Wywiad z Jankiem TVN24 i inne

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
gregorg
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 17:28

zbrochaty pisze: Moim zdaniem, na pewno bezwarunkowo powinien powstac obszerny i obiektywny, wielowątkowy artykul podsumowujacy to co sie dzialo [...]

Tutaj na forum zeglarskim http://groups.google.com/group/pl.rec.z ... d865bdd1e#
jest sporo merytorycznych uwag dotyczących systemów ustalania pozycji na morzu. Warto poczytać..

Kolego dziękuję za link do tego forum. Wreszcie jakaś merytoryczna dyskusja ludzi co kumają temat. Bardzo dużo ważnych wiadomości .

Nie wiem czy mogę to zrobić ale niech tam , z relacji przepłynięcia Bałtyku wyczytałem :

- Janek maił przy sobie radiopławę ( EPIRB ) , główny element asekuracyjny, widać ją zresztą na fotce w wyposażeniu przed startem - po użyciu ta podobno wysłała tylko jeden sygnał - dlatego SAR go nie widział
- Miał radio ustawione na kanał 16
- podobno miał dwa telefony
- GPS findemspot - miał za zadanie rysować trasę online - tylko - a okazało się że uratował mu życie.
- miał też przy sobie wiele innych rzeczy.

Zaznaczam tylko że są to rzeczy zasłyszane, nie potwierdzone przez Janka. Nie chciałbym żeby były przedmiotem spekulacji. Panowie przed wysuwaniem pochopnych wniosków postarajmy się o merytoryczną dyskusję, zachowajmy choć trochę profesjonalizmu.

Ps. media przekłamują

Awatar użytkownika
razor

Post07 mar 2012, 17:57

to w końu mozna rozmawiac czy nie ? :)

Awatar użytkownika
inzynier
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 17:59

gregorg pisze:
- Janek maił przy sobie radiopławę ( EPIRB ) , główny element asekuracyjny, widać ją zresztą na fotce w wyposażeniu przed startem -

Czy PLB ?

goska76

Post07 mar 2012, 18:07

Banda idiotów! Przepraszam najmocniej ale to jest chyba trzeci wątek na ten sam temat, zamknęli pierwszy to się drugi założyło, powstał drugi i tak samo, trzeci, z merytoryczną prośbą o niekomentowanie i dalej jazda, wylewanie żali, kubpłów pomyji, same domysły, może wróżkę lub jasnowidza jeszcze odwiedzicie??/ Janek wróci opowie, nie jestem jego fanką ani antyfanką. Najpierw dowody, nie poszlaki potem wyrok! A jak ktoś prosi o ciszę to uszanować! Masa przekupek na targu, a myślałam, że ludzie z pasją i inteligencją!!!

gregorg
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 18:19

Nie wiem , mnie jakoś nikt nie zablokował, albo się zagapił albo stwierdził że nie szkodzę Jankowi pod jego nieobecność ...

gregorg
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 18:21

inzynier pisze:
gregorg pisze:
- Janek maił przy sobie radiopławę ( EPIRB ) , główny element asekuracyjny, widać ją zresztą na fotce w wyposażeniu przed startem -

Czy PLB ?

Tego dokładnie nie wiem :( , to znaczy mam za małą wiedzę na temat pojęcia PLB.

Acha , EPIRB jest zarejestrowany - dla formalności

Wycinek ze strony masterkiteboarding :

Pława osobista działająca w systemie SARSAT po aktywacji ,pokazuje moją pozycję GPS do 4 m a sygnał ratunkowy widziany na całym świecie analizowany jest co 5 min.
Poza tym krótkofalówka z morskimi częstotliwościami -dawała poczucie komunikacji np. z przepływającymi statkami.
Dwa niezależne systemy GPS
Flara dymna i świetlna
Kamizelka Gul Pro i Camelbag z 2 litrami słodkiej wody dawała pewność przetrwania nawet kilkanaście godzin .

am

Post07 mar 2012, 19:33

Warto zaznaczyć, w odpowiedzi na wiele głosów na temat kosztów operacji ('kto powinien za to płacić', 'Saudyjczycy odstąpili od egzekucji kosztów' itd), że w myśl konwencji Hamburskiej '79 i jeszcze kilku aktów prawnych, wszyscy sygnatariusze (w tym Arabia Saudyjska i Polska, a w praktyce większość państw na świecie) są zobowiązani do prowadzenia akcji ratunkowych bezpłatnie dla każdego podmiotu bez względu na uwarunkowania .

