jedi1 pisze:slawek pisze:teraz wyobraz sobie, ze lewa reka to linka przymocowana do linek mocy a prawa reka to linka przymocowana do latawca, parowka to oczywiscie bloczek na barze.
Sytuacja w barze 2:1 chyba lepiej porównać do wyciągania wody ze studni z bloczkiem i bez. Generalnie to opisałem, ale widać w niezrozumiały sposób. W przypadku studni bloczek powoduje dwukrotny spadek wymaganej do wyciągnięcia wody siły, ale też dwukrotnie wydłuża linę. Inaczej, aby przesunąć wiadro o 1m bez bloczka potrzeba 1m liny, z bloczkiem 2m.
http://www.the-office.com/summerlift/pulley002.gif
Przy czym te pokazuje dlaczego uzyskuje się większy depower.
Co do reakcji latawca na ruch barem wydaje mi się, że mogą tu wystąpić też inne czynniki. Więcej nie będę pisał jakie, bo i tak tutaj każdy wie "lepiej", a pewnie żeby to obliczyć trzeba by kogoś kto naprawdę jest obyty z mechaniką w teorii i praktyce.
zgred pisze:ja nie wiem w czym jest problem?
jedni wolą klamki inni całe zamki.
Jak ktoś ma wątpliwości a ma kajta z możliwością wątpliwego "tuningu" to niech sobie popływa i tak i tak i sam stwierdzi.
Dla mnie najprzyjemniejsze latawce, to te które przy barach i czaszach nie mają bloczków wogóle!!
Jeżeli jakieś bloczki to przy czaszy.
Przy barach to niepotrzebne barachło.
No i fakt, bloczki to elementy, które się zdecydowanie zużywają i potrafią spowodować nieprzyjemną sytuację na wodzie tudzież innej powierzchni.
We flyu raz mi się bloczek zabloował na bałtyku i było niefajnie wracać do brzegu - fakt latawiec jakoś latał ale latał jakoś.
W pompce jeszcze mi się nie zdarzyła taka sytuacja i mam nadzieję że się nie zdarzy.
Minimalizuję to ryzyko bo nie mam bloczków przy kajtach ani przy barach hahahaha
Ale czasem pływam na innych, które mają i ....nie myślę o tym - czerpię satysfakcję z pływania.
A teraz dzieciaczki przestańcie już 2:1 czy 1:1 bo to nie piłka nożna
wiadomo, ze bloczki oszukują - nikt nie wie jak to robią ale oszukują więc w latawcu nei może być inaczej - na pewno coś jest nie tak z bloczkami hahaha.
slawek pisze:tak jak napisalem luzy w kierownicy nie maja nic wspolnego z ta sytuacja bo tutaj nie mamy zadnych luzow.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości