Tak się zastanawiam...

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post21 gru 2006, 21:37

Ostatnio się tak zastanawiałem nad konstrukcją nowego Rihno i Vegasa.
Ponoć wszystkie komory pompuje się jednocześnie i to mnie właśnie zastanawia.
Przecież tuby poprzeczne zawsze były pompowane na 10 a główna na 6.
Poza tym co się dzieje jeśli przebije się jedna z tub skoro wszystkie są w całości ( jak to wymienić ) ????
No i jeszcze co jest jak coś strzeli na wodzie?
Toniemy czy nadajemy S.O.S.?
A może to wszystko opiera się na jakimś mega niezrozumiałym dla mnie patencie??
Dzięki za pomoc.javascript:emoticon(':notworthy:')
Not worthy

P.s. Wesołych świąt i szczęśliwego nowego wietrznego roku.
Oby wszystkim spełniły się życzenia ostrego dymania,
wiatru oczywiście!
Alohajavascript:emoticon(':twisted:')
Twisted Evil

:twisted: :twisted:

anulka

Post22 gru 2006, 14:42

hey:)

generlanie tam jest "2-popm system"

czyli chodzi o to ze poprzeczne tuby pompuje sie wszytskie razme, jednoczesnie a glowna tube osobno. wlansie po to ze jak np cos sie ci na wodzie stanie to cale powietrze nie zchodzi z latawca, tylko zawsze albo tuba albo zebra sa napompowane.

co do wymiany to nie wiem, no glowna tuba bez problemu ale nad malymi sie nie zastanawialam. zapytam i powiem:)

generalnie dziala ten system bardzo dobrze i szybko sie wsyztsko pompuje i zwija. altawce tez juz nie maja tych usztywnien wzdluz calej tuby ktore sie tak lamaly, teraz juz sie nie lamia i glowna tuba idzie az do samogo konca, czyli nie ma juz tego patyka na koncu i jest lepsze pakowanie

pozdrawiam i wesolych swiat dla wsyztskich i szalonego sylvestra
ciao
ania

sławuś
Kontaktowanie:

Post23 gru 2006, 19:33

I jak zwykle naish miał coś podobnego już od 2005, coś Jaime się nie stara :P

morlov
Kontaktowanie:

Post23 gru 2006, 20:41

Pierwszy one pump w slingu 2004 :)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2006, 22:01

to nie jest cos podobnego
tutaj oddzielnie dmuchasz tuby poprzeczne, nie dmuchajac glownej tak jak ma miejsce to w sligshotach poprzez onepump czy w naishach przez octopussa

grzechu
Kontaktowanie:

Post23 gru 2006, 23:57

Ponadto w Naishu przy otwrzeniu zaworka w tubie głównej, jakims cudem poprzeczne zostają dalej napompowane. Jak to zrobili? Nie wiem, ale fajne.

sławuś
Kontaktowanie:

Post25 gru 2006, 00:28

Grzechu pisze:Ponadto w Naishu przy otwrzeniu zaworka w tubie głównej, jakims cudem poprzeczne zostają dalej napompowane. Jak to zrobili? Nie wiem, ale fajne.

No więc cię Grzechu oświece... są to jednostronne zaworki :D Takie jak np w piłce do nogi - w jedną leci w drugą nie ,,, koniec czarów;D

Szokda tylko żę przy przebiciu żebra z głównej też schodzi powietrze, no ale coś za coś, aby nie schodziło to muszą być rurki z zaciskami jak w crossbole 07 a te rurki mają więcej wad niż zalet moim zdaniem...

Awatar użytkownika
kowis
Kontaktowanie:

Post25 gru 2006, 03:24

WAD: łątwiejsza naprawa ewentulnej urstarki, łatwiejsze znalezienie dziury jaky co...poloczenie poprzecznych z głowną jak sie chce, bądź odizolowanie....

jeśli maszna myśłi trwałość gumy pisząc wad to się troche mylisz..
spojz na slinga z lat wczesniejszych patent identyczny....usterkowosc zerowa

elooo

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post27 gru 2006, 01:16

:notworthy: Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, choć i tak dalej temat mnie męczy.
Przy okazji chciałem poprosić was o rade.
Zastanawiam się nad kupnem NORTHA REBELA i męczy mnie temat jakie rozmiary wybrać. Zastanawiam się nad dwoma zestawami 9 i 14 metrów lub 12 i 16. Warze około 80 kg i 90% czasu pływam w Polsce, ale czasami zdarzy się wyjechać. Problem jednak tkwi w tym że razem ze mną ze sprzętu korzysta moja dziewczyna ( bardzo turystycznie, przeważnie pływam ja ) waży ok. 55 - 60 kg. i tak się właśnie zastanawiam nad takim doborem aby pogodzić wszystkie te aspekty. Pływając na 12 Rihno przeważnie brakowało wiatru ale przy rebelu w tym samym rozmiarze o ile dla mnie będzie ok to dla dziewczyny pewnie za mocno! I co tu wybrać? Pomożecie? :lol:
Dzięki serdeczne! :notworthy:
Pozdrawiam!!!

A i szczęśliwego nowego wietrznego roku!!!

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 gru 2006, 02:25

Rozwazalem kupno rebela i jesli bym sie zdecydowal to wzialbym 12 i 7...
Ale jesli bierzesz pod uwage tylko powyzsze opcje to wg mnie zdecydowanie 14 i 9.
pozdro

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post27 gru 2006, 23:12

No tak ale biorąc pod uwagę to co wieje w Polsce to według przedziału wiatrowego podanego na stronie norda to 12 i 16 zakrywa zakres w granicach 3 do 7 i to wydaje mi się dość optymalne,a 9 i 14 kryje podobny zakres jednak wiadomo że przy dolnych granicach może być słabo. Generalnie mam zamiar pływać w Polsce więc co wybrać?

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post28 gru 2006, 00:55

Jak powszechnie wiadomo - im mniejszy latawiec tym fajniejszy. Sam juz nigdy wiecej tak duzego jak 16 m nie kupie.
Inna sprawa ze (wg producenta) przy zestawie 14/9 zamiast 16/12, tracisz 1 wezel dolnego zakresu, a zyskujesz 6 gornego!

pozdrawiam

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post28 gru 2006, 13:37

JastrząB pisze:.
Inna sprawa ze (wg producenta) przy zestawie 14/9 zamiast 16/12, tracisz 1 wezel dolnego zakresu, a zyskujesz 6 gornego!

trafione w samo sedno :thumb:

przy Twojej wadze 80kg [..i 60kg dla Twojej lady] idealnym wyborem będzie 14 i 9m ,taki zestaw ustawilem w 2006 kilku znajomym/klientom i sprawdzil sie rewelacyjnie[co prawda przy Waroo] , ale myśle że wielkich różnic tu nie będzie]. zgadzam sie z Jastrzebiem ,bow wielkości powyżej 14m to już naprawdę WIELKI kite i może być użyteczny jedynie dla naprawdę dużych gości[np pow 100kg]....... ale Twoja decyzja :think:

PS:jeśli na prawdę nastawiasz się tylko na pływanie w Polsce i nie daj Boże jeszcze na jeziora to można przemyśleć te 12 i 16 ,choć ja nawet i w tym skrajnym przypadku odradzam; takze ze względu na Twoją dziewczynę , dla ktorej ta 12stka często bedzie za duża :shock: :shock: ,a o 16stce nie wspominając :doh: :snooty: .

pozdrawiam i udanych wyborów

PS: swoja drogą ,sympatyczne dylematy :lol: :hand:

Wróć do „Forum Główne”