Czy wierzyć windguru?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Gierach
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2004, 13:28

Jaskie macie doświadczenia z windguru?
Jadę na tydzien do hurgady a prognoza jest 1-2 bf. Troche się boję że się poopalam zamiast pływać.
Przez wakacje, nad morzem nigdy prognozy sie nie sprawdzały.
Czy wierzyć windguru?

a może ktoś mi poleci jakąś wiarygodną stronkę.
a przynajmniej z optymistycznymi prognozami

gierach

andytroll

Post17 wrz 2004, 16:52

Sie Ma Gierach,

W tym roku w Hurghadzie w kwietniu windguru się sprawdził - miała być dupa i była totalna dupa.

Natomiast w tym roku we wrześniu na Rodos windguru dawał strasznej dupy:

1. Dzwoniłem z trwogą przed wyjazdem do chłopaków (Nowy i Piotras), którzy tam już siedzieli parę dni bo Windguru pokazywał 2-3 Bft, a u nich napierdalało właśnie 37 węzłów (używali tylko kite'ów 5 i 7 m).
2. Kiedy już sam tam byłem, Windguru konsekwentnie pokazywał, że od następnego dnia przez kolejne 3 dni brak wiatru, tymczasem wstawaliśmy rano i dalej napieprzało miłe 5-6 Bft (tak samo jak poprzedniego dnia).

Nie wiem czy to zależy od regionu objętego prognozą, ale jak widać Windguru wiarygodne nie jest

morlov
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2004, 17:13

Na rodos prognozy sie nigdy nie sprawdzaja, wiesz przeciez jakie jest tam uksztaltowanie terenu i dochodzi termika. Zawsze trzeba doliczyc 2B :twisted:

Awatar użytkownika
xnyl

Post17 wrz 2004, 21:27

Windguru uzywa 3 Systemow Prognozowych, czli 3 Symulatorow meteorologicznychi zebyt ego bylo malo, 2 satelit satelit "punktowych", oraz systemu satelit dla calego swiata.
1. MM5 9 km, satelita dla Czech i okolic, obemuje troche polski, jej rozdzielczosc to 9 km. Pomiary i prognozy sa najblizsze prawdy, ale wada jest jej ogracznone pole widzenia. Z niej uzyskamy dobre prognozy dla takich spotow jak Dzieckowice, Balaton, Orawa, i wszystko co lezy w sasiedztwie Czech. Kozystam osobiscie i nie narzekam, pokauej infomracje i prognozy na tydzien trafna w 80%. Z ta prognoza mozna sobie zaplanowac weekend.

2. MM5 27, satelita dla Europy, rodzielczosc 27 km, uzyskacje z niej srednio trafne prognozy. Nie kozystam, bo mieszkam na slasku i wole MM5 9. Z moich obserwaji wynika, ze nalezy ja traktowac z nieco wiekszym dystansem niz MM5 9, ze wzgledu na fakt, iż im wiekszy obaszar monitorowania pogody, tym prognoza mnej dokladna.

3. GFS, Global Forecast System, uzywa bardzo wielu satelit. Generalnie im wiecej danych, tym wiecej danych do przetworzenia i tym wieksze ryzyko walniecia bledu. Slowem co do wszystkiego to do niczego.

Resumujac smialbym dopusicic sie moze i nader osobistego wniosku, ze Ci z wybrzeza maja prze****** :D

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2004, 11:14

Super, że w końcu ktoś nam to naukowo wyjaśnił.

A co sądzisz o ICM?

pzdr

Awatar użytkownika
QBIX
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2004, 12:36

Witam,
Ogólnie wszystkie prognozy numeryczne są do dupy tzn. Windguru do dupy, ICM do dupy, i wszystkie prognozy wykorzystujące modele matematyczne i inne wróżby z fusów też do...?? Tak! Do dupy.
Sytuacji synoptycznych jest tak wiele, że żaden model matematyczny nie jest w stanie przewidzieć nawet tak prostej zmiennej jaką jest wiatr.
Jedyne wiarygodne (i też nie w 100%) prognozy są te, tworzone przez ludzi np. synoptyków. Dlatego polecam korzystanie z prognoz i obserwacji dla lotnisk. Na świecie każdy port lotniczy ma obowiązek mieć swoje biuro prognoz. Strona int: http://weather.noaa.gov/weather zbiera prognozy i obserwacje z lotnisk na całym świecie.
Jest to prognoza 100%, obserwacje też 100%.
Jest tylko jeden problem.. dane te są pisane kodem (bardzo prostym) i trzeba znać kod dla lotniska np: Gdańsk- EPGD, Szczecin- EPSC.
POLECAM!!!

