Przetarg na sponsorów ;) - tablice na polskich spotach

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 16:12

Poszukuję sponsorów na kontynuację projektu mającego na celu poprawę bezpieczeństwa na polskich spotach.
Pomysł polega na tym, aby stworzyć dwustronną tablicę informacyjną dla kitesurferów i dla przypadkowych cywili znajdujących się na popularnych spotach w Polsce.
Tablica zawierałaby z jednej strony plakat KsPD (zalecany przez International Kiteboarding Association) a z drugiej strony plakat z obrazkami pokazującymi zasady bezpiecznego zachowania się przez kitesurferów (Dobre Praktyki Ks) i cywili (podstawowe zasady bezpiecznego przyglądania się wariatom na wodzie i plaży).
Oczywiście tablice byłyby zrobiona na porządnej aluminiowej płycie i zostały osadzone na rurowatej ramie wkopanej w ziemie. Wymiary tablicy to około: 100x150cm.
Nobile nie wahało się i od razu przyznało 5000PLN na ten pomysł :clap: :thumb: :notworthy:

Chciałbym aby takie tablice stały nie tylko na paru spotach Półwyspu ale na popularnych miejscówkach całego polskiego wybrzeża i paru jezior jak np. Miedwie, Bukowo. Wydaje mi się, że 30 sztuk załatwiłoby potrzeby na najbliższy sezon.

Całkowity koszt uzależniony będzie od ilości potrzebnych tablic. Koszt produkcji pojedynczej tablicy to około 500PLN. Nie sprawdzałem jeszcze tego dokładnie.
Do tego trzeba doliczyć pracę grafika (50PLN za godzinę czyli zakładam min 30h pracy).
Transport i rozwiezienie tablic po Polsce kolejne 1500PLN.

Co w zamian dostaną sponsorzy – logo ich firm i adnotacja o wsparciu tego projektu będzie znajdowała się na tablicach, oglądanych przez setki ludzi. Do tego będą mogły pochwalić się rzeszom na swoich stronach internetowych, że dbają o rozwój bezpiecznego kitesurfingu i dobry wizerunek tego sportu poprzez wspieranie właśnie takich inicjatyw.
Nobile zdecydowało się na promocje KsPD i dołączy te zasady do pomysłów zawartych w ich Human Concept.

Także mam do was prośbę, aby przekazać powyższą informacje waszym znajomym plywającym na KS co nie wiedzą co zrobić z pieniędzmi. Przetarg wygrywają tylko najhojniejsi sponsorzy.
Powiedzmy takie tam sobie kitesurfingowe złote tablice… :lol:

Kontakt do mnie: bracuru@interia.pl

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 16:21

No to wal do Plusa, który jest wkręcony w WOPR na plażach :idea:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 16:24

Jedyny feler ze na umieszczenie takiej tablicy trzeba miec pozwolenie :( pomijajac fakt ze mieszkamy w Polsce i zapewne tfu tfu predzej czy pozniej jakis madrzejszy tablice zniszszy.... niestety

Mimo tego tablice muszą być i najlepiej jak by w to zaangażować jakieś służby nadmorskie..... wandali można by ścigać z urzędu wtedy ......

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post03 gru 2009, 16:50

BraCuru pisze:Chciałbym aby takie tablice stały nie tylko na paru spotach Półwyspu ale na popularnych miejscówkach całego polskiego wybrzeża i paru jezior jak np. Miedwie, Bukowo. Wydaje mi się, że 30 sztuk załatwiłoby potrzeby na najbliższy sezon.

a o mazurach zapomniales? tez mamy kilka jezior...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 17:09

Smokie pisze:Jedyny feler ze na umieszczenie takiej tablicy trzeba miec pozwolenie :( pomijajac fakt ze mieszkamy w Polsce i zapewne tfu tfu predzej czy pozniej jakis madrzejszy tablice zniszszy.... niestety

Mimo tego tablice muszą być i najlepiej jak by w to zaangażować jakieś służby nadmorskie..... wandali można by ścigać z urzędu wtedy ......

No wlasnie nie wiem jak z tymi pozwoleniami.
Nie ma problemu z miejscowkami gdzie sa stale szkoolki lub wypozyczalnie Ws/Ks. Gorzej z plazami bez zaplecza. Stawianie tablicy przy wierzy WOPR to tez bzdura bo przeciez nie wolno nam wplywac w strzezone plaze.
Jak to zrobic aby postawic tablice np na niestrzezonej plazy w Ustce? Jakie pozwolenia sa wymagane, jak uchronic to przed wandalizmem? Oczywiscie po sezonie tablice powinny byc wykopane i przezimowane - a to juz chyba prosta sprawa do zalatwienia przez lokalesow.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 17:13

prodegior pisze:a o mazurach zapomniales? tez mamy kilka jezior...

Pamietam.
O dokladnej lokalizacji zadecyduje przede wszystkim ilosc tablic.

Jak dla mnie to moga stac przy kazdym publicznym wejsciu na plaze czy kapielisko na jeziorze.

Jesli wyjdzie tylko 20 tablic to nie postawimy 5 z nich na Mazurach.

Zobaczymy jak sie to rozkreci...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 17:17

W ustce ktoś załatwił.. Chyba kusy, skromny bo skromny "Kite zone", ale zawsze ;)

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 18:24

Nie bzdura, gdyz chodzi o "punkt zaczepienia", może sypną i na kajta, co nie znaczy, że tablice mają stac przy wieżach WOPR, bo to faktycznie byłaby bzdura.

