ISTOTNE dla wszystkich polskich zawodnikow

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 21:42

Smokie pisze: Jego sugestie są takie żeby nie bawić się w żadne stowarzyszenia tylko od razu podpiąć sie pod PZŻ

Zgadzam sie. Zreszta nie mamy wyjscia, bo IKA jest klasą ISAF i obie te organizacje wymagaja stowarzyszenia sie z narodowym zwiazkiem zeglarskim. Ma to logiczny sens i trzyma sie kupy.

Zastanawiam sie czy zamiast zwiazku samych zawodnikow i sedziow nie ruszyc od razu z grubej rury i stworzyc Polskie Stowarzyszenie Kiteboardingu na wzor istniejacego PS Windsurfingu.
Maciej Boszko tez by sie skłaniał, aby isc w takim kierunku.
Na poczatku myslalem, ze bedziemy mieli za malo czasu ale teraz nie ma cisnienia, bo mozecie startowac bez ograniczen w 2010.

Praca od podstaw czyli uzgodnienie: statutu, władz, komisji (Freestyle/Wave, Racing/Speed, Olimpijska, Komisja Szkolenia, Regaty Amatorskie no i oczywiscie moja ulubiona Unstrapped (zaklepuje sobie prawo bycia dożywotnim prezesem komisji bezstresowych bezstrapowcow :lol: :wink: ).
Mamy gotowy wzorzec PSW, aprobatę PZŻ, naciski IKA i cały sezon na ogarnięcie tematu.
Do tego są ludzie, którzy podzielą się doświadczeniem i są gotowi do pracy.

Kurcze ludzie obudzcie się, bo to jest interesujące - możecie ukształtować coś własnymi ręcyma wg dobrze przemyślanego planu :idea:

No chyba, że interesują was bardziej offtopowe inteligięntne pyskówki z Papierem, który robi sobie z was najzwyklej polewkę. Nie szkoda wam czasu :idea: :?:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2010, 21:50

BraCuru pisze:Kurcze ludzie obudzcie się, bo to jest interesujące - możecie ukształtować coś własnymi ręcyma wg dobrze przemyślanego planu :idea:

No chyba, że interesują was bardziej offtopowe inteligięntne pyskówki z Papierem, który robi sobie z was najzwyklej polewkę. Nie szkoda wam czasu :idea: :?:

BraCuru, ale temat póki co interesuje tylko zawodników, których zbyt wielu jednak nie ma, a jeszcze mniej z nich udziela się na forum.

BraCuru pisze:Zastanawiam sie czy zamiast zwiazku samych zawodnikow i sedziow nie ruszyc od razu z grubej rury i stworzyc Polskie Stowarzyszenie Kiteboardingu na wzor istniejacego PS Windsurfingu.

Przybliżyłbyś temat, co takie rozszerzenie stowarzyszenia by dało? Jak to funkcjonuje w windsurfingu ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post31 sty 2010, 19:15

jedi1 pisze:BraCuru, ale temat póki co interesuje tylko zawodników, których zbyt wielu jednak nie ma, a jeszcze mniej z nich udziela się na forum.

Niekoniecznie samych zawodnikow. Z tego co widze to projekt dąży w kierunku stworzenia Polskiego Stowarzyszenia Kiteboardingu, który będzie zapewne miał komórkę zajmującą się szkoleniem i zawodami amatorskimi. Także temat ten powinnien zainteresować wszystkich właścicieli szkółek, zaangażowanych instruktorów oraz planujących organizować jakiegoklowiek zawody KS w Polsce.
Przybliżyłbyś temat, co takie rozszerzenie stowarzyszenia by dało? Jak to funkcjonuje w windsurfingu ?

Wczesniej czy pozniej powstanie takie cialo - czemu wiec nie zrobic tego teraz :idea: :?:
W windsurfingu mało sie dzieje ostatnio bo mnostwo ludzi odeszlo do KS.
Wystarczy sprawdzic aktywnosc na ichnim forum. 5 lat temu bylo 5 razy wiecej aktywnych uzytkownikow forum WS :cry:

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post31 sty 2010, 20:08

BraCuru pisze:
jedi1 pisze:BraCuru, ale temat póki co interesuje tylko zawodników, których zbyt wielu jednak nie ma, a jeszcze mniej z nich udziela się na forum.

