kaczka pisze:hallo,....
Wróciłem do kompa po długiej przerwie a tu widzę, że niektórzy chyba chcą "przebojem" zaistnieć na grupie.... Jak na pierwszy powitalny post, to rzeczywiście się wykazałaś. Moja opinia kompletnego amatora w sprawach filmu, odnośnie Twoich zastrzeżeń jest taka:
1. Kamil montuje a nie kręci. A pochwały są dla Kamila a nie kogokolwiek innego, więc nie rozumiem zarzutu odnośnie przepalonych zdjęć. Poza tym wydaje mi się, że to było celowe założenie, żeby "przefiltrować" obraz właśnie w taki sposób. Po pierwsze zdjęcia są dzięki temu dużo bardziej spójne, po drugie są jaśniejsze, a przy tak różnych warunkach pogodowych jakie były podczas tegorocznego RB to dało dużo. Skoro pracujesz w TV to wiesz, że gdy leje i jest pochmurno to zdjęcia sportowe są do d... No a w ogóle jak dostajesz materiał to robisz co się da a np mnie to nie przeszkadzało.
2. Nie wiem czy zauważasz różnicę między filmem typowo zajawkowym jakich coraz więcej w tej tematyce (i bardzo dobrze) a relacjąz zawodów. Tu nie chodziło o zrobienie reklamy sportu tylko o pokazanie jak było na imprezie RBKOA. I rzeczywiście - jedyne czego brakowało to afterparty ale o tym już ktoś pisał. Z drugiej strony jak ktoś nie nakręcił to Kamil sobie nie dorysuje nie sądzisz
3. Filmy kite'owe kręci się miesiącami na różnych spotach czekając na odpowiednie warunki wrzucając operatorów do wody, kręcąc z brzegu, łódki, skutera, heli itd. Czy myślisz, że ktoś tutaj dysponował takim sprzętem

I takim czasem

Ja myślę, że gdyby zebrać ekipę to można by było nakręcić super materiał i ktoś by to dobrze zmontował. Nie wykluczone, że najlepiej zrobiłby to Kamil, ale myślę, że są inni którzy też potrafiliby się tym zająć. Ale niczego takiego nie było. Zawody trwały kilka dni, kręciło się to co robili zawdonicy, nikt ich nie prosił o napływanie na kamerę, skoki nad operatorami itd. Może się nie znam, ale w zawodach chyba chodzi o coś innego....
4. Nakręcenie tak długiego filmiku jest trudne, szczególnie gdy ze swojej natury musi być monotonny. Jedyne co można było zrobić to wstawić przerywniki po każdym dniu, jakaś imprezka te sprawy, ale tego nie było widocznie w materiale wiec... patrz pkt 1.