przemass pisze:MR Adam pisze:sycu pisze: Generalnie potrzeba sporo pracy i, co najważniejsze, integracji środowiska. Nie rozdzielałbym natomiast tego, czy PSK mają stanowić sędziowie i zawodnicy, a reszta to nie bo nie...
Sycu jak byś zechciał zauważyć ani ja ani Marek nie powiedzieliśmy że reszta ma nie tworzyć PSK , tylko ta reszta o której piszesz a przynajmniej jedi1 i przemass tak sądzą

Heh, ja nic takiego nie sądzę. Oczywiście że związek mogą ( i powinni ) stanowić nie tylko sędziowie i zawodnicy - powinien on jednak zajmować się na razie na pierwszym miejscu sprawami zawodników.
Dlaczego? Dlatego ze w pierwszym poście tego wątku Marek pokazuje że jest taka POTRZEBA. Jeśli będzie powód żeby się zająć sprawami szkółek i innymi - wtedy być może będzie trzeba to zrobić. Na razie wg mnie takiego powodu nie ma.
Również stowarzyszenie które prowadzą zawodnicy a nie ich rodzice jakoś mi się nie miesci w głowie bo...oni często nie mają 18 lat

Nie mówiąc o zaangażowaniu w tego typu sprawy.
Jak najbardziej jestem zainteresowany stworzeniem stowarzyszenia kite - zachęcam również zainteresowanych i podejmujących głos w dyskusji do przeczytania następujących:
-ustawa o stowarzyszeniach
- ustawa o krs
- ustawa o kulturze fizycznej
NIe wiem czy wiecie, czy się ze mną zgadzacie, ale być może właśnie ta ostatnia ustawa, zwłaszcza instytucja KLUBU SPORTOWEGO zwana "stowarzyszeniem kultury fizycznej" ( art.6 pkt.2 ust2 Ustawy o kulturze fizycznej ) może być dla nas kluczem wyjścia. Samo w sobie stowarzyszenie nie ma takiego przebicia, nie wiem nawet czy w wymogu stowarzyszenia które przytacza Marek nie mieści się już to o czym piszę.
Założenie klubu/klubów sportowych jest podstawą dalszej ewolucji w stronę związków sportowych i wreszcie Polskiego Związku, oczywiście kite.
NIEZALEŻNEGO od PZŻ.
Żeby przetłumaczyć Wam w skrócie dlaczego założenie stowarzyszenia sportowego czyli klubu, jest poważniejsze od stowarzyszenia 15-osobowego, oto ustawowe zadania związków sportowych:
1) prowadzenie działalności w zakresie sportu i rekreacji ruchowej,
2) organizowanie zawodów, imprez sportowych i rekreacyjnych,
3) prowadzenie działalności wychowawczej i popularyzatorskiej w zakresie kultury fizycznej,
4) szkolenie oraz doskonalenie kadr trenersko-instruktorskich,
5) wspieranie działalności uczniowskich klubów sportowych.
Czyli mniej więcej to, co, jak twierdzicie Was interesuje. Rzućcie proszę okiem na ustawę.
Jeśli jesteście zainteresowani, posiadam również wzór statutu klubu sportowego, gotowy do wypełnienia.
Dajcie znać czy TAKA koncepcja w ogóle Was interesuje, poza tym jeśli wciąż zapraszacie WSZYSTKICH, chętnie pomogę w tej czy innej koncepcji, w miarę możliwości.
pzdr