Wave - punktowanie - pytanie dla fachowców

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2011, 15:40

Pytanie faktycznie TYLKO dla wyjadaczy wave:

Czy ocenianie (punktowanie) pływania na fali powinno byc uzależnione od tego czy robi się to na desce bezstrapowej czy ze strapami?
Chodzi mi tylko o "ujeżdżanie" fali a nie aeriale.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post17 maja 2011, 16:43

w składowej "wrażenie ogólne" można to brać na + ale dawać z klucza punkty to słaby pomysł
w mocnym uproszczeniu - jeszcze wyjdzie na to ten co tylko zjedzie strapless będzie przed gościem który zawinął ale w szlaufach

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2011, 17:21

Mimo że do wymiatacza mi daleko to uważam, że NIE. Chociaż sam jestem bezstrapowcem to nie wydaje mi się że powinno się zawodnika ekstra punktować za wybór trudniejszego sprzętu. Ponadto na fali da się zrobić to samo zarówno w strapach jak i bez, a różnica w trudności nie jest aż tak kolosalna (w przeciwieństwie do aeriali i tu inna punktacja jest uzasadniona). Trudność oczywiście jest trochę większa bez i jeśli zawodnik mimo to zajmuje wysokie miejsce to tym bardziej zasługuje na szacunek. A że się da pokazał w PKRA Keahi, już dwukrotnie wygrywając w tym sezonie.

Fajną opcją natomiast byłoby specjalne wyróżnienie/nagroda dla najlepszego unstraped.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2011, 19:16

wydaje mi sie tak jak pisze kolega powyzej, ze wlasnie specjalna nagroda to jest to.
Kazdy wie ,ze jazda strapless jest trudniejsza i wymaga wiekszych umiejetnosci/wyczucia itp.
on the other hand, kite w footstrapach (mowie to z przykroscia) jest bardziej agesywny/efektowny/latwiejszy
wedlug mnie powinno byc wyzej punktowane

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post17 maja 2011, 22:18

Ja osobiscie duzo wiekszy progres zrobilem strapless,
wiec argument ze tak jest trudniej jakos do mnie nie przemawia.
Jesli chodzi o konkretne pytanie z tematu to NIE - nie ma znaczenia !
bynajmniej nie spotkalem sie, ale wiem ze lubisz inaczej (po naszemu) ;-)

Pozdro...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post18 maja 2011, 03:37

mary.dk pisze:bynajmniej nie spotkalem sie, ale wiem ze lubisz inaczej (po naszemu) ;-)

Wyobraz sobie ze akurat lubie po dunskiemu :wink:

Fajnie ze ludzie maja podobne zdanie chocby w tej jednej kwestii :clap:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post18 maja 2011, 08:20

Kazdy wie ,ze jazda strapless jest trudniejsza i wymaga wiekszych umiejetnosci/wyczucia itp.

Ja osobiscie duzo wiekszy progres zrobilem strapless,
wiec argument ze tak jest trudniej jakos do mnie nie przemawia.

Zgadzam sie z tym stwierdzeniem .Bez strapow jest latwiej wiec z jakiego powodu powinno sie wyzej punktowac .
A co jak koles jezdzi z jednym strapem ?

Ksiaze
Dostał piwko: 29 razy

Post18 maja 2011, 09:04

Według mnie powinniśmy przyjąć zasadę z Pucharu Świata (na KPWT to działało) - jeżeli zawodnik prezentuje wyższy poziom (agresywniejsza jazda, bliżej krytycznego miejsca na fali/bliżej załamania fali) to wygrywa bez względu na sprzęt,
ale jeżeli przejazd dwóch zawodników jest bardzo podobny a jeden jechał w strapach, drugi strapless to wygrywa ten strapless.
Jazda w strapach umożliwia większą kontrolę nad deską (mniejsza szansa na zgubienie deski) więc jeśli ktoś jedzie podobnie bez footstrapów- jest to trudniejsze technicznie i powinno zostać nagrodzone..

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2011, 09:27

Ksiaze pisze:Według mnie powinniśmy przyjąć zasadę z Pucharu Świata (na KPWT to działało) - jeżeli zawodnik prezentuje wyższy poziom (agresywniejsza jazda, bliżej krytycznego miejsca na fali/bliżej załamania fali) to wygrywa bez względu na sprzęt,
ale jeżeli przejazd dwóch zawodników jest bardzo podobny a jeden jechał w strapach, drugi strapless to wygrywa ten strapless.
Jazda w strapach umożliwia większą kontrolę nad deską (mniejsza szansa na zgubienie deski) więc jeśli ktoś jedzie podobnie bez footstrapów- jest to trudniejsze technicznie i powinno zostać nagrodzone..

popieram :thumbsup:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post19 maja 2011, 12:17

Mam 100% to samo zdnanie, co Księciu i tego będzemy się trzymać na MP Wave 2011.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 maja 2011, 05:36

Tutaj madre slowa Kristin (wave guru z KSP) o rozgrywkach poza zamknietymi drzwiami w sprawie punktowania wave:

http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=1&t=2370466

Przepisy beda mieli gotowe lada moment. Zabrali sie za to rzeczywiscie fachowcy i korzystaja z pomocy surferow :thumb:
I chyba dadzą kres nierealnemu systemowi sumowania punktów, z ktorym sedziowie średnio sobie radzili.

Wróć do „Forum Główne”