Dobre wieści z konferencji ISAF

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post11 lis 2012, 09:33

1. Złomiarze - określenie niebyt miłe
nie napinaj sie ..okreslenie uzywane juz od dobrych 8 lat jak nie lepiej i nie ma nic wspolnego z nastawieniem .
kajciarze pukali grzecznie do olimpijskich drzwi i próbowali dogadać się z windsurferami

my nie pukalismy a dogadujemy sie doskonale nawet z Niemcami

Priorytetem złomiarzy i PZŻ było wywalenie kiteracingu.

Winne są osoby które w swojej źle pojętej miłości (do kite, a może do $), były motorem akcji wykopania windsurfingu

Moja racja jest bardziej mojsza :evil:

nie chce mi się wierzyć w zakopanie toporu RSX i miłych stosunków z kajciarzami.

teraz dopiero bedzie jatka na spotach :pray: :doh:
Do zlomiarzy ! prosze nie robcie nam dziur w latawcach my to kiciarze a to rejsiarze was chcieli wykopac :lol: :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 11:56

rolnik pisze:my nie pukalismy a dogadujemy sie doskonale nawet z Niemcami

Strzał w dychę przedstawiający jednym zdaniem faktyczne relacje :thumb:

traq pisze:Nie ma dymu bez ognia. Zdrowy rozsądek podpowiada, że za wykopaniem windsurfingi stał mocny lobbing i raczej nie w skali naszego kraju, czy PZŻ.
Decyzja była na tyle nie rozumiała, że jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ....
Są to oczywiście moje osobiste wynurzenia, bez żadnych podstaw dowodowych.

Rozumiem, że szukasz wyjścia awaryjnego z grubego oskarżenia jakie padło z Twojej klawiatury.
Proszę nie odwracaj kota ogonem. Odpowiedz najpierw wszystkim na zadane Ci pytanko wcześniej:
Proszę wskaż choć jedną osobę w IKA czy w PSKite, której intencją w kampanii olimpijskiej było wywalenie windsurfingu.
Jeśli takowej nie znalazłeś to miej odwagę wycofać po męsku swoje słowa a nie tłumaczyć coś o zdrowym rozsądku, co niby nadal ma potwierdzać teorie o "dymie i ogniu".
No chyba, że wskażesz kajciarzy-biznesmenów robiących skok na olimpijską kasę. Wówczas ja Cię grzecznie przeproszę a przy okazji zweryfikuję swoją wiedzę o ludziach, których wydaje mi się znam od podszewki.

Przykro mi, że antagonizujesz i obrażasz ludzi którzy podzielają tą samą pasję, do wody, wiatru i słońca.

Pokaż gdzie kogoś obraziłem? Natomiast Ty obrażasz i oczerniasz ludzi zaangażowanych w kampanię w jedynycch dwóch postach jakie napisałeś na tym forum.
O złomiarzach wyjaśnił Ci już rolnik. Wiedz, że on i ja złom uprawialiśmy już sto lat temu.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 12:03

Lachon pisze:To moze teraz bardZiej skupimy sie w PL na zawodach WAVE?;) (sorky musialem)

Brawo Lachon, myślę, że najszybciej teraz ugramy to z nowym prezesem PSW, czyli może przyszedł czas na wspólne zawody "Master of The Baltic" :idea:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 13:35

Crazy Horse pisze:Brawo Lachon, myślę, że najszybciej teraz ugramy to z nowym prezesem PSW, czyli może przyszedł czas na wspólne zawody "Master of The Baltic" :idea:

Super pomysł :clap: :clap: :clap:
To by było rewelacyjne.

traq

Post11 lis 2012, 14:35

BraCuru pisze:
rolnik pisze:my nie pukalismy a dogadujemy sie doskonale nawet z Niemcami

Strzał w dychę przedstawiający jednym zdaniem faktyczne relacje :thumb:

traq pisze:Nie ma dymu bez ognia. Zdrowy rozsądek podpowiada, że za wykopaniem windsurfingi stał mocny lobbing i raczej nie w skali naszego kraju, czy PZŻ.
Decyzja była na tyle nie rozumiała, że jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ....
Są to oczywiście moje osobiste wynurzenia, bez żadnych podstaw dowodowych.

Rozumiem, że szukasz wyjścia awaryjnego z grubego oskarżenia jakie padło z Twojej klawiatury.

Winne są osoby które w swojej źle pojętej miłości (do kite, a może do $), były motorem akcji wykopania windsurfingu i to im możecie dziękować.

To nazywasz grubym oskarżeniem ?
Chciałbyś nie ?
Nie licz na to.