Niekoniecznie samych zawodnikow. Z tego co widze to projekt dąży w kierunku stworzenia Polskiego Stowarzyszenia Kiteboardingu, który będzie zapewne miał komórkę zajmującą się szkoleniem i zawodami amatorskimi. Także temat ten powinnien zainteresować wszystkich właścicieli szkółek, zaangażowanych instruktorów oraz planujących organizować jakiegoklowiek zawody KS w Polsce.

Zgodzę się że temat powinien interesować nie tylko zawodników , bo
szkolenia i instruktorzy http://www.psw.org.pl/komisja_szkolenia.php
zawody amatorskie http://www.psw.org.pl/regaty.php
szkółki http://www.psw.org.pl/licencja.php
faktycznie w Polskim Stowarzyszeniu Kitesurfingu będą się zawierały podobnie jak ma to miejsce w PSW .

BraCuru pisze:

Wczesniej czy pozniej powstanie takie cialo - czemu wiec nie zrobic tego teraz :idea: :?:
W windsurfingu mało sie dzieje ostatnio bo mnostwo ludzi odeszlo do KS.
Wystarczy sprawdzic aktywnosc na ichnim forum. 5 lat temu bylo 5 razy wiecej aktywnych uzytkownikow forum WS :cry:

W windsurfingu najkrócej mówiąc a właściwie pokazując funkcjonuje to tak jak w PSW
http://www.psw.org.pl/index.php

W windsurfingu dzieje się sporo ale aktywność z forum internetowego wyewoluowała na forum Polskiego Stowarzyszenia Windsurfingu które działa w realu i chyba z nie najgorszymi rezultatami :)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2010, 22:23

MR Adam pisze: faktycznie w Polskim Stowarzyszeniu Kitesurfingu będą się zawierały podobnie jak ma to miejsce w PSW

To nie ma być Polski Związek Kitesurfingu :idea: :!: Mamy się nie ograniczać :!: I jeśli tworzyć coś nowego to porządnie :idea:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 01:50

BraCuru pisze:Niekoniecznie samych zawodnikow. Z tego co widze to projekt dąży w kierunku stworzenia Polskiego Stowarzyszenia Kiteboardingu, który będzie zapewne miał komórkę zajmującą się szkoleniem i zawodami amatorskimi. Także temat ten powinnien zainteresować wszystkich właścicieli szkółek, zaangażowanych instruktorów oraz planujących organizować jakiegoklowiek zawody KS w Polsce.

Wydaje mi się że właśnie właścicieli szkółek i instruktorów to NIE zainteresuje - "był już taki doktor na Helu " ;) natomiast planujących organizować zawody - jak najbardziej. Szliście w dobrą stronę - związek dla ZAWODNIKÓW, czemu od tego odchodzicie?

Organizacja instruktorów JUŻ jest :idea: Im wiecej ich bedzie tym wiekszy bur... należy dążyć do jej legalizacji zamiast tworzyc inne :idea:

Im więcej komórek, licencji, pozwoleń i odnowień, tym bardziej zabijamy to co w tym sporcie jest OK...

A tak na marginesie - od kiedy PZŻ WSPIERA zawodników ? Bo przez parę(naście) lat styczności z tą organizacją jakoś nie zauważyłem...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 03:24

przemass pisze:Wydaje mi się że właśnie właścicieli szkółek i instruktorów to NIE zainteresuje - "był już taki doktor na Helu " ;) natomiast planujących organizować zawody - jak najbardziej. Szliście w dobrą stronę - związek dla ZAWODNIKÓW, czemu od tego odchodzicie?

Mam zupelnie inna koncepcje na role PSK w stosunku do szkolek i instruktorow. Nie chodzi o legitymacje, szkolenia, sciaganie haraczu itp.

Oto fragment listu w tej sprawie z jakim zwrocilem sie do potencjalnie zainteresowanych:
Pare slow na temat komisji szkolenia, bo to powinno zainteresowac wlascicieli szkol i ich instruktorow. Podkomórką PSK powinno być ciało o przykładowej nazwie Polskiego Stowarzyszenia Szkol i Instruktorow KS. Celem tej podkomorki powinno byc kontrolowanie jakosci uslug poprzez prowadzenie np rankingu szkol. Ranking taki tworzony byłby biorąc pod uwagę następujące przykładowe czynniki: ilosc i jakosc instruktorow, ilosc kursantow, ilosc i jakosc sprzetu, infrastruktura, sprzet asekuracyjny, lokalizacja, dlugosc dzialalnosci itp.
Nie trudno się domyśleć, ze PSK byloby jedynym w miare obiektywnym i wiarygodnym ciałem mogącym co roku weryfikować i opublikowac taki ranking.
Taka procedura ulatwilaby dokonanie wyboru dla poczatkujacych i mialaby raczej pozytywny wpływ na poprawianie jakości usług oferowanych przez tak liczne szkoly.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 03:27

Zapomnialem dodac, ze sprawa komisji szkolenia to sprawa nadal drugorzedna choc warta zastanowienia.

