Propozycja nowego działu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Dział porady sprzętowe

Jest Potrzebny
9
26%
Przydałby się
8
23%
Jest niepotrzebny
18
51%

Liczba głosów: 35

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 11:56

Siema,
Co myślicie o utworzeniu nowego działu Porady sprzętowe lub jakoś tak, dział ten miałby na celu poprawienie porządku na forum

Wiem, wiem jest TOPIC "jaki latawiec/jaka deska na początek ale..."
Po pierwsze primo
Pytając tam o sprzęt (co zresztą nie wszyscy robią, bo nie wiedzą o tym topicu), ciężko cokolwiek tam znaleść gdyż w między czasie kilka osób się podłączy do pytania, kilka zacznie się sprzeczać kto ma racje i który sprzęt jest lepszy, kilka następnych zapyta o zupełnie inny sprzęt, i w gruncie rzeczy robi się zamieszanie że nie wiadomo o co tam chodzi, a tak każdy ma swój topic pyta w nim o coś(pomogło by to w pozbyciu się zdublowanych tematów, (było by łatwiej znaleść interesujący nas temat przy użyciu opcji szukaj), a nie przegrzebywać 60 stron by dowiedzieć się co kupić
Po drugie
w dziale tym znalazły by się tematy jak,
a) jaki kite/jaka deska/ jaki trapez itd
b) porównania kitów typu co wybrać switchblade czy crossbow
itp

dział pierwsze kroki służył by do zadawania pytań
a) Mam problem z postawieniem kite do zenitu co robię źle :)
b) umiem jeździć na prawym halsie na lewym już nie,
c) jak wykonać dany trik
itp

Tak samo dział recenzje nie był by zaśmiecany pytaniami kite a vs kite b (oczywiście pomijając przypadek że ktoś pisze recenzje porównującą te dwa kite/dwie deski) który kupić itp., służył by do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami na temat różnego rodzaju sprzętu(jego recenzji)

Dział Porady sprzętowe nie był by tylko dla początkujących, można w nim było by zadawać wszelkie pytania dotyczące latawców, desek itd., by rozwiać swoje wątpliwość i nie śmiecić innych działów

Ewentualnie mile widziane inne propozycje modyfikacji forum.

Pozdrawiam Daniel

Ps. wypowiadajcie się co o tym myślicie, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 13:59

w sumie czemu nie, dla osób, które wchodzą na forum byłoby to ułatwienie, ale moim zdaniem ten temat tylko im by się przysłużył ponieważ:
1. owszem łatwiej będzie znaleźć i to jest plus, kf będzie bardziej user firendly ;)
2. ale cała reszta - wspomniane przez ciebie rozgraniczanie to-tu-to-tam w praktyce okaże się fikcją. bo nie wyobrażam sobie żeby w dziale recenzje ludzie zrezygnowali z polemik ;)

3. co do kite a czy kite b.... może i by się przyjęło, ale nie wiem czy to z kolei nie byłoby zaśmiecanie nowego tematu, bo w praktyce odpowiedzi ograniczać się będą do linków z działu recenzje.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 15:44

hmmm Bez sensu skoro jest dział PIerwsze kroki

potem utworzyć dział:

porady wyjazdowe

moja pierwsza recenzja

offtopic dla oprnych

Osobiście twierdze że układ forum jest ok , chyba najlepszą opcją by był wyskakujacy pop-up - UŻYWAJ OPCJI SZUKAJ:)

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 15:55

chciałbym by więcej ludzi się wypowiedziało by było nam przyjemniej korzystać z forum, Very Happy
ja widzę to w ten sposób, ale razem możemy tak to zaplanować by było ok dla wszystkich
właśnie chodzi mi głównie o ułatwienie wyszukiwania, żeby nie było 10 wątków na ten sam temat
obecnie w topicu na temat wyboru sprzętu jest takie zamieszanie że ciężko tam cokolwiek znaleźć nie zakładając nowego tematu bądź pisząc posta

co do kite a czy b
właśnie po to jest dział recenzje by użytkownicy mający doświadczenie na konkretnych latawcach pisali recenzje np o kite a bądź recenzja porównująca kite a z b tej samej firmy bądź kilku różnych firm
ktoś kto ma dylemat czyta te recenzje i wie co i jak
a jeśli nadal nie, gdyż ma jakieś wątpliwości które nie zostały rozwiane w recenzji po prostu pyta co wybrać, chodzi o to by posty pod recenzją kite czy deski dotyczyły tego przedmiotu indywidualnych spostrzeżeń(nie kłótni) jak to było w przypadku ostatnio Psycho 4, gdzie Onzo zapytał o opinie i rozpętała się wojna jak zwykle na temat wyższości schabowego nad mielonym Evil or Very Mad
wkurza mnie bałagan
Osobiście twierdze że układ forum jest ok , chyba najlepszą opcją by był wyskakujacy pop-up - UŻYWAJ OPCJI SZUKAJ:)

Twisted Evil
Taa to by było dopiero denerwujące Wink
potem utworzyć dział...

