Dziwy na tym świecie... do redaktorów KiteSurf Magazynu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 22:14

W najnowszym numerze (wrzesień 2004) odnalazłem "Test Barów". Czytam sobie, czytam no i dochodzę do opisu baru slingshota gdzie czytam że owy bar jest wręcz morderczą bronią której należy unikać jak ognia. Cały opis baru sprowadza się do nażekania na temat super niebiezpiecznego leasha który wg. autora przyczepia się do nadgarstka.
No i tutaj mamy sedno spawy. Jaki leash do nadgarstka????? Ja osobiście używałem tego bara z normalnym leashem którego z jednej strony przypina się do metalowego kółka przy zrywce a z drugiej strony do trapezu. W przypadku leashowania bar odlatuje a latawiec zostaje normalnie na leashu.

http://gallery.kiteforum.com/gallery/al ... 004?full=1

Tak jak tutaj. Naprawdę nie wiem z kąd autor artykułu wytrzasnął tego leasha do nadgarstka którego używanie "może doprowadzić nawet do wyrwania barku". Nie wspominając już nawet o przemilczeniu istnienia obrotowego leasha slinga ale to już zupełnie inna bajka. Jedyne rozwiązanie tej tajemnicy jakie mi przychodzi do głowy : Pan Redaktor próbował wkładać rękę w czerwoną zrywkę i z racji tego bar wywarł ogólne złe wrażenie. ehh :?

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post22 wrz 2004, 22:19

w SS masz mozliwosc podpecia lisha do nadgarstka (wtedy zep dziala jako dodatkowa zrywka) lub bezposrednio do trapezu, ale nie masz mozliwosci wypiecia lisha w sytuacji awaryjnej.

Pozdr Luk

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 22:23

A to pewnie ten sam dziwny traf sprawil, ze przypadkiem sprzet firmy F.One wypadl mega-rewelacyjnie :D

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 22:25

Neykon pisze:w SS masz mozliwosc podpecia lisha do nadgarstka (wtedy zep dziala jako dodatkowa zrywka) lub bezposrednio do trapezu, ale nie masz mozliwosci wypiecia lisha w sytuacji awaryjnej.

Jak sam napisałeś jest to możliwość a nie jedyna opcja która dyskwalifikuje bar.

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 22:32

M@X pisze:A to pewnie ten sam dziwny traf sprawil, ze przypadkiem sprzet firmy F.One wypadl mega-rewelacyjnie :D

oczywiście :lol:

zostawmy to lepiej bez komentarza

Awatar użytkownika
Kris.
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 22:33

co do barow to przemilcze...a z innej beczki to totalnie,beznacziejnie zmontowany film :!: :!: :!: Nie da sie tego ogladac :shock: Przeeeeeeeciaaaaaaaagaaaaaaaaaneeeeeee dialogi,kto wpadl na ten pomys :!: :?: Nuda,nuda, nuda i zero pomyslu na caly film!!
Powinni zatrudnic kolege kamilKITEa :D do montowania filmow a nie tego "błędnego rycerza".
:roll:

Ps.Proponuje redaktora obejrzenie filmu "Droga po Puchar":twisted: ,
dodanego dzisiaj do Głosu w Poznaniu :!: Super zrobiony film,z zaciekawieniem sie go oglada nawet ktorys raz.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post22 wrz 2004, 22:44

Jak sam napisałeś jest to możliwość a nie jedyna opcja która dyskwalifikuje bar.

wlasnie ze dyskwalifikuje (poczytaj w innych magazynach) kryteria testow sa jasne, lish musi miec mozliwosc awaryjnego wypiecia, SS go ma ale przy zalozeniu go na nadgarstek (takie rozwiazanie uwazane jest za niebezpieczne, na forum byla fota panienki ktora miala lisha na nadgarstku i najlepiej an tym nie wyszla)

ps. nie bronie tu SZANOWNEGO PANA REDAKTORA, sam mam dwa SS i uwazam ze jedyny mankament w tym sprzecie to lishe.

Tyle moich 3gr

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2004, 23:12

lish musi miec mozliwosc awaryjnego wypiecia,

Taką możliwość daje zestaw Spreader Bar o którym nie wspomniano.

peace 8)

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2004, 18:37

Hej,

Ja też jak przeczytałem test bara SS to się załamałem.
A w filmie najbardziej mi się podoba 2 minutowa sekwencja "O Donacie zdejmującym buty", wielce interesująca. Dają radę tylko niektóre zdjęcia wykonane podczas finału Pucharu Polski, fale bardzo tu pomogły.

pzdr

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2004, 19:30

kamilKITE pisze: "O Donacie zdejmującym buty"

Ten film to taki mały "Donat Show" :).

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2004, 10:26

Jak wszyscy narzekają, to ja tez :)
Mi osobiście nie podobaja sie zdjecia riderow na wodzie z pucharu polski oczywiscie. Nie dosc ze male to jeszcze wiecej na nich wody niz samego zawodnika. Nie dalo sie tego wykadrowac, powiekszyc, pomiejszyc, ulepszyc ???

eska :)

Awatar użytkownika
QBIX
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2004, 17:47

dziwne ze wogole to jeszcze czytacie...

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2004, 18:11

kamilKITE pisze:Hej,

A w filmie najbardziej mi się podoba 2 minutowa sekwencja "O Donacie zdejmującym buty", wielce interesująca. Dają radę tylko niektóre zdjęcia wykonane podczas finału Pucharu Polski, fale bardzo tu pomogły.

pzdr

Jak dla mnie film nie byl zly, w sumie sie go dobrze ogladalo... ale za wysoko podniosles poprzednio poprzeczke i teraz mamy niedosyt 8)
A fakt faktem, ze troche za duzo w filmie "Donatowania"... jakos wyczuwam wieksze lansy od samoplynacej zajawki, a moze po prostu brakuje mi lat do wieku do pana D., zeby skumac ich style 8)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post27 wrz 2004, 23:09

He He!! Ale to wszystko smieszne :lol: .NIe wypowiem sie na temat barow ss ale zazdroscilem chlopakom jak bezproblemowo latali bez obkreconych linek i mysle ze bar jest jak najbardziej ok zreszta ja plywalem bez zadnego lesha do nadgarstka wiec nie wiem o co biega.

Wróć do „Forum Główne”