ISTOTNE dla wszystkich polskich zawodnikow

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 lut 2010, 18:59

BraCuru jeśli mogę pomóc to chętnie.
Chciałem was poinformować, iż od 4 stycznia 2010 roku mamy zarejestrowane w Warszawie stowarzyszenie - Warszawskie Towarzystwo Kite. Nie chciałem tego nazywać Polskim, żeby nie robić niepotrzebnego szumu, a nazwa obecnie bardziej oddaje charakter tego stowarzyszenia. Uważam że podłączać się pod obecne Polskie Związku będzie błędem - przykład PZPN. PZŻ wchłonie nas skasuje kasę i co najwyżej da prawo do wytypowanie 1 delegata na zjazd karowy.
Dobrym rozwiązanie byłoby powołanie Polskie Związku Kite. Osobiście uważam, że powinien być stworzony zgodnie z ustawą o stowarzyszeniach przez co najmniej przez 3 istniejące stowarzyszenia. Jest nasze WTK jest też stowarzyszenie zachodniopomoskich serferów - tak się chyba nazywają - ty wiesz lepiej to twoje strony - jest tez polski związek sportów latawcowych - może będą chętni. Jak nie załóżcie stowarzyszenie zawodników kite - temat do obgadania. Następnie te 3 istniejące stowarzyszenia powołają związek. Każdy zawodnik zrzeszony w którymkolwiek stowarzyszeniu automatycznie jest zrzeszony w Polskim Związku Kite - dostaje glejt i startuje w zawodach w 2011 roku.

Awatar użytkownika
Panicz

Post02 lut 2010, 19:35

I to wydaje mi się bardziej sensowne Polski Związek Kitesurfingu, sami możecie też stworzyć pod komórki, a z nich Związek.

PS służę pomocą, o ile będzie taka potrzeba, od strony prawnej (kilku prawników w rodzinie) jak i ogólnej, jestem samoukiem i lubię takie tematy.
Pozdro!

MR Adam
Deska: North Cesar Pro
Latawiec: North Rino
Kontaktowanie:

Post02 lut 2010, 20:08

przemass pisze:
MR Adam pisze:
sycu pisze: Generalnie potrzeba sporo pracy i, co najważniejsze, integracji środowiska. Nie rozdzielałbym natomiast tego, czy PSK mają stanowić sędziowie i zawodnicy, a reszta to nie bo nie...

Sycu jak byś zechciał zauważyć ani ja ani Marek nie powiedzieliśmy że reszta ma nie tworzyć PSK , tylko ta reszta o której piszesz a przynajmniej jedi1 i przemass tak sądzą :(

Heh, ja nic takiego nie sądzę. Oczywiście że związek mogą ( i powinni ) stanowić nie tylko sędziowie i zawodnicy - powinien on jednak zajmować się na razie na pierwszym miejscu sprawami zawodników.

Dlaczego? Dlatego ze w pierwszym poście tego wątku Marek pokazuje że jest taka POTRZEBA. Jeśli będzie powód żeby się zająć sprawami szkółek i innymi - wtedy być może będzie trzeba to zrobić. Na razie wg mnie takiego powodu nie ma.

Również stowarzyszenie które prowadzą zawodnicy a nie ich rodzice jakoś mi się nie miesci w głowie bo...oni często nie mają 18 lat ;) Nie mówiąc o zaangażowaniu w tego typu sprawy.

Jak najbardziej jestem zainteresowany stworzeniem stowarzyszenia kite - zachęcam również zainteresowanych i podejmujących głos w dyskusji do przeczytania następujących:

-ustawa o stowarzyszeniach
- ustawa o krs
- ustawa o kulturze fizycznej

NIe wiem czy wiecie, czy się ze mną zgadzacie, ale być może właśnie ta ostatnia ustawa, zwłaszcza instytucja KLUBU SPORTOWEGO zwana "stowarzyszeniem kultury fizycznej" ( art.6 pkt.2 ust2 Ustawy o kulturze fizycznej ) może być dla nas kluczem wyjścia. Samo w sobie stowarzyszenie nie ma takiego przebicia, nie wiem nawet czy w wymogu stowarzyszenia które przytacza Marek nie mieści się już to o czym piszę.
Założenie klubu/klubów sportowych jest podstawą dalszej ewolucji w stronę związków sportowych i wreszcie Polskiego Związku, oczywiście kite.
NIEZALEŻNEGO od PZŻ.

