RRD Z Type

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
zabora

Post01 lip 2005, 12:07

Hej,

czy RRD Z Type 2004 nadaje sie dla poczatkujacego ?? Ktos ma tego kite i moze sie podzielic uwagami?

Pozdrawiam,
zabora

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post01 lip 2005, 12:27

Pewnie ze sie nadaje .To spokojny latawiec z umiarkowanym ciagiem w gore solidnie wykonany .Po otwarciu zamkow bardzo mocno redukuje sie sile ciagu i jednoczesnie doskonale odpuszcza szkwaly.Zdecydowanie lepiej zachowuje sie w warunkach owerpower .

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post01 lip 2005, 14:49

Osobiście nie pływałem na latawcach RRD, ale widziałem w użyciu. Osobiście takiego latawca nie polecałbym początkującym, gdyż ze względu na wąską tubę główną po wpadnięciu do wody łatwo się skręca uniemożliwiając jego restart.
Takie latawce są używane w szkółce w Rewie, przez co współczuję tamtejszym kursantom.
Dodatkowo w opinii publicznej używane jest hasło latająca cegłówka, czyli naprawdę musi nieźle powiać aby taki latawiec wzbił się w powietrze. Niestety ze względu na zbyt dużą stabilność stracił on na parametrach lotnych.
To powyżej to tylko luźne uwagi wyłapane ze spotów kitowych i nie zamierzam ponosić za nie fizycznej (linczu) odpowiedzialności.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2005, 15:22

całkowicie się nie zgadzam z przedmówcą :naughty: cienka tuba ? a przepraszam w którym miejscu ? jak na dzisiejsze standardy główna tuba wcale nie jest mała,wręcz przeciwnie oczekiwałem we flagowym modelu RRD znacznie cieńszej tuby. słabe wstawanie z wody znowu nie wiem o czym mowa? :doh: latawiec wstaje z wody bez najmniejszych sprzeciwów(domyślam się że problem w szkółce leży w słabym napompowaniu latawca a nie gdzie indziej) ja w swoim latawcu podłączyłem 5 linkę(jest do tego przystosowany) i wtedy temat waterstartu przestaje być już całkowicie przedmiotem dyskusji! uważam też że tak zwane parametry lotne (cokolwiek to znaczy) latawiec ma bardzo dobre ,nigdy nie miałem problemu z odpaleniem latawca i utrzymaniem go w powietrzu nawet przy bardzo słabym wietrze(w celach szkoleniowych stałe 6-7kt). poza tym zamykając lub otwierając zamki zmienia się bardzo jego charakterystyka.od latawca o charkterze hangtime,do "spokojnego medium aspekt" .W latającą cegłówkę początkujący który nie do końca panuje nad sprzętem możę zamienić każdy ,nawet najlepszy latawiec. Ja osobiście mam taką zasadę że nie wypowiadam się na forum(przynajmniej się staram) o latawcach czy deskach na których nie płwałem,czego sobie i wam życzę! :hand:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post01 lip 2005, 15:56

dżizas,co to za kosmiczne "rewelacje",Igor nie wiem co wąchałeś ,ale proszę Cię chłopie przestań. Zdecydowanie bezpieczniej jest napić się :beer: .Będę za tydzień na zatoce to możemy to ( :beer: )zrobić razem.A póki co zostaw to ziele w spokoju,dobrze Ci radzę i słuchaj się starszych.pozdrowienia z Galicji. :hand:

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post01 lip 2005, 19:44

Hej Marku,

Zdążyłem ochłonąć i skasować posta jak właśnie odpisywałeś, więc tylko teraz na trzeźwo wspomnę, że wymieniłem parę prawdopodobnych wad kilku innych latawców dobrych marek.
Co do oglądania możliwości lotnych to w niedzielę mamy Ch6 z imprezą Siemens Cup Kite na otwartym morzu i testami latawców mam nadzieję oraz Rewa, gdyż wiatr będzie odkręcał się z północnego na wschodni co gwarantuje wypłaszczoną wodę po stronie zatoki qRewskiej, po której zresztą Marku z lubością pływałeś na swojej Gastrze 19.5 w zeszłym roku, czego Ci szczerze zazdrościłem.
Więc do zobaczenia albo na jednym albo drugim spocie.
I czy pojawi się już ta "zdechła ryba" firmy Best na testach na ch6 :?: (lepsza taka reklama niż żadna).

Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post01 lip 2005, 21:17

Zajrzyj tutaj: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=3914

AD wypowiedzi Igora: "Takie latawce są używane w szkółce w Rewie, przez co współczuję tamtejszym kursantom." Ja stawialem pierwsze kroki w rzeczonej szkolce i teraz sam posiadam latawke RRD - to tyle na temat niezadowolenia i wspolczucia :shock:
Pozdrawiam i zycze wietrznego weekendu, mnie niestety fabryka zatrzyma do 13 lipca, dopiero potem urlop :D :D :D

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post01 lip 2005, 21:55

wiele ciekawego dzieje sie w kiteboardingu,np takoon NOVA, cabrinha CROSSBOW(lub jakoś podobnie),również hellfish może być ciekawym latawcem ,ano pożyjemy ,zobaczymy.myśle że juz niedługo pierwsze HELLFISH'E pojawia się na zatoce i mozna bedzie przetestować ten sprzęt na CH3 i wyrobic sobie opinię "organoleptycznie". :think:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2005, 09:28

myślę że Wasz brak porozumienia na temat rrd
moze wynikac z tego, ze poszczególne modele kite rrd RÓŻNĄ SIĘ KOOOLOOSALNIE :lol:
między sobą
juz ta dyskusja byla na forum
i tam tez niue bylo porozumienia miedzy innymi mojego z Maskim bodajże
faktycznie: są modele z na maxa cienką tubą glowną (cieńszą np niz poprzeczne w innych firmach) nie wstające z wody, tzn: "WSTAJĄCE INACZEJ" ;)

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post02 lip 2005, 10:20

cały czas toczymy ,jakże ożywioną dyskusję na temat latawca RRD TYPE Z -tak mnie się przynajmniej wydaje,(pragnę nadmienić że to ten z zamkami błyskawicznymi na poszyciu) .o żadnym innym modelu się nie wypowiadam ponieważ na żadnym innym RRD nie pływałem,a na TYPE Z i owszem .prawdopodobnie są już modele kitów znacznie ciekawsze (szczególnie coś z 2005)ale uważam TYPE Z to bardzo przyzwoity latawiec . PS i tubę główną ma grubą jak trąba dużego słonia i boczne też! :doh:
Ostatnio zmieniony 04 lip 2005, 10:24 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2005, 10:49

tak
ale z opisu Igora wynika, że ON widzial inne rrd..
:?:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post02 lip 2005, 16:04

Ja oplywalem rrd airtype 13 , 16 i Z 16.Zadna ceglowka .Jak wiekszosc kitow laduje w wodzie (lacznie z rhino 5 )z braku wiatru Z jeszcze wisi w powietrzu -nie przepada :!: .
Fakt ze efektywne plywanie na Z16 zaczyna sie od 13 wezlow ale calkiem komfortowo mozna plywac dalej jak kuje 22 wezly.
Co do wstawania z wody to wielu ws w hiszpani dziwilo sie ze tak szybko wstaje bez 5 linki rrd musi byc mocmo nadmuchany.
Jak juz ceglowka to skretna ceglowka na barze 43 cm swobodnie krece 16 360 z kiteloopem .
Co do opini o rrd nad zatoka - no coz - na swiezo wrocilem z Leucate gdzie glownie chodzily fony rrd wipiki i slingi ciekawe czemu :? Moze tam wieje :twisted:
http://www.kiteportal.pl/galerie/displa ... =86&pos=41

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post04 lip 2005, 08:17

IgorS pisze:Osobiście nie pływałem na latawcach RRD, ale .....

to poplywaj i przyjrzyj latawce sie bo totalne bzury piszesz.
cienka tuba i ceglowka, dobre hehehehhe

Wróć do „Forum Główne”