KiteSurf Magazyn pisze:Witam,
Zakładamy, że osoba, która prześle nam zdjęcie ma do tego zdjęcia wszelkie prawa, a przesyłając je zgadza się na publikację. Nie chcemy bawić się w dodatkowe papierki z wyrażaniem zgody itp.
Jeśli chodzi o osoby na zdjęciach, to o ile wiem zgoda nie jest potrzebna. W przeciwnym razie opublikowanie zdjęć np. z manifestacji byłoby praktycznie niewykonalne, a paparacci nie mieliby pracy.
Pozdrawiam,
Panie REDAKTORZE

ja rozumiem... polskie prawo z ciaglymi zmianami, zawilosciami, niescislosciami moze nie jest dziedzina, ktora kazdy chcialby zglebic, moze nie jest tez tak pasjonujace jak praca dziennikarska... ale na boga wiatru!!!! to nie gazetka szkolna... i zapewniajac sobie swoistego rodzaju "dupochron" wypadaloby znac przynajmniej "prawo autorskie" i "prawo prasowe"!!!! jakas elementarna wiedze... kazdy utwor fotograficzny w tym rowniez fotografia reporterska chronione sa prawem autorskim, a co za tym idzie rozpowszechnianie go wymaga wykonania pewnych czynnosci...
Pomijajac jednak niekompetencje kolegi redaktora... kolega redaktor moglby nie wprowadzac innych w blad a przede wszystkim nie wypisywac takich bzdur
PS.: nie bede rozpisywac sie tutaj na temat szczegolow wynikajacych z u.p.a bo ani nie mam teraz na to czasu ani nie jest to odpowiednie miejsce - jak sama nazwa wskazuje jest to forum KS
pozdro
Kasya