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 19:56

march_in pisze:
akcja za miliony dolarów :doh:

na biedny kraj nie trafilo... :wink:

Piekarz
Deska: Nobile T5 2010
Latawiec: Cabrinha Switchblade 12m
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 20:00

am pisze:Warto zaznaczyć, w odpowiedzi na wiele głosów na temat kosztów operacji ('kto powinien za to płacić', 'Saudyjczycy odstąpili od egzekucji kosztów' itd), że w myśl konwencji Hamburskiej '79 i jeszcze kilku aktów prawnych, wszyscy sygnatariusze (w tym Arabia Saudyjska i Polska, a w praktyce większość państw na świecie) są zobowiązani do prowadzenia akcji ratunkowych bezpłatnie dla każdego podmiotu bez względu na uwarunkowania .

dokładnie, płaci sie tylko za ratowanie mienia. i to tez zalezy od osób ratujących... także Janek i tak nie musiałby płacić za akcje ratunkową.

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post07 mar 2012, 20:01

....Dlatego zejdźmy do undergroundu :wink: 8) :lol: a pierwsze strony gazet pozostawmy łydce Lewandowskiego a sami miejmy fan z zajawki będąc w 100% nieskrępowani nakazami/zakazami :mrgreen:

YEEEE :clap: olać te komentarze i wymondrzanie , kiteforum ostatnio to tylko przepychanki . pływania Wam chyba brakuje.

na week prognoza się piękna zapowiada - będzie fan :mrgreen: zapraszam pozytywnie zakręconych , zimnolubnych kiterów na pływanko na luzie na Rewke .
a w temacie wątku mam do powiedzenia :

Janek wpadaj przybijemy :hand: po dobrym pływaniu

pozdr

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post07 mar 2012, 20:42

Emocje Emocje Emocje
Niech wróci .... opowie...
Czas i spokój.... a wtedy może coś tu mądrego tu napiszemy :wink:

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post07 mar 2012, 20:46

Pinio pisze:Emocje Emocje Emocje
Niech wróci .... opowie...
Czas i spokój.... a wtedy może coś tu mądrego tu napiszemy :wink:

POPIERAM :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post07 mar 2012, 21:33

Zycia ludzkiego na baxy bym raczej nie przeliczal,
Janek ma sie dobrze i to jest najwazniejsze,
cala reszta podlega indywidualnej ocenie,
dla jednych heroizm dla innych debilizm,
ja sie nie opowiadam za zadna ze stron,
osobiscie zajawke Janka rozumiem...

Pozdro...

gregorg
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 22:27

inzynier pisze:
gregorg pisze:

Czy PLB ?

No to już sprawa jasna PLB ...

Ktoś może coś mądrego powiedzieć na temat tej maszyny ?

cape

Post07 mar 2012, 22:29

Witam
Jestem żeglarzem z sporym stażem na róznych morzach. Zarejestrowałem się, bo może Was zainteresuje co sądzą o eskapadzie Janka, żeglarze. Również o działaniach SAR narosło sporo nieporozumień. Tu linki do dyskusji na dwóch forach żeglarskich.
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... 18&t=11003
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... =3&t=11020
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Myślę, że szczególnie w temacie jak działa SAR, jak nadaje się skuteczne mayday i czego od SAR można oczekiwać, a czego nie, tam znajdziecie.

Wróć do „Forum Główne”