.

Post18 wrz 2004, 17:01

Jest tylko jedno pytanie. Dwa lata temu jezdziłem na CH i Rewę wg WindGuru i sprawdzalność była 90%.
Co się sp........o :?:
Zmiany klimatyczne :jump:

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2004, 23:54

fakt!!!

z roku na rok ze sprawdzialnością prognóz jest coraz gorzej :(

nie wystarcza tu zwykle obliczenia czy statystyki z lat ubiegłych...to że nasza ziemska pogoda sie p....... to fakt i pewnych rzeczy nie da sie przewidzieć!
w tamtym roku windguru sprawdzało sie w 90% a w tym roku w 50% - myslę, że co roku bedzie gorzej (nie wiem czy wiecie ale w styczniu ma być 15 C na + :shock: )

no i co ze snowkittingiem

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2004, 09:35

majer pisze:no i co ze snowkittingiem

No właśnie to mnie martwi.
Perspektywa pływania w styczniu na zatoce (po wodzie) oczywiście jest ekscytująca, ale jeżeli cały sezon snowkitowy ma nie wypalić to ja się nie bawię :cry: . Będziemy jeżdzić w Alpy...

pzdr

Awatar użytkownika
apache_board
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2004, 09:43

Czesc!!!

pare linkow pogodowych, czy sie do czegos przydadza? to juz wasza sparwa

http://www.eurometeo.com/english/nogaps-wz

http://meteo.starsoft.pl/

http://216.239.39.104/translate_c?hl=en&u=http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html&prev=/search%3Fq%3Dwetterzentrale%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3Dwindows-1250%26inlang%3Dpl w tym linku prognoze wiatrowa mozna odnalezc w szarej ramce na gorze strony
"GFS Europe"

no coz, jest tego troche, pewnie nie wszyscy beda zadowoleni ale to juz nie moja sprawa, jedne linki dla wybranych miast inne dla duzych obszarow " i tak do zaj.... " jak to mowil Czarek P.

a teraz "szyfrowany" code danych meteo ...
pogoda dla lotniska Gdansk

EPGD 190700Z 19006KT 090V250 CAVOK 14/07 Q1013
gdzie:

EPGD - oznacza miasto Gdansk,

190700Z - oznacza date "19" i czas "0700Z" , czas podany jest w "Zulu" to znaczy dodac se dwie godziny trzeba,

19006KT - najwazniejsze dla nas, wiater, "190" kierunek z jakiego dyma i "06KT" i sila tegoz dymania,

090V250 - cos co dotyczy zachmurzenia, pietro zachmurzenia, chyba,

CAVOK - tez zwiazane z chmurkami i widzialnoscia, generlanie oznacza to ze jest ok,

14/07 - temperatura, "14" oznacza temp. powietrza a "07" temp. pkt. rosy,

Q1013 - cisnionko to jest.

sa w naszej dziatwie i lotnicy wiec jesli dalem tu jakiegos byka to prosze o poprawienie mnie, Trusek wsio jest ok?

pozdrawiam Apache

ps. jak bedzie tego malo to doda sie pare linkow, innych ... :twisted:

Awatar użytkownika
BESTIA
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post19 wrz 2004, 09:57

nie wiem czy wiecie ale w styczniu ma być 15 C na +

No i niewiadomo czy w to wierzyc. Jak nie moga trafic z pogoda na pare dni do przodu to co tu wogole mowic o paru miesiacach. Oby sie nie sprawdzilo :D

pzdr
BESTIA

Awatar użytkownika
O'błędnik
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2004, 13:19

