BIAłY SZKWAł

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
:/

Post12 wrz 2007, 17:13

RebelLuk pisze:katamaran nie przewócił by sie-tak myśle:)
pozdr

RebelLuk ja nie napisalem co by sie moglo wydarzyc tylko co sie stalo z katamaranem na ktorym nie raz plywalem. I nie wywrocili go pijaczkowie ani kawalarze tylko mega wielka burza (z reszta polowa mariny wtedy lezala).
A co do jachtu plynacego stabilnie to chyba rzeczywiscie przy 20( tylko nie wiem co miales na mysli).
Ja sam nie bede mowil jak sie jacht zachowuje gdy plyniesz na samym maszcie (bo nigdy tak nie plynalem) ale wszyscy ktorzy mieli watpliwa przyjemnosc doswiadczyc tego mowili ze nie tylko jacht plynal w slizgu ale jeszcze musieli balastowac na rufie zebym nie walnac do przodu...
Ale nie bede sie juz powtarzal.
Wierzyc nie musicie. A komentowac jak sie na czyms nie zna to jak dla mnie troche kicha.
Jak wam powiem ze pekl mi karbonowy bar na pol tez nie uwierzycie? Albo znajomemu strzelily 3 linki naraz?
Mam wrazenie ze rozmawiamy o UFO takie niedowiarki jestescie...

toudi
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 18:40

Tak po prostu jest z katamaranami. Same kadłuby są lekkie a maszty zwykle aluminiowe i sporo dłuższe od tych, jakie mają nawet duże jachty. Nie ważyłem masztu ale strzelę, że ze 40 kg i do tego średnica 12 cm. Jeśli więc kadłuby ważą po ok. 80 kg, to wcale nie trzeba tego masztu tak mocno odchylić, żeby przewrócić katamaran na bok. I nie wyczytałem tego w necie - mówię o swoim katamaranie.

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 23:25

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2007, 11:05

Biały szkwał? Najczęściej zaraz przed nim robi się cichutko. Taka cisza przed burzą. Często jest parno i nie ma ani grama wiatru. Jednak z daleka widać ogromną burzową chumurę. Potem leciuteńki powiew, zaczyna kropić (lub nie, to zależy), a później widzisz ścianę deszczu która przybliża się do Ciebie b. szybko i to jest pierwsze uderzenie, to można przetrwać, ale poźniej nadchodzi następne, uderzenie które ma astronomiczną siłę (powieneś widzieć białą pianę nad wodą tam skąd ono idzie) A jesli prognozy mówią o burzy- nie wychodzić :!: wiem ze regatowcy lubią pływać "na skrzydłach burzy" bo wtedy jest b. silny wiatr i płaska woda, ale potem robi się koszmar. To co stało się na mazurach, te utonięcia to zwykła ludzka G Ł U P O T A "żeglarzy" - oo bo czego my to nie umiemy, nie raz tak pływałem. :? a ile osób się utopiło i ile jachtów zniszczyło wiemy z TV i gazet... Najważniejsza jest wyobraźnia a każdą zmianę pogody KAŻDĄ np zwykłą odkrętkę wiatru można przewidzieć (patrząc na wyższe partie chmur) da się przewidzieć zanim ona nastąpi :!: :!:

toomaj
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 23:19

wracajca jednak do slizgu "na maszcie" :D

Jadac samochodem 100/h wystaw przez okno reke potem doloz do tego 15m dzwignie i bedziesz wiedzial w przyblizeniu jaka sila dziala na jacht.

to do mnie najbardziej przemowilo :idea:

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2007, 01:28

no i własnie po to kiteforum stworzyli.dobrze ze jest

pozdr

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2007, 17:07

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2007, 18:59

co do katamaranu jeszcze. Katamarany są B A R D Z O łatwo wywrotne jesli ktoś nie umie ich prowadzić :!: Świetnie pływa się na nich na kursach z wiatrem, są świetnym rozwiązaniem dla turystyki żeglarskiej, ale jeszcze raz powtarzam trzeba się na nich znać...

Wróć do „Forum Główne”