Żeby przetłumaczyć Wam w skrócie dlaczego założenie stowarzyszenia sportowego czyli klubu, jest poważniejsze od stowarzyszenia 15-osobowego, oto ustawowe zadania związków sportowych:

1) prowadzenie działalności w zakresie sportu i rekreacji ruchowej,
2) organizowanie zawodów, imprez sportowych i rekreacyjnych,
3) prowadzenie działalności wychowawczej i popularyzatorskiej w zakresie kultury fizycznej,
4) szkolenie oraz doskonalenie kadr trenersko-instruktorskich,
5) wspieranie działalności uczniowskich klubów sportowych.

Czyli mniej więcej to, co, jak twierdzicie Was interesuje. Rzućcie proszę okiem na ustawę.

Jeśli jesteście zainteresowani, posiadam również wzór statutu klubu sportowego, gotowy do wypełnienia.

Dajcie znać czy TAKA koncepcja w ogóle Was interesuje, poza tym jeśli wciąż zapraszacie WSZYSTKICH, chętnie pomogę w tej czy innej koncepcji, w miarę możliwości.

pzdr

przemass wiesz że jestem pod wrażeniem , nieźle naprawdę nieźle , ale czemu ja się dziwię , jak pierwszy raz gadaliśmy to od razu miałeś dobrą referencję Ksiecia , co potwierdziło się w krótkiej naszej dyspucie , wtedy o Brazylii 2008 :)

MR Adam
Kontaktowanie:

Post02 lut 2010, 20:11

Panicz pisze:I to wydaje mi się bardziej sensowne Polski Związek Kitesurfingu, sami możecie też stworzyć pod komórki, a z nich Związek.

PS służę pomocą, o ile będzie taka potrzeba, od strony prawnej (kilku prawników w rodzinie) jak i ogólnej, jestem samoukiem i lubię takie tematy.
Pozdro!

No jestem w szoku :shock: , nie sądziłem że doczekam się tylu rozsądnych opinii i do tego pomoc i zaangażowanie :!:

Z góry dzięki :D

mkmiec
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post03 lut 2010, 00:31

darkowic pisze:BraCuru jeśli mogę pomóc to chętnie.
Chciałem was poinformować, iż od 4 stycznia 2010 roku mamy zarejestrowane w Warszawie stowarzyszenie - Warszawskie Towarzystwo Kite. Nie chciałem tego nazywać Polskim, żeby nie robić niepotrzebnego szumu, a nazwa obecnie bardziej oddaje charakter tego stowarzyszenia. Uważam że podłączać się pod obecne Polskie Związku będzie błędem - przykład PZPN. PZŻ wchłonie nas skasuje kasę i co najwyżej da prawo do wytypowanie 1 delegata na zjazd karowy.
Dobrym rozwiązanie byłoby powołanie Polskie Związku Kite. Osobiście uważam, że powinien być stworzony zgodnie z ustawą o stowarzyszeniach przez co najmniej przez 3 istniejące stowarzyszenia. Jest nasze WTK jest też stowarzyszenie zachodniopomoskich serferów - tak się chyba nazywają - ty wiesz lepiej to twoje strony - jest tez polski związek sportów latawcowych - może będą chętni. Jak nie załóżcie stowarzyszenie zawodników kite - temat do obgadania. Następnie te 3 istniejące stowarzyszenia powołają związek. Każdy zawodnik zrzeszony w którymkolwiek stowarzyszeniu automatycznie jest zrzeszony w Polskim Związku Kite - dostaje glejt i startuje w zawodach w 2011 roku.