Proszę nie odwracaj kota ogonem. Odpowiedz najpierw wszystkim na zadane Ci pytanko wcześniej:
Proszę wskaż choć jedną osobę w IKA czy w PSKite, której intencją w kampanii olimpijskiej było wywalenie windsurfingu.
Jeśli takowej nie znalazłeś to miej odwagę wycofać po męsku swoje słowa a nie tłumaczyć coś o zdrowym rozsądku, co niby nadal ma potwierdzać teorie o "dymie i ogniu".
No chyba, że wskażesz kajciarzy-biznesmenów robiących skok na olimpijską kasę. Wówczas ja Cię grzecznie przeproszę a przy okazji zweryfikuję swoją wiedzę o ludziach, których wydaje mi się znam od podszewki.

Czy Ty się nie zapędzasz ? To Ty napisałeś o IKA czy PSkite. To nie są moje słowa ! Sam sobie dopowiedziałeś, że ja ich oskarżam, co NIE JEST FAKTEM !

To Ci wyjaśnię jeszcze raz najprościej jak mogę co miałem na myśli.

1. Fakt - windsurfing został usunięty z IO w bardzo kontrowersyjnych okolicznościach
2. Fakt - nie ma przejrzystego publicznie dostępnego wyjaśnienia dla czego tak się stało, żadnych poważnych argumentów. Decyzja i już.
3. Fakt - windsurfing zostaje przywrócony na IO, kosztem kite (i tu również chciałbym uzyskać jakieś uzasadnienie dla tej decyzji)

Moim prywatnym zdaniem:

1. Ktoś musiał lobbować za wprowadzeniem kitesurfingu do IO
2. Nie wiem czy owi lobbyści chcieli czy nie chcieli zrobić tego kosztem windsurfingu, ale tak się stało.
3. Nie wiem czy chodziło o promowanie sportu, czy też wiązały się z tym jakieś korzyści, zacytuję sam siebie: ( do kite, a może do $)
4. Nie wiem kto lobbował, ale jestem przekonany, że lobbing był, bo tak kontrowersyjna decyzja nie pojawia się sama z siebie.
5. Moim prywatnym zdaniem ostra reakcja środowiska windsurfingu, która zakończyła się usunięciem kitesurfingu z IO, była odpowiedzią na wcześniejszą decyzję o usunięciu windsurfingu. Również moim prywatnym zdaniem nie należy promować jednego sportu kosztem innego równie popularnego, tak jak napisałem TAK SIĘ NIE ROBI.

Nigdzie nie napisałem o konkretnych ludziach czy organizacjach, bo to mnie nie interesuje.
Przestawiłem swój pogląd na tą sytuację w bardzo ogólnych ramach.
Bądź więc uprzejmy nie wciskać mi tego czego nie napisałem i próbuj moich wypowiedzi motywować źle pojętym "byciem mężczyzną".
Za dużo lat spędziłem na różnych forach (trafiła kosa na kamień), żeby dać Ci się wciągnąć w pyskówkę na Twoich warunkach.
Możemy dyskutować na temat: dla czego tak, a nie inaczej się stało i jakie to ma konsekwencje, ale na pewno nie będę brnął w narzucane przez Ciebie opary absurdu.
Dla tego mniemam, że jest to moja ostatnia wypowiedź w tym wątku.

Pokaż gdzie kogoś obraziłem? Natomiast Ty obrażasz i oczerniasz ludzi zaangażowanych w kampanię w jedynycch dwóch postach jakie napisałeś na tym forum.

Nie prawda !
Nigdzie tego nie napisałem !
Nadinterpretacja jest tak samo szkodliwa jak brak czytania ze zrozumieniem.
Napisałem o szkodliwej moim zdaniem działalności lobbystów, lobbujących za kite na IO (kimkolwiek oni są) którzy spowodowali, iż cała ta absurdalna mała miejsce oraz, że sami są sobie winni.
Nie wiem kim są owi lobbyści, z którego kraju pochodzą itp...
Jestem natomiast przekonany ich istnieniu, gdyż wystąpił efekt ich działania w postaci decyzji o wprowadzaniu kite kosztem wind.

O złomiarzach wyjaśnił Ci już rolnik. Wiedz, że on i ja złom uprawialiśmy już sto lat temu.