Informację że w styczniu ma być nawet 20 C podał fakt w ubiegłym tygodniu, nie wiem czy pamiętacie artykuł z maja, że ma być najpierw gorąco pużniej zimno i deszczowo i znowu gorąco a na koniec sierpnia śnieg w górach, no i ta prognoza sprawdziła się. Prognozę "zimową" ustalił ten sam instytut co "letnią" i skoro tamta się sprawdziła to czy mamy wierzyć tej...??? Ja myślę że tak, wkońcu 20 st w styczniu to nie jest taki wyczyn, w zeaszłym roku koniec stycznia był taki ciepły że na jeziorze nieopodal mnie w trzy dni zszedł lód grubości 40cm. Powodem była wysoka temperatura i wiatry.Może nie było 20 ale napewno było ciepło. O styczniu 2005 pisali, że nie będzie to słoneczny miesiąc,ciepły ale deszczowy,ponury i BARDZO WIETRZNY :twisted:

ccat

Post19 wrz 2004, 15:15

mm
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2004, 15:18 przez ccat, łącznie zmieniany 1 raz.

ccat

Post19 wrz 2004, 15:16

czesc wiara,
osobiscie czy gdzies wyjezdzam czy zostaje, sprawdzam europejskiego satelite, interpretacje zdjec przez synoptyka dyzurnego ( fajne okreslenie 8) ), potem sprawdzam interpretacje warunkow naziemnych, nastepnie patrze jak "dyma" w realnym czasie na wybranych stacjach.
nastepnie sprawdzam co to za obszar, czyli czy wystepuja tam lokalne wiatry jak bryza morska/ladowa, halny/mistralek, itp i przy jakich ukladach;
sprawdzam, czy sa przeszkody, jak wysoki brzeg, gory itp albo spore roznice naslonecznienia, potem przypominam sobie co wiem i co widzialem i plop wychodzi osobista zapowiedz.

sa miejsca na ziemi gdzie nie trzeba wiele wiedziec bo bryza, albo halny dyma jak w zegarku, w innych wystarczy przyjzec sie jaki to uklad i w jakim sektorze jestes, spojrzec na barometr co kilka godzin i wiesz co bedzie.

generalnie, jesli slucham zapowiedzi, to od lokalnych synoptykow!

windguru, jak wielu sie zgodzi, to fakty, statystyka i sciagane modele na pewne obszary i domysly na reszte.
niemieckie zapowiedzi natomiast maja element paranoii - dramatyzuja sytuacje i zawyzaja sile wiatru.

na Wybrzezu meteorlodzy sa swietni, mowia "po polskiemu" a ich strona ma wystarczajaco pomocnych linkow.
na wszelki wypadek, oswiadczam, ze nie jestem zadnym meteorologiem z Wybrzeza, ani z zadnym spokrewniony ;)

zatoka gdanska ma swoj mikroklimat i rzadzi sie troche po swojemu. generalnie nalezy liczyc sie z porywistymi wiatrami.
roznice uksztaltowania terenu oraz roznice naslonecznienia sa stosunkowo wysokie, wiatr od ladu podczas przechodzacego nizu ( typowe dla zatoki gd ) komplikuje sprawe dodatkowo, tak wiec element lokalnej wiedzy gra tu duza role.
ale to dotyczy wielu miejsc na ziemi.

osobiscie doradzam obserwowac izobary wykresow , kierunek i predkosc przemieszczania ukladow synoptycznych.
zwezajace sie odstepy miedzy liniami oznaczaja zwiekszenie sily wiatru,logiczne, naznaczone fronty rowniez.

nalezy pamietac ze nize to spirale wiatru zakrecajacego stopniowo ku jego centrum w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara ( "w lewo" ), a wyze pozbywaja sie nadmiaru powietrza po spirali zakreconej na zewnatrz w prawo.
linie izobarow odpowiadaja mniej wiecej kierunkowi wiatru. czarne grube linie dziela izobary nizow i wyzow.

problem we wczesnym wykryciu mniejszych frontow lokalnych, burz itd ktore odleglym synoptykom przechodza miedzy palcami.
tu pomoga lokalne zapowiedzi/ostrzezenia, zapisy radarowe o ile sa osiagalne albo tez wykresy zmian sily wiatru stacji z ktorych kierunku cos mogloby nadejsc.

to tyle, uf! ;)

pozdrawiam
ac
Ostatnio zmieniony 01 paź 2004, 16:01 przez ccat, łącznie zmieniany 4 razy.

ccat

Post19 wrz 2004, 19:56

zaryzykuje i powiem ze w hurgadzie powinno dymac wystarczajaco niemal zawsze od 11:00 do 15:00 jesli naslonecznienie ladu wrzuci ten bieg!
fajnej jazdy gierach!
ac

Wróć do „Forum Główne”