Globerider 2005

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post29 wrz 2004, 20:40

jak już się tak posypał temat sprzętu na 2005, to i ja dołożę swoje 12 groszy...

jak przystało na najbardziej innowacyjną markę wśród dmuchanych latawców - Globerider Kites ma i na rok 2005 przygotowanych kilka ciekawostek:

Obrazek

ostatnia poprzeczna komora ma wyjątkowy profil, który w połączeniu z oryginalnym systemem KPO (który w tym roku zamontowany jest przy krawędzi spływu) dodaje temu latawcowi szybkości i pozwala utrzymywać lepszy profil w skrętach, co widać nieźle na tej fotce:

Obrazek

pomimo tego, że i dotychczasowe latawce GK robione były i są z doskonałych materiałów, to nowy model zaopatrzony jest w jeszcze lepsze zabezpieczenia chroniące latawiec przed uszkodzeniami

Obrazek

poza tymi elementami, które faktycznie mogą wpływać na osiągi i wydajność latawca, GK zmienił też to wszystko co zmieniły inne marki mówiąc że dzięki temu latawiec jest szybszy, ma lepszy hang time i wyżej skacze - czyli ........ design

Obrazek

choć mi ciągle bardzo podoba sie, w miarę alternatywny wygląd tegorocznego modelu

Obrazek

ponadto planowane jest wypuszczenie nowego baru, ale na razie mam tylko foty prototypu, więc nie wstawiam

zapowiada się ciekawie....

Obrazek

P.S. - tym którzy nie wiedzą dodam, że Mat Pendle - właściciel i główny projektant GK tworzył na samym początku Wipiki (slynny Airblast to jego dziecko - pierwszy latawiec z systemem restartu) a potem dla Takoona. Teraz całą swoją wiedzę i kreatywność przekłada na swoje własne Globusy

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2004, 23:10

to prawda ze globeridery sa super tylko moze jakies inne przyklady innowacyjnosci ("jak przystało na najbardziej innowacyjną markę wśród dmuchanych latawców") bo to o czym napisales juz wczesniej bylo w innych latawcach
i jeszcze jedno kpo jest na linkach krawedzi natarcia anie splywu

Dr Eutanator

Post29 wrz 2004, 23:12

Dr Eutanator ver.47,5h pisze:ostatnia poprzeczna komora ma wyjątkowy profil, który w połączeniu z oryginalnym systemem KPO (który w tym roku zamontowany jest przy krawędzi spływu) dodaje temu latawcowi szybkości i pozwala utrzymywać lepszy profil w skrętach,

wczytałem sie trochę bardzie w informacje na ten temat i teraz więcej szczegółów
nie tylko ostatnie żeberko ma taki profil - wszystkie komory poprzeczne są w ten sposób wyprofilowane co ma dawać następujący efekt
- kiedy depowerujemy kajtka (odpuszcamy bar) w normalnym latawcu, krawędź spływu traci napięcie i lekko łopocze na wietrze. Przy takim profilu jest ciagle odpowiednio naprężona - wzrost stabilności
- dodatkowo skraca to profil latawca, co sprawia że maleje efektywna powierzchnia latawca - czyli to troszkę tak jakbyśmy mieli mniejszego latawca z wyższym AR, a wiec jeszcze większy zakres wiatrowy !!
- dzięki temu latawiec zachowuje się także stabilniej na krawędzi okna wiatru, ponieważ lepiej i efektywniej trzyma profil (często kiedy latawiec jest na samym skraju okna wiatru i go depowerujemy lub uderza szkwał, to może się zdarzyć, że kajt cofnie się do wewnątrz okna wiatru - tak się np. dzieje w jednym latawcu który mam) - lepsza stabilność

z kolei revers KPO - system dynamicznego podpiecia tylnych linek latawca - sprawia, że latawiec przy skręcie ulega wykręceniu, dzięki czemu mamy ostrzejszy i szybszy skręt, co jest bardzo pożyteczne dla kiteloopów i do pływania na fali

peace

Dr Eutanator

Post29 wrz 2004, 23:15

maski pisze:to prawda ze globeridery sa super tylko moze jakies inne przyklady innowacyjnosci ("jak przystało na najbardziej innowacyjną markę wśród dmuchanych latawców") bo to o czym napisales juz wczesniej bylo w innych latawcach
i jeszcze jedno kpo jest na linkach krawedzi natarcia anie splywu

a to nie słyszałem - respect ... w jakich kajtach też mają tak powyginane komory?

KPO natomiast jest z przodu w tegorocznych modelach - w 2005 dali je na tył

BTW - miałeś okazje popływać na Globkach?

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2004, 23:50

Dr Eutanator ver.47,5h pisze:a to nie słyszałem - respect ... w jakich kajtach też mają tak powyginane komory?

KPO natomiast jest z przodu w tegorocznych modelach - w 2005 dali je na tył

najbardziej te wygiecia widac na tegorocznych matrixach wipiki, wipy i ampy tez to maja, przyjrzyj sie jaki profil ma r04 na ostatnim pompowanym zeberku(nie taki mocny jak w wipikach ale jest), listwa tez ma wklesly profil.

tylne kpo to taki bajerek, chyba lepiej miec maxymalna czulosc na ruch baru, poza tym modulacja jest pewnie niezauwazalna

Wróć do „Forum Główne”