Tym bardziej dziwi mnie Twoja niechęć do ludzi którzy nadal uprawiają ten sport.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 17:34

Crazy Horse pisze:
Lachon pisze:To moze teraz bardZiej skupimy sie w PL na zawodach WAVE?;) (sorky musialem)

Brawo Lachon, myślę, że najszybciej teraz ugramy to z nowym prezesem PSW, czyli może przyszedł czas na wspólne zawody "Master of The Baltic" :idea:

Aj gdyby byl tour taki po polsce jak jest np.ford tylko na wavu aj...aj....

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post11 lis 2012, 18:13

Lachon pisze:
Crazy Horse pisze:

Aj gdyby byl tour taki po polsce jak jest np.ford tylko na wavu aj...aj....

no to chyba byłby jeden wielki "tour oczekiwania warunków" ...ale spoko na każdym zrobili by jakiegoś skima za skuterem to może nawet pozawijalibyście na killwaterze, haha!
co tu dużo mówić, Polska.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 18:19

Aj gdyby byl tour taki po polsce jak jest np.ford tylko na wavu aj...aj....[/quote]
no to chyba byłby jeden wielki "tour oczekiwania warunków" ...ale spoko na każdym zrobili by jakiegoś skima za skuterem to może nawet pozawijalibyście na killwaterze, haha!
co tu dużo mówić, Polska.[/quote]

No stary sam wiesz,ze da sie to rozwiazac i kazdy kto plywa wave wie tak samo. Jak nie to zapraszamy do Leby ;)
W tym roku SPOKOJNIE mozna bylo rozegrac tour zawodow na progno.
Jak nie wierzysz to pogadaj z Tata ile razy plywal :P
Czerwiec-lipiec-sierpien-wrzesien bylo zacnie

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 lis 2012, 19:46

traq pisze:1. Ktoś musiał lobbować za wprowadzeniem kitesurfingu do IO
2. Nie wiem czy owi lobbyści chcieli czy nie chcieli zrobić tego kosztem windsurfingu, ale tak się stało.
3. Nie wiem czy chodziło o promowanie sportu, czy też wiązały się z tym jakieś korzyści, zacytuję sam siebie: ( do kite, a może do $)
4. Nie wiem kto lobbował, ale jestem przekonany, że lobbing był, bo tak kontrowersyjna decyzja nie pojawia się sama z siebie.

Traq - opierasz swoją opinię na wyimaginowanej wiedzy.
Otóż nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie bo po prostu nie znasz odpowiedzi, o czym podkreślasz parę razy. To po jaki hugon rzucasz oskarżenia w stronę wyimaginowanej grupy, której NIGDY NIE BYŁO.
Punkt pierwszy - zgadzam się. Nie kto inny jak IKA a konkretnie: http://www.internationalkiteboarding.or ... Itemid=267
Reszta punktów to zapisy Twojego wyobrażenia o nieistniejącej rzeczywistości.

Prosze przyjmij do wiadomości:
Kampania o Rio miała od początku na celu wprowadzenie kiteracingu jako dodatkowej konkurencji. Nigdy kosztem innej klasy.
Potem był maj i decyzja oszołomów z ISAFU. Po tej decyzji zaczęła się nagonka złomiarzy na kajta. Czyli dokładnie odwrotnie niż myślisz. Spróbuj na trzeźwo jeszcze raz to ocenić.

5. Moim prywatnym zdaniem ostra reakcja środowiska windsurfingu, która zakończyła się usunięciem kitesurfingu z IO, była odpowiedzią na wcześniejszą decyzję o usunięciu windsurfingu. Również moim prywatnym zdaniem nie należy promować jednego sportu kosztem innego równie popularnego, tak jak napisałem TAK SIĘ NIE ROBI.

Prosze przekaż swoje powyższe prywatne zdanie o niegodziwych praktykach promocji jednego sportu kosztem innego równie popularnego do Pana Chamery i Hlavatego. Ponownie zdanie z oficjalnego stanowiska PZŻ podpisanego przez Hlavatego:
Sporo radykalnych wniosków mających na celu "odwrócenie" decyzji Rady ISAF (czyli wycofanie Kiteboardingu na rzecz Windsurfingu) zostało już złożonych. Ustalając strategię działań takie stanowisko będziemy popierać w pierwszej kolejności!
Kto tu popada w absurd?

Nigdzie tego nie napisałem !

Proszę bardzo. Poniżej konkretne Twoje wskazenie kto jest winien:
Winne są osoby które w swojej źle pojętej miłości (do kite, a może do $), były motorem akcji wykopania windsurfingu i to im możecie dziękować.
To znaczy komu? Nie wiesz dokładnie ale tak sobie wyobraziłeś potencjalną ekipę i ich wskazałeś, zgadza się?

Tym bardziej dziwi mnie Twoja niechęć do ludzi którzy nadal uprawiają ten sport.