Kusy
Deska: FLYRADICAL / RACE
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 19:08

W ustce ktoś załatwił.. Chyba kusy, skromny bo skromny "Kite zone", ale zawsze

Dokładnie tak jak mówisz :) gdześ już na forum wstawiłem to zdjcie , ale odswierzę jak ktoś nie widział:
Obrazek
Tablica postawiona przy głównym wejsciu na plażę(przy molo) i druga 100m dalej.
Obrazek
Zobaczymy jak się sprawdzi w przyszłym sezonie.
Wczesniej była masakra :? abo odpalanie na morzu albo spacer 400m gdzie się zaczynały ''drobne'' luki miedy parawanami. :roll:

btw. nie wiem jak ze spotem na ''III Molu" bo to juz nie jest teren miasta...
Jest tam jednak zakaz kąpieli... szkoda tylko że nikt go nie przestrzga :? i w zeszłym roku natkąłem się na 'pływającego' nieboszczyka angażując cała akcję ratowniczą. :(

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 19:09

super pomysl marek !! :!: :!: :!:

off top

kiedy wave ustawka ?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 19:44

Jest tam jednak zakaz kąpieli... szkoda tylko że nikt go nie przestrzga Confused i w zeszłym roku natkąłem się na 'pływającego' nieboszczyka angażując cała akcję ratowniczą. Sad

hardkor ; ooo
co się stało prądy jakieś go wyniosły czy nie ustalili :?:

Kusy
Deska: FLYRADICAL / RACE
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 20:00

hardkor ; ooo
co się stało prądy jakieś go wyniosły czy nie ustalili

Nie mam pojęcia , może chciał opłynąc molo i fala go walnęła (nie były małe):shock: może skurcz, zawał? w każdym razie się nie utopił bo miał powietrze w płucach.

Btw. myśle ,że tablice powinny wyznczać jakiś(nawet niewielki) obszar pozbwiony plazowiczów chociażby dla mijsca startu / lądowania. :?: :idea:

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 20:27

swietny pomysl z tym ze takie sprawy to trzeba by zalatwiac z miescowymi wladzami i to one ewentualnie mogli by organizowac taki przetarg?

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 20:36

a może lokalnie znalazł by się ktoś obrotny albo ze znajomościami i w swojej okolicy wkręcił w to jakieś lokalne służby - w końcu to miastom/gminom powinno zależeć na bezpieczeństwie.

A co do grafików - przecież mamy tu forum i kilka tysięcy użytkowników - nie wierzę, że nikt nie zajmuje się grafiką i nie pomógłby za sześciopak dostarczony na plażę po wietrznym dniu ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 gru 2009, 21:59

zgred pisze:a może lokalnie znalazł by się ktoś obrotny albo ze znajomościami i w swojej okolicy wkręcił w to jakieś lokalne służby - w końcu to miastom/gminom powinno zależeć na bezpieczeństwie.

A co do grafików - przecież mamy tu forum i kilka tysięcy użytkowników - nie wierzę, że nikt nie zajmuje się grafiką i nie pomógłby za sześciopak dostarczony na plażę po wietrznym dniu ;)

Moja misją jest stworzenie takich tablic :lol:
Dogadywanie sie z miejscowymi plazami zostawiam lokalesom bo to przeciez w jest w ich interesie aby postawic na ich spocie taka tablice.
Patrz :arrow: lokalesi z USTKI :clap:

Faktycznie bedzie dobrze sprawdzic jakie sa wymagania, pozwolenia, zakazy, nakazy, przykazy i inne papierowe bełkoty, aby zaden typ sie nie dowalil (Panie Szreder może teraz włączysz sie do twórczej dyskusji i zrobisz cos pożytecznego dla Ks :idea: )

W sprawie grafików, to nie jest takie proste. Praca grafika robiącego plakat KsPD to było masę roboty, godzin, tysiące poprawek i kosztowało chyba ponad 2000PLN.
Nie wierzę, aby znalazł się chętny grafik gotowy poświęcić 30h za 6ciopaka. Powstawanie takiego plakatu trwa około dwa miesiące. Godzina dzisiaj, dwie pojutrze, przerwa 4 dni na skonsultowanie poprawek i ponownie dalsza szarpanina.
Poza tym kto mu kupi te piwo?

Zrobienie takich tablic to spory wysiłek czasowy, intelektualny, finansowy. Ziomek i Piotrek wiedzą najlepiej ile kosztuje napisanie książki.
Dlatego nie wierzę w akcje spontan w tym środowisku bez zastrzyku kasy.
Napisanie postu na tym forum kosztuje minutę, czasami dwie jak się akurat nie nabija postów uśmieszkami. Zobaczcie jaki jest odzew na na moja prosbę w sprawie dawania przykładów wypadków w poście – DPKs – rozdział WYPADKI.
Zero – bo to kosztuje więcej niż dwie minutki – trzeba usiąść, posurfować, przemyśleć, opisać, wysłać. Na to mało kto ma czas.
A co dopiero na zrobienie takich grafik. Dlatego od razu zakładam, że nikt nie zrobi tego za darmochę i jestem przygotowany na krzyknięcie 50PLN za godzinę pracy takiego fachowca.

Wróć do „Forum Główne”