Priorytetem jest stowarzyszenie zawodnikow i sedziow :idea:
To bedzie trzeba zrobic. Komisje szkolenia mozna bedzie zrobic.

Takze, zeby nie odchodzic w peryferia, skupmy sie na priorytetach :idea:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post01 lut 2010, 08:28

:?
Ostatnio zmieniony 01 lut 2010, 09:12 przez rolnik, łącznie zmieniany 2 razy.

MR Adam
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 09:04

No i dyskusja się potoczyła w przewidywanym prze ze mnie kierunku :(

Jeżeli coś ma powstać to musi to powstać w oparciu o 15 osób nie tylko zainteresowanych Stowarzyszeniem , ale i przekonanych do jego powołania , niech będzie w oparciu o 15 zawodników i sędziów , bez właścicieli szkółek , instruktorów i organizatorów zawodów .

Z tego co wiem to taką liczbą przekonanych dysponujesz Marku :D i jest to 70% polskiej czołówki kite

Widzę że powoli dochodzisz do tego samego wniosku co ja , iż trzeba w oparciu o tę grupę założyć Polskie Stowarzyszenie Zawodników i Sędziów Kitesurfingu , reszta z którą chciałeś prowadzić dysput na forum albo dołączy albo pozostanie przy swoim zdaniu , w czym nie będzie nic złego .
Proponuję zostawić szkółki , instruktorów i pozostałych nie mających na dziś ochoty na zakładanie Stowarzyszenia w spokoju , bo poza ich i naszym świętym spokojem (bezcenne) , uzyskamy coś znacznie ważniejszego a mianowicie możliwość skutecznego działania w 15 osobowym zespole mającym te same priorytety :!:

PSK marzec 2010 :!:

Smokie
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 10:05

Panie Adamie myślę, że jesteś w błędzie. I moim zdanie nie tędy droga. Jak juz napisałem wcześniej nie ma sensu robienie czegoś po łebkach i zakładanie stowarzyszenia zawodników i sędziów. Moim zdaniem to kompletna bzdura.
2 czy 3 lata temu była juz próba sformalizowania i założenia takiego związku i duża część właścicieli szkółek była żywo zainteresowana tym tematem, a także istniała szansa zorganizowania edycji Pucharu Świata w Polsce w czym ów ciało miało pomóc.

A i widzę że dla Ciebie jedynym priorytetem jest wysyłanie syna na zawody chyba ?????

MR Adam
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 11:29

Smokie pisze:Panie Adamie myślę, że jesteś w błędzie. I moim zdanie nie tędy droga. Jak juz napisałem wcześniej nie ma sensu robienie czegoś po łebkach i zakładanie stowarzyszenia zawodników i sędziów. Moim zdaniem to kompletna bzdura.
2 czy 3 lata temu była juz próba sformalizowania i założenia takiego związku i duża część właścicieli szkółek była żywo zainteresowana tym tematem, a także istniała szansa zorganizowania edycji Pucharu Świata w Polsce w czym ów ciało miało pomóc.

Widzisz Smokie takie posty jak Twój nie budują dobrego klimatu pod ewentualną współpracę :(
Nie będę wchodził na forum publicznym w dyskusję o moje czy Twoje interesy bo by Ci się to mogło nie spodobać .
Umówmy się tak , ja mam jak najlepsze zdanie o Tobie z Waszego 4 osobowego zespołu , który własne Stowarzyszenie próbuje zakładać od jakiegoś czasu i nie pakujmy sobie niepotrzebnych epitetów które moją opinie o Tobie mogą zmienić a Twoją o mnie ukształtują w złym kierunku .

Smokie pisze: A i widzę że dla Ciebie jedynym priorytetem jest wysyłanie syna na zawody chyba ?????

