nowy wątek ... i szkoda, że Rewska Kosa jest taka, krótka. :( :?:

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post28 maja 2010, 21:23

Poprostu taki plywaczek za 5 zl przyczepic do deski jak na focie i deska sama podplywa w dogodne miejsce. Wystarczy tylko na nia chwile poczekac. Przy silnym wietrze to chwila. Do tego swietnie ja widac i przewaznie jak sie wywali decha finami do gory to wiatr ja pieknie odwroci tak jak trzeba. Mysle, ze to najlepszy sposob, zeby nie stracic deski, szybko ja odszukac i do niej wrocic.

Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post29 maja 2010, 00:53

czareka pisze:Poprostu taki plywaczek za 5 zl przyczepic do deski...

szkoda, że wcześniej nie znałem tego patentu, w zeszłym sezonie zgubiłem właśnie po odwróceniu do góry finami deskę na Goczałkowicach, po prostu nagle "zniknęła" mi z oczu.
Myślę, że dla początkujących to bardzo dobry pomysł.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post30 maja 2010, 01:07

Stylóweczka :thumb:

wiwo
Deska: Clash Reincarnation 138
Latawiec: Naish Torch
Postawił piwka: 1 raz

Post31 maja 2010, 14:11

polecam przejrzeć sobie tą stronę: http://www.kiteboardleash.com/
skutecznie wybija z głowy pomysł podczepiania leasha do deski ;)

Wróć do „Forum Główne”