Nie chodzi o to by tworzyć działy w nieskończoność, wymieniłem poprostu czynniki które po mojemu najbardziej zaśmiecają forum
Według mnie dział pierwsze kroki jest od zadawania pytań typu jak wykonać daną ewolucję, czy mam problem z tym i tym

Proponuję jedynie udoskonalenie istniejącego juz systemu z wydzielonym tematem dotyczącym wyboru sprzętu i jego rozszerzenie, Usprawniło by to poruszanie się po forum,

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 19:58

Daniel,

Moim zdaniem taki dodatkowy dział powodowałby właśnie duplikowanie postów i bałagan.

W tej chwili dbam o to żeby nie było duplikowania postów, jeśli ktoś wejdzie na forum "pierwszych kroków" i rozpocznie nowy temat z pytaniem o sprzęt jest odsyłany przez wszystkich do tematu w tym celu przeznaczonego czyli "jaki latawiec/deska.."

Działa to tak ponieważ ktoś kto pyta o sprzęt z reguły rozważa kilka modeli a niewykluczone, że za chwilę będzie pytał o jeszcze inny model. Tak więc jeśli miałby co chwilę zakładać nowy temat nie ma to sensu. Poza tym jakie by miały mieć tytuły te posty?

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post16 lut 2009, 22:16

Wydaje mi się że nie byłoby większego bałaganu niż teraz,
po porostu byłoby to przeobrażenie topicu w konkretny dział

hmm trudne pytanie jak nazywać tematy w tym dziale by był porządek bo to faktycznie jest klucz do sensu tego tematu,
może tak,
pytania nie typu jaki latawiec dla mnie tylko coś w rodzaju ogólnego schematu,
ważę tyle i tyle,kobieta/mężczyzna,śródlądzie/morze(będę pływał),umiejętności(np w skali/ 6 pro/5 duże doświadczenie....../1 potrafię sterować kite/0 nie mam żadnych umiejętności),czyli w skali od 1 do 6 przy czym 6 to pro, a wstawiamy tylko numerek.
np.
75/mężczyzna/morze/2

plus w założonym topicu szczegółowe info co do preferencji

odpowiedź jak do tej pory, dla Ciebie kite taki a taki, deska taka a taka,

wtedy w opcji szukaj, wpisujemy swoje dane 75/mężczyzna/morze/2 i mamy wszystko na dłoni bez zakładania tematu

ewentualnie może ktoś ma lepszy pomysł,
do którego musieliby się stosować zadający pytanie,
a nawet gdyby się zrobił bałagan to w jednym dziale, a nie w kilku różnych

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post17 lut 2009, 23:43

znając życie to nie każdy by się stosował do tego schematu,

a nawet jeśli się mylę to mialeibyśmy niezliczoną ilość topiców: 70/71/72/73 co nie ma większego znaczenia bo pomiędzy 70 a 73kg nie ma sensu zakładać nowych topiców bo sprzęt się nie będzie różnił, do tego dochodzi szereg czynników, które są również istotne jak np. wyjazdy zagraniczne vs. pływanie w kraju a nie są uwzględnione w szablonie tematu, wreszcie zupełnie inaczej się ma sytuacja jeśli chcesz kupić jeden latawiec a inaczej jeśli dwa ,itp.

nie traktowałbym tematu "jaki latawiec/deska" jako bałagan i duplikowanie postów lecz raczej jako "kiteforumowy hotline"... i pokłony dla tych, którzy od lat tam zaglądają i radzą początkującym :) tak więc proponuję pozostać przy obecnej formie :)

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 07:57

Szczegółowe informacje umieszczane by były w treści posta,
natomiast wydaje mi się że jest to na tyle logiczne że ktoś ważący 75 kg widząc topic 76 czy 73,5 kg domyśli się i nie będzie zakładał nowego tematu, a jeśli ma troszkę inne preferencje niż autor tematu to po prostu odpowiada w nim.

Ok chciałem pomóc i troszkę usprawnić forum ale widzę że nie chcecie :wink: :roll:

NIE TO NIE :D

Wróć do „Forum Główne”