Skąd wiesz co czuję do WS? Mylisz się nawet nie wiesz jak bardzo.

Czy Ty się nie zapędzasz ? To Ty napisałeś o IKA czy PSkite. To nie są moje słowa ! Sam sobie dopowiedziałeś, że ja ich oskarżam, co NIE JEST FAKTEM !

Owszem napisałem o IKA, bo nie znam kogokolwiek innego prowadzącego kampanię Rio.
Tym samy odebrałem tak Twoje oskarżenie. Teraz rozumiem, że nie wiedziałeś o czym piszesz a napisałeś sobie o jakieś hipotetycznej grupie spiskowej.

Wszystko jasne i do zobaczenia na wodzie na złomie czy też pancernych deskach.

mmaro29
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Sport II

Post11 lis 2012, 21:54

W mojej subiektywnej ocenie wypowiedź traq'a daleka była od obrażania kogokolwiek, kto z racji zamiłowania do KR chciał wprowadzenia tej dyscypliny do IO i w tym celu podjął określone kroki. Odnoszenie tego do PSKite to chyba faktycznie nadinterpretacja.

1. Nie oszukujmy się BraCuru za każdym praktycznie sportem stoją pieniądze, a tam gdzie pojawia się kasa reguły gry nie zawsze są czyste. Kiteboarding na IO w takiej czy innej formie to potężna promocja (wiesz ilu ludzi totalnie nie związanych z kite'em zagadywało mnie o tym, że będzie on na olimpiadzie, gdzie wcześniej sport ten im nic nie mówił?). Promocja czytaj reklama,
2. Może i Traq nie może udowodnić istnienia "wyimaginowanej grupy", która stała za podjętymi decyzjami, Ty z pewnością jednak nie możesz zaprzeczyć, że takowa nie istniała... a jeśli im (mu) cokolwiek przyświecało to raczej złoto w sztabkach niż te na podium,
3. Nie popełniaj błędu parowania ludzi(organizacji) zaangażowanych w promocję kite na IO(o których wiesz) z ludźmi, którzy faktycznie taki wpływ mieć mogli,
4. BraCuru mało takich afer mamy w kraju i na świecie, że jeden drugiemu "pomógł" w potrzebie?

Dla postronnego obserwatora trochę to wyglądało jakbyś się BraCuru na biednym Traq'u wyładował. Pozdrowienia

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post12 lis 2012, 01:44

BraCuru pisze:Trudno powstrzymać mi się od komentarza, że "złomiarze" pozostanie idealnym określeniem dla windsurferów-olimpijczyków przez kolejne 4 lata :wink:

Eh, teraz to raczej obecnych i przyszłych kiteracer'ów będzie można określić jako "tych których wyj...li z olimpiady" :wink: :twisted:

A tak na poważnie - to jest forum i każdy może mieć odmienny punkt widzenia - nikt nie powinien mieć prawa do jednej i ostatecznej racji. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Moim zdaniem powody decyzji mogą być różne, podobnie jak wersje - raczej nikt na tym forum tego dokładnie nie wie. Ja patrzę na to trochę tak - na pewno czynnik $$$ był i jest w klasach olimpijskich BARDZO istotny. Oczywiście - najlepiej dla wszystkich żeby rozwijać obie dyscypliny, budować związki, organizować strukturę zawodów itd. ale przecież to kosztuje a w końcu budżet nie jest z gumy, jak wiemy - kryzys ;)> Niezależnie od ilości wersji raczej się nie dowiemy całej prawdy, pozostaje robić swoje - pływać :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post15 lis 2012, 14:26

Ja to widze tak dla koz dolary to liscie .

Obrazek

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 lis 2012, 15:00

mmaro29 pisze:Dla postronnego obserwatora trochę to wyglądało jakbyś się BraCuru na biednym Traq'u wyładował. Pozdrowienia

Prawdę pisząć to nie mam z czego się wyładowywać. Najzwyklej w świecie pojechałem po gościu, który napisał bzdurę szkalującą ludzi zaangażowanych w kampanię a odwracającą uwagę od brudnych praktyk windsurferów różnej maści (producenci, rajderzy, decydenci).

