IKO Continuing Education - nowy pomysł IKO na USD :)

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2009, 08:28

Co do prawa drogi.
To wcale nie jest łatwo poznać wszystkich reguł zachowania na wodzie:P Bo nie jest ich mało:) Wiem coś o tym bo uprawiam sporty wodne od 10 roku życia i to nie tylko ws, ks, ale żeglarstwo i inne...

2 sprawa to jest to że w porównaniu do kita w którym ponad 90% uprawiających ten sport ukończyła jakiś kurs, na jakimś poziomie i PRZNAJMNIEJ USŁYSZAŁA O PRAWACH DROGI, i wie kto ma prawy hals kto lewy ....tak w WS, może 10-20 % będzie po kursie, reszta to samouki i część z nich to goście myślący że jak już wejdą w ślizg, ale nie potrafią skręcić w nim(nie chodzi mi tu o rufkę...) myślą że są Titanikiem i prują przed siebie.

Wobec sorry marku, ale wypowiedzi windsurferów, których osobiście nie znam jest dla mnie żadnych wyjaśnieniem ... że kiciaże nic nie umą....

Z drugiej strony można powiedzieć że na eko dzieją się od czasu do czasu dziwne rzeczy, jak np. latający kursanci :PPP

Ale kto powie że każdy instruktor będzie odpowiadał poprawnie za swojego podopiecznego jeśli by zostać jakimś pie**** instr. IKO wystarczy mieć kase!!!!

Rozumiem że poziom zdawania kursu IKO nie może być wysoki bo każdemu może się podwinąć noga, o trochę...
Ale jeśli gościu boi się wejść na wodę przy 6 Bfd, na może... jest dla mnie żałosne... do tego jeszcze jeśli nie potrafi ostrzyć.... czy utrzymywać krawędzi....

JEDNYM SŁOWEM..... Shadowing JEST DO DUPY!!!!! sory ale to słowo wprawia mnie w taki gniew kiedy słyszę o IKO że potrafię zrobić złeeeee rzeczy :D

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2009, 08:34

A no i jedna sprawa... osobiście jestem za egz. sprawdzającym poziom wiedzy instruktora przed każdym sezonem. ale w odpowiedniej cenie w zależności na narodowość instr. żeby było sprawiedliwie....Kase i tak zarobisz na ten egz. jeśli będziesz uczyć.....
O co mi chodzi ....
Jeśli chce być dobry to chyba oczywiste jest że muszę cały czas podnosić swoje umiejętności.... a jaki jest najlepszy sposób sprawdzenia tego ....egz. :D
Zrobić delegacje krajową i niech oni sprawdzają szybko i profesjonalnie umiejętności instr.
Umiesz- to zdałeś...
Nie umiesz... to się doucz i przyjdź i popraw egz !!! a nie jakiś shadowing .....

Wróć do „Forum Główne”