Photoshooting

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Free&Style Magazyn
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2004, 11:06

Witam,

Zbieramy materiały do listopadowego wydania magazynu. Chcemy zamieścić obszerny "album" z amatorskimi zdjęciami. Jeśli macie swoje ciekawe fotki, to prześlijcie do nas na redakcja@testsa.com wraz z podpisem oraz informacją kto jest autorem zdjęcia. Możecie podesłać 1-3 fotek.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
wlad

Post07 wrz 2004, 18:16

bardzo fajnie, widze ze macie naprawde problem z zebraniem materialu do kolejnych wydan.

rozumiem ze w zamian za wspolprace wszyscy zarejestrowani na forum otrzymaja nastepny numer w prezencie

Awatar użytkownika
zinger
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2004, 20:00

widze ze nie czytales poprzednich numerow.jest tam strona albo 2 poswiecone photoshopingu amotorskiemu.nie dosc ze gazeta umozliwia zamieszczenie smiesznego/extrymalnego wypasionego zdjecia jakiegos leszcza ktory moze potem podkladac gazety babkom w kiblu :) (like me :) to sie jeszcze go czepiaja.Chlopie wyluzuj i zaloz alternatywna gazete gdzie bedziesz mial pelno wypasionych zdjec na kolejne 7 bezwietrznych lat :))))) (o fak - lekko powialo groza :))

p.s.
ale WORD SURFINGU chyba fotki :)
i wez sie w koncu do plywania jak Adam a nie tu siedzisz na forum :))
pozdrawiam Adam :)

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post07 wrz 2004, 20:06

A ja mam pytanie do REDAKTORA KS, jak to jest z publikacja zdjec, czy osoby przedstawione na fotkach musza wyrazic zgode na ich publikacje ??

pozdr Luk

Awatar użytkownika
Free&Style Magazyn
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2004, 08:21

Witam,

Zakładamy, że osoba, która prześle nam zdjęcie ma do tego zdjęcia wszelkie prawa, a przesyłając je zgadza się na publikację. Nie chcemy bawić się w dodatkowe papierki z wyrażaniem zgody itp.
Jeśli chodzi o osoby na zdjęciach, to o ile wiem zgoda nie jest potrzebna. W przeciwnym razie opublikowanie zdjęć np. z manifestacji byłoby praktycznie niewykonalne, a paparacci nie mieliby pracy.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2004, 14:33

KiteSurf Magazyn pisze:Witam,

Zakładamy, że osoba, która prześle nam zdjęcie ma do tego zdjęcia wszelkie prawa, a przesyłając je zgadza się na publikację. Nie chcemy bawić się w dodatkowe papierki z wyrażaniem zgody itp.
Jeśli chodzi o osoby na zdjęciach, to o ile wiem zgoda nie jest potrzebna. W przeciwnym razie opublikowanie zdjęć np. z manifestacji byłoby praktycznie niewykonalne, a paparacci nie mieliby pracy.

Pozdrawiam,

Panie REDAKTORZE :roll: ja rozumiem... polskie prawo z ciaglymi zmianami, zawilosciami, niescislosciami moze nie jest dziedzina, ktora kazdy chcialby zglebic, moze nie jest tez tak pasjonujace jak praca dziennikarska... ale na boga wiatru!!!! to nie gazetka szkolna... i zapewniajac sobie swoistego rodzaju "dupochron" wypadaloby znac przynajmniej "prawo autorskie" i "prawo prasowe"!!!! jakas elementarna wiedze... kazdy utwor fotograficzny w tym rowniez fotografia reporterska chronione sa prawem autorskim, a co za tym idzie rozpowszechnianie go wymaga wykonania pewnych czynnosci...

Pomijajac jednak niekompetencje kolegi redaktora... kolega redaktor moglby nie wprowadzac innych w blad a przede wszystkim nie wypisywac takich bzdur :x

PS.: nie bede rozpisywac sie tutaj na temat szczegolow wynikajacych z u.p.a bo ani nie mam teraz na to czasu ani nie jest to odpowiednie miejsce - jak sama nazwa wskazuje jest to forum KS ;)

pozdro
Kasya

ZaŻenowany

Post09 wrz 2004, 10:42

witam !
kilka słów wyjaśnienia, gdyz ostatnio dośc mocno zagłębiałem się w temat prawa autorskiego, m.in. wizytami u prawnika !!
i generalizując jest tak: przede wszytkim publikując fotkę trzeba miec zgodę jej autora (bo jest to uważane jako dzieło), natomiast to, kto na niej jest jest sprawą drugorzędną, choć nie mniej ważną, gdyż ta osoba może sobie tego nie życzyc ! niemniej jednak jest tak, że sądzenie się za wykorzystanie czyjegoś wizerunku ma sens w przypadku osób publicznych, którym to może szkodzic !
natomiast oburzenie sie Jasia z Koziej Wólki, że gdzies jest na fotce w gazecie nie ma dla niego sensu, bo cięzko ustalić szkodliwość tej publikacji dla Jasia a i wszystko ciągnie się w sądach latami !

póki co tyle
pozdro

Wróć do „Forum Główne”