przemass pisze:A tak na poważnie - to jest forum i każdy może mieć odmienny punkt widzenia - nikt nie powinien mieć prawa do jednej i ostatecznej racji. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Punkt widzenia czy pisania "objawionych prawd" wyssanych z palca? Robimy z forum pomponik.pl? :wink:
Zrozum mnie dobrze - jakby gościu napisał czy to nie jest tak a nie inaczej, grzecznie się przedstawił i poparł swoje pytanko ciekawymi dla zainteresowanych faktami to wszyscy na tym by skorzystali i się czegoś dowiedzieli. A tu prowokator (raczej nie kajciarz a złomiarz) pisze w swoim pierwszym poście na tym forum:
Alle-kutfa-które-osoby-do-jasnego-luja :wink: :?:

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post15 lis 2012, 18:49

Traq. Oczywiście, że masz rację. Gdyby było inaczej to w dyskusji tej brałyby udział zastępy kiteforumowiczów. Gremia decyzyjne IKo niczym sie nie różnią od tych z PZPN, PZŻ, czy też naszego Sejmu. Realizowana jest polityka, a ona związana jest tylko z mozliwymi do uzyskania w przypadku jej prowadzenia pieniędzmi. Czy, i w jaki sposób, świadomie czy nie zostali to wmanewrowani zawodnicy, pomniejsi działacze, kluby, czy w końcu piszacy na kf fani kite czy ws ,a to,to już inny temat. Wszyscy oni byli animatorami obecności kite w Rio. Czy kosztem ws. Oczywiście tak. Bez wzgledu na to czy w Rio miały byc zawody w ws, ws+kite, czy tylko kite działania te były gwożdziem do trumny ws. Wbijanym szybko lub powoli. Patrząc wprost tylko po publikowanych publicznych wypowiedziach, ale równiez po układającej sie na naszym podwórku współpracy mozna odpowiednie wysunąć wnioski.
1. PZŻ chciał dostać na tacy dotychczasowe osiągnięcia Polskiego Race- nie wykazywał sie tu subtelnością w rozmowach, nie doceniał dotychczasowych starań, ani nie szanował uzyskanych wyników lekceważąc tym samym zaangażowanych zawodników, powiedziałbym nawet ,że działał wbrew własnemu statutowi nie mówiąc juz o idei olimpijskiej.
2. Niektórzy zawodnicy ws nie zachowali odpowiedniego dystansu do sprawy, wypowiadając się w sposób lekcewazący o zawodnikach kite, mało to mądre i eleganckie.
3. Środowisko Race działało w sposób za nadto powściagliwy szukając porozumienia i przemilczając wyrażną niechęć ze strony ws.
4. Srodowisko Race udzieliło pomocy w zakresie doboru sprzetu, wspólnych treningów, udostepniło niezbędną /w zakresie wyścigow/ wiedzę.
5. Szansa na udział w Olimpiadzie miała też wpływ zmiany we wzajemnych stosunkach w srodowisku nie tylko Race, ale rowniez Race - FS .
6. PSKite była jedyna formą organizacyjną, która podejmowała w Polsce merytoryczne próby zagospodarowania tematu Rio 2016 z pozycji zawodników kite.
7. Zawodnicy Race wychodza z tego nierozegranego pojedynku jako zwyciezcy. Reprezentowali godnie na zawodach międzynarodowych Team Race Polska.
Świadcza o tym wyniki, ale również wyrazone osobiście opinie organizatorow KTE , które słyszałem osobiście. Nie dali sie /Zawodnicy/wmanewrować w
konflikt z zawodmikami WS.

Oczywiście z punku widzenia logicznie myslącego nieOszołoma było to do przewidzenia. Na szczęście żaden z tych wniosków nie prowadzi do katastrofy.
Wręcz przeciwnie. Stanowi kolejną furtkę i otwarcie do nowej gry. Jej przebieg zależy znowu od nas i naszych wyborów.

Serce i głowa często nie tworzą pary. Pasja do race, fs, do kite to styl życia, patrzenia na świat i ludzi, opisywany zreszta wielokrotnie z milością chociazby przez BraCuru. Nie widzę w Twoim poście Traq niechęci do ludzi. Nie sposób więc się z Tobą kłócić, bo tak jak pisałe ma początku ; Masz rację.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 lis 2012, 19:09

jacekdaktera pisze:Gdyby było inaczej to w dyskusji tej brałyby udział zastępy kiteforumowiczów.

To jest niezaprzeczalny dowód niepozostawiający już żadnych wątpliwości, że:
Gremia decyzyjne IKo niczym sie nie różnią od tych z PZPN, PZŻ, czy też naszego Sejmu. Realizowana jest polityka, a ona związana jest tylko z mozliwymi do uzyskania w przypadku jej prowadzenia pieniędzmi.
Chciałbym zauważyć jedynie, że w IKA jest zupełnie inaczej niż w IKO :wink:

Wróć do „Forum Główne”