Ta wypowiedz brzmi bardzo rozsadnie takze jak wypowiedz Przemassa. Chetnie dolacze sie swoja kompetencja miedzynarodowa na tyle ile sie przyda.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post03 lut 2010, 14:42

Do stworzenia związku sportowego potrzeba 3 klubów...Czemu nie stworzyć powiedzmy, dla przykładu, Mazowieckiego ( Wawa ) , Pomorskiego ( Gdynia ) i Zachodnio-Pomorskiego ( Szczecin ) ( kolejność alfabetyczna ;)) - po zawiązaniu się tych 3 klubów wystarczy stworzyć związek sportowy i...otwarta droga w przyszłości do stworzenia Polskiego Związku.

Do klubów sportowych w kwestii ich zakładania i prowadzenia stosuje się przepisy ustawy o stowarzyszeniach ( chyba ze maja na celu prowadzenie działalności gospodarczej )

Czemu nie? potrzeba tylko troche zaangazowania, listy osób chętnych, stworzenia praktycznie jednobrzmiących dokumentów i rejestracja...

MR Adam
Kontaktowanie:

Post05 lut 2010, 13:42

BraCuru pisze: Na dzisiaj uwazam, ze będzie trzeba powołać takie stowarzyszenie przede wszystkim w jednym celu – dac wam mozliwosc startu w poniższych zawodach w 2010:
http://www.internationalkiteboarding.or ... &Itemid=81

No i pierwsi polscy pro raiderzy w poczet startujących w KTE zostali przyjęci
http://www.kitesurftour.eu/riders.php

Jeżeli utrzyma się limit 32 zawodników , to zostały jeszcze 22 miejsca :D
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 18:54 przez MR Adam, łącznie zmieniany 1 raz.

MR Adam
Kontaktowanie:

Post09 lut 2010, 19:40

Information for Riders competing in KPWT events

Tuesday, 09 February 2010 08:38

Riders that take part in any KPWT events, or events under the supervision of the “IKF”, will be refused entry for all future IKA sanctioned events, for a period of one year, starting with the last day of such event.

IKA sanctioned events include all world and continental championships events in Course Racing and Speed, all events of the PKRA World Tour leading to the world titles in Freestyle and Wave, the Kiteboard Tour Asia, the Kiteboard Tour Europe, and any national events and championships counting for the IKA world rankings.

This action is based on Racing Rules of Sailing #76.

76 EXCLUSION OF BOATS OR COMPETITORS

76.1 The organizing authority or the race committee may reject or cancel the entry of a boat or exclude a competitor, subject to rule 76.2, provided it does so before the start of the first race and states the reason for doing so. However, the organizing authority or the race committee shall not reject or cancel the entry of a boat or exclude a competitor because of advertising, provided the boat or competitor complies with ISAF Regulation 20, Advertising Code.

76.2 At world and continental championships no entry within stated quotas shall be rejected or cancelled without first obtaining the approval of the relevant international class association (or the Offshore Racing Council) or the ISAF.

The International Kiteboarding Association is the Organising Authority for all IKA sanctioned events and thus entitled to refuse entry under this rule to any events that we consider to be prohibited under ISAF regulation 19.

In case of continued participation in prohibited events as defined in ISAF regulation 19, IKA will request the ISAF Executive Committee to impose regulation 19 on that particular rider, which may result in suspension of ISAF eligibility with immediate effect, permanently, or for a specific period of time (at least three years).

For clarification about events considered to be prohibited under ISAF regulation 19, we will list those events on a separate page in the events section.

Riders which will be refused entry to IKA sanctioned events will be listed also in the events section, with the date of the first possibility of re-instatement.

joannamicha

Post09 lut 2010, 20:09

a czemu ci wszyscy surferzy na tych zdjeciach wygladaja tak pedałkowato ?
taka stylistyka czy tacy juz sa od malego ?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post09 lut 2010, 20:52

wygladaja tak pedałkowato

staw swoje zdiecie cwoku :doh:

darkowic
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 10:08

"Wg wymogow IKA takie stowarzyszenie ma wyglądać tak:
Nazwa,
Siedziba glowna,
Cele,
Czlonkowie (Pelni, Wspolpracujacy, Stowarzyszeni),
Zarzadzanie poprzez Komisję Wykonawczą skladajaca się z prezesa, wiceprezesa, sekretarza wykonawczego i skarbnika (jeśli będzie potrzebny). Drugim cialem zarządzającym jest Zgromadzenie Ogolne czyli wszyscy czlonkowie),
Zasady wyboru KW i ZO,
Konstytucja. "