Szanowny Smokie mój syn na Puchary Świata jeździ od dwóch lat i jak pewnie wiesz z niezłymi rezultatami :) do tego mój drogi Smokie , Stowarzyszenie nie jest potrzebne
:D

Smokie
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 12:03

MR Adam pisze:Szanowny Smokie mój syn na Puchary Świata jeździ od dwóch lat i jak pewnie wiesz z niezłymi rezultatami :) do tego mój drogi Smokie , Stowarzyszenie nie jest potrzebne

Zdecydowanie sie z Tobą zgodzę :) Jednakże bez pracy jaką w sukcesy Twojego syna włożył Księciu nie było by ich ;)
A do tego zmierzałem w tej dyskusji i moim zdaniem po to związek powinien być tworzony, aby w przyszłości młodzieży łatwiej było rywalizować z najlepszymi etc. Jak dobrze wiesz sukcesy tkwią w pracy u podstaw, czyli w nauce i moim zdaniem to powinno być głównym celem "związku".
W żadnym wypadku nie widzę tego aby związek ingerował w sposób nauczania taki jaki proponowany był przez Dr. Kunysza i Rektora AWF Wrocław.
Szkółki niech działają tak jak do tej pory, nich korzystają z wypracowanych wzorców i to co proponował Marek wydaje mi sie że całkiem by sie sprawdziło.
Mamy gotowe wzorce. Nauczmy się z nich korzystać ;)

MR Adam
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 12:20

Smokie pisze:
MR Adam pisze:Szanowny Smokie mój syn na Puchary Świata jeździ od dwóch lat i jak pewnie wiesz z niezłymi rezultatami :) do tego mój drogi Smokie , Stowarzyszenie nie jest potrzebne

Zdecydowanie sie z Tobą zgodzę :) Jednakże bez pracy jaką w sukcesy Twojego syna włożył Księciu nie było by ich ;)
A do tego zmierzałem w tej dyskusji i moim zdaniem po to związek powinien być tworzony, aby w przyszłości młodzieży łatwiej było rywalizować z najlepszymi etc. Jak dobrze wiesz sukcesy tkwią w pracy u podstaw, czyli w nauce i moim zdaniem to powinno być głównym celem "związku".
W żadnym wypadku nie widzę tego aby związek ingerował w sposób nauczania taki jaki proponowany był przez Dr. Kunysza i Rektora AWF Wrocław.
Szkółki niech działają tak jak do tej pory, nich korzystają z wypracowanych wzorców i to co proponował Marek wydaje mi sie że całkiem by sie sprawdziło.
Mamy gotowe wzorce. Nauczmy się z nich korzystać ;)

Smokie , w tym poście same dobre rzeczy piszesz i zgadzam się z Tobą w 100%

Co do Ksiecia , to poza tym że miał genialny wpływ na mojego syna i nadal go ma to z opinii które słyszałem miał równie dobry wpływ na wszystkich pozostałych młodych zawodników z krajowej czołówki , za co Ksieciowi wielki szacun się należy :!:

sycu
Kontaktowanie:

Post01 lut 2010, 14:16

Cała idea stworzenia PSK jest jak najbardziej słuszna. To, kto ma założyć ów stowarzyszenie, zależy w głównej mierze od nas samych - od zaangażowania i poświęcenia.

Przyznam szczerze, nie jestem pewien która opcja jest lepsza - podpinanie się pod PZŻ czy stwarzanie samodzielnej komórki. Oczywiście, jak wspomniał Marek, występowanie pod płaszczykiem PZŻ może być postrzegane bardziej 'poważnie' i 'oficjalnie', co może ułatwić załatwienie wielu spraw formalnych.

Generalnie potrzeba sporo pracy i, co najważniejsze, integracji środowiska. Nie rozdzielałbym natomiast tego, czy PSK mają stanowić sędziowie i zawodnicy, a reszta to nie bo nie...

Moim zdaniem WSZYSCY którzy mają wpływ na KS w Polsce i którym zależy na tym, aby w KOŃCU usystematyzować wszystkie sprawy formalne w polskim kitesurfingu, powinny być zaangażowane w ten WSPÓLNY projekt.
Myślę że w każdym środowisku - czy to właścicieli szkółek, instruktorów, sędziów, zawodników i ich tatusiów - znajdzie się grupa osób, która razem podoła zadaniu stworzenia PSK.

Osobiście z chęcią pomogę, jeśli tylko będzie taka potrzeba :)

Wróć do „Forum Główne”