Bezpieczeństwo

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Gość

Post28 maja 2005, 06:57

Cześć, latając po amerykańskich www znalazłem dyskusję spowodowaną kolejnym wypadkiem na brzegu (szkwał ,3tygodnie koma ,itd.), i jakiś prokiter wypowiedział się że on ZAWSZE startuje i ląduje unhooked i poleca ten właśnie sposób jako jedyny naprawdę bezpieczny. Kolejnym wnioskiem było to ,że wszystkie firmy powinny ujednolicić systemy bezp. co by można było zliszować nie puszczając rąk z baru...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2005, 02:39

elo
nawet jak wieje 8 węzów wzduż brzegu
jak mnie kto odpala trzymam jedną rekę na systemie bezp.
jakos tak juz w nawyku mam..

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2005, 20:50

Sprawdź system Recon w Cabrinha - pozycja Launch :wink:
http://www.boardsport.pl -->kitesurfing -->bary --> bar2005[/url]

ZaŻenowany

Post09 cze 2005, 21:58

popieram C Hors'a ! z "przetestowanych" ostatnio barów zdecydowanie polecam Cabrihne i Recon ! po prostu masz all z głowy. nie musisz trzymac za żaden system bezpieczeństwa a i ponowny start tez jak dla mnie lepszy nic w innych barach i latawcach !'
a tak wogóle to proponowałbym korzystac z nawyku odpalania latawca albo w wodzie albo z brzegu, samemu z latawcem bedac w wodzie. wiadomo, ze nie zawsze jest taka możliwość ale ... przede wszystkim myslec, przewidywac i NIE spieszyć się a na startującego wybierać kogoś, kto ma o tym pojecie, bo czeste sa widoki, ze latawiec startują ludzie, którzy na dobra sprawe nie wiedza nawet z której strony wieje ! śmieszne ale prawdziwe i przykre

pedro

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post10 cze 2005, 09:21

Samodzielne startowanie latawca tuż po samodzielnym lądowaniu zdaje się być najbardziej newralgiczną rzeczą. Zazwyczaj nie startuję samodzielnie latawca z małych plaż, które dodatkowo zazwyczaj są zasłonięte od wiatru, tylko biorę latawiec pod pachę wrzucam do wody, ale tak aby linki się nie poplątały, a potem restartuję używając relunch recon'u. Ci co mają 5-tą linkę mogę robić to samo chociaż muszą być dużo bardziej uważni aby podczas puszczania latawca na wodę nie wykonał im "koziołka" bo 5-ta linka stanie się dla ich latawca nie lada problemem.
Zaleta restartu takiego latawca (recon, 5-th elementh) to jest to że nie tracimy na wysokości aby wykonać restart.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 22:48

IgorS pisze: Ci co mają 5-tą linkę mogę robić to samo chociaż muszą być dużo bardziej uważni aby podczas puszczania latawca na wodę nie wykonał im "koziołka" bo 5-ta linka stanie się dla ich latawca nie lada problemem.
.

Tu jest właśnie przeciwnie!! Jak masz 5 linke to bez problemu rozwijasz linki z baru nawet z kajtem 16m przy 5B ( oczywiście trzeba do tego podejść odpowiednio!!)
A powiedz mi jak się zachowuje kajt rzucony na wode z luźnymi linkami?? Czy się przewraca na plecki a potem go obraca i tak z dwa razy zanim linki się napreżą?? Juz nie wspominajać że linki mogą się o coś zaczepić zaplątać się??

Dlaczego opisujecie tu takie głupoty! przecież czytają to ludzie zieloni i nie wiedząc co się może stać będą tego prubować!! Za 5 dni będzie, że na jeziorze w środku polski zdarzył się wypadek bo jakiegoś plażowicza pocieły linki. Zastanowić się a potem pisać!!

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 22:59

ZAK pisze:Za 5 dni będzie, że na jeziorze w środku polski zdarzył się wypadek bo jakiegoś plażowicza pocieły linki. !!

czekaj, bo nie lapie:
to bylo juz czy bedzie dopiero??

a propo 5 linki: nie wiem jak to się stalo ze swistaka torch mi przepadl (tzn TO wiem JAK sie stalo) natomiast nie wiem
jak to sie stalo ze sie przewinal podczas opadania, i mimo owej piątej linki nic mu sie nie stalo i odpalil w 7 i pól sekundy
swistak widzial i drzal :?
ogladal potem :wink:
koperfild :roll: :idea:
dalej byl JEDEN torch, a nie DWA :shock:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 cze 2005, 08:26

Odnośnie nowej piątej linki naisha to muszę przyznać, ze jest to chyba najlepszy system bezpieczeństwa w kite'ach pompowanych jaki do tej pory widziałem. Martwią mnie w nim tylko dwie rzeczy, no ale do wszystkiego można się przyczepic...

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post13 cze 2005, 15:46

mhh trudno sie mi wypowiadac bo uzywlaem tylko piatej linki naisha ale uwazam ze jest bardzo dobra- np jak bar wylatuje z lap to postawienie kite to ok 1/2min bez zadnej pompy czy lipy :)

ZaŻenowany

Post14 cze 2005, 12:15

miałem przyjemnosc przetestowac i 5-ta linke i recon i niestety dla jednej z firm, jestem za Reconem !
patent prosty, bez dodatkowych "elementów"

pozdro

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 14:02

to "niestety" dla większej ilości firm
bo prawie KAŻDA ma w swej ofercie opcję 5 linki..

ZaŻenowany

Post14 cze 2005, 14:51

tak, 5-tą linke ma wiekszosc
ale testowałem jedna z nich - to mi wystarczyłodo porównania ! to było tylko PORÓWNANIE i moje odczucia są jakie są !
tak samo jak w temacie barów !!

pedro

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 17:41

signx pisze:miałem przyjemnosc przetestowac i 5-ta linke i recon i niestety dla jednej z firm, jestem za Reconem !

pozdro

niestety plywajac unhook troche ciezko uzyc recon jako sys. bezpieczensstwa majac latawke na leeszu

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 19:50

ello Pedro a jakie minusy wedlug ciebie ma 5 linka? (sam uwazam ze ma to swoje minusy ale poprostu chce uslyszec zdanie twoje i innych)
pozdro

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 22:27

maski pisze:
signx pisze:miałem przyjemnosc przetestowac i 5-ta linke i recon i niestety dla jednej z firm, jestem za Reconem !

pozdro

niestety plywajac unhook troche ciezko uzyc recon jako sys. bezpieczensstwa majac latawke na leeszu

wieesz, nie wszyscy "zwieszają parówę z haka' :wink:
..jakby to przyjaciel kajtforumowiczów określil..
:wink:

Wróć do „Forum Główne”