BraCuru - te wytyczne to trzeba traktowac na luzie i jest to chyba bardziej wolne tłumaczenie z angielskiego. W polsce organem tzw. wykonawczym, jest Zarząd, i klub ma statut a nie konstytucję. Statut określa nazwe, cele, władze itd. Ponadto członkowie są zwyczajni, wspierający i honorowie, a w klubach uczniowskich dodatkowo robi się członków uczestników - dzieci do 16 lat.
My mamy swoje prawo i je stosujemy. Jak chca nas przyjąc, to z naszymi regulacjami.
Genralnie jak zrozumiałem z ich strony www chodzi glównie o to żeby to było stowarzyszeni, które ma osobowość prawną. Trzeba tez zaplacić opłate członkowską - 100Euro, a jak będzie więcej członków to dodtkowo kilka stów - troche to chore

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post11 lut 2010, 23:24

MR Adam pisze:[b]

Riders that take part in any KPWT events, or events under the supervision of the “IKF”, will be refused entry for all future IKA sanctioned events, for a period of one year, starting with the last day of such event.

Osobiście życze IKA wszystkiego najgorszego.

Czyli mamy zawody KPWT powiedzmy w grudniu 2010, gdzie wystartuje kilku zawodników z lokalnego spotu, którzy kasy na wyjazdy zagraniczne nie maja (patrz Dominikana 2-3 lata temu). I co ? I od tego czasu, choćby byli lepsi od Kevina Langree i Aarona Hadlowa i dostali sponsorów + 10 000 euro na wyjazdy za zagraniczne zawody, to nie mogą wystartować w PKRA przez kalendarzowy rok!, bo IKA im nie pozwala.

Ta organizacja to nic innego tylko zakładanie kagańca na twarze zawodników. Nuda i polityka.

MR Adam
Kontaktowanie:

Post23 lut 2010, 18:29

No i mamy sensację jakiej jeszcze na krajowym podwórku nie było :D

- Kitesurf Tour Europe, Podersdorf (Austria) May 6th - 9th
o Price Money: 5.000€ Freestyle; 2.500€ Racing
- Kiteboard Open, Noordwijk (Netherlands) May 22nd -24th
- KiteRace WorldCup Westerland (Germany) June 22nd- 27th
o Price Money: 20.000€ Freestyle; 20.000€ Racing
- Kitesurf Tour Europe, Lake Silvaplana (Switzerland) July 2nd - 4th
- Kitesurf Tour Europe,Swinoujscie (Poland) August 25th-29th

Świnoujście zamyka Puchar Europy , to będzie gruba impreza :!:
http://www.kitesurftour.eu/index.php

Awatar użytkownika
Panicz

Post23 lut 2010, 19:27

Trzeba tam być!

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post24 lut 2010, 17:01

Troche mnie nie bylo a widze, ze w miedzyczasie wątek się rozwijal i padlo pare dobrych pomysłów.

Darkowic - dzięki za propozycje - w tym tygodniu powinno wiele sie wyjasnic. Twoja opcja jest brana pod uwage. Druga opcja to wykorzystanie stowarzyszenia Kamikaze (związane ściśle z Fordem), polegające na adaptacji na potrzeby stowarzyszenia zawodników.

W związku z tym, że nieprawdopobnie trudno jest zebrać zainteresowane strony w jednym miejscu padła propozycja aby Walne Zgromadzenie odbyło sie na pierwszym Fordzie w maju. Do tego czasu byłby dopracowany statut i idea Związku/Stowarzyszenia. Zawodnicy byliby wczesniej poinformowani o wersji roboczej statutu i podczas walnego zgromadzenia nastapilo by formalne utworzenie tego ciala, zapisanie sie czlonkow, wybory prezydium, zaklepanie ostatecznej wersji statutu
Jak do tej pory wszyscy sa za takim rozwiazaniem.

Wróć do „Forum Główne”