Jaki latawiec?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
climber67

Post20 lis 2011, 14:36

Witam serdecznie .
Mam na imię Andrzej i to co skłoniło mnie do zajrzenia na to forum, to chęć uszycia latawca. Już pisze do czego mi jest potrzebny. Zimą przymierzam się do przejścia polskiego wybrzeża i tak sobie pomyślałem ,iż przy sprzyjających wiatrach taki latawiec mógłby mi ułatwić przejście. Poruszał się będę na nartach biegowych a cały bagaż będę ciągnął na saniach. Moje pytanie i prośba zarazem, to jakiego latawca powinienem najlepiej do takiej wyprawy użyć, z jakich najlepiej uszyć go materiałów no i najważniejsze czy pomożecie mi znaleźć jakieś gotowe projekty takich latawców abym nie musiał projektować i szyć na zasadzie prób i błędów. Dodam jeszcze ,ze waga mojego ciała to ok. 80 kg ,do tego dojdzie jeszcze bagaż około 15-20 kg . Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie. Andrzej

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post20 lis 2011, 15:56

Zamierzasz zrobic to z oszczednosci ?
Masz pasje i chcesz sam zrobic caly sprzet wliczajac w to biegowki ?
Najzwyczajniej w swiecie robisz sobie jaja ?
Jezeli z oszczednosci to widze szanse zeby tobie pomoc,
napisz ile zarabiasz, przeanalizuj ile czasu poswiecisz
na zrobienie latawca, podaj kwote, a ja tobie sprzedam
dobry latawiec za jakies max 30 % tej sumy ;-)

Pozdro...

climber67

Post20 lis 2011, 21:42

Mam pasję ,ale nie do latania tylko do innych rzeczy. Latawiec jest mi potrzebny tylko do ułatwienia marszu wzdłuż wybrzeza.Więc jaj sobie nie robię.Tak, chcę zaoszczedzić szyjac latawiec sam,wiem ,że ludzie to robią.Dla uspokojenia dodam ,że biegówek nie bedę robił,bo nie potrafię.Być może latawiec użyję tylko do tego marszu więc szkoda mi kasy żeby przeleżał potem w szafie.Tym bardziej,ze chyba nie jest to tani sprzęt.Dlatego prosiłem o pomoc. Chyba ,że naprawde posiadasz latawiec za małe pieniadze to wtedy zrezygnuje z szycia.
Pozdrawiam

Szpila
Deska: Rrd Poison
Latawiec: NKB Rebel

Post20 lis 2011, 22:10

Hmmmm, climber, po twoich wypowiedziach wnioskuje, ze nie miales wczesniej zbyt wiele do czynienia z latawcami. Napisz prosze czy wiesz cos wiecej na temat latawcow i sposobu ich pilotowania oraz wielu innych aspektow zwiazanych z BEZPIECZNYM uzytkowaniem latawca? jesli nie masz pojecia to lepiej odpusc sobie latawiec ( a na pewno jego szycie) i zacznij od jakiegos kursu obslugi kite (jesli nadal bedziesz chcial po przemysleniu sprawy korzystac z kita). Po takim minimalnym "liznieciu" kitea jakim bedzie kurs zrozumiesz, ze nie jestes w stanie sam zbudowac po prostu dobrego BEZPIECZNEGO latawca pociagowego (a nawet jesli to bedzie to duzo drozej niz jakies circa 1500 PLN - bo za tyle powinienes dostac bez problemu uzywany calkiem przyzwoity latawiec)

climber67

Post20 lis 2011, 23:23

Masz rację ,wogóle nie miałem styczności z latawcami.Dlatego myślałem,że sobie uszyję i najpierw potrenuję.Bo 1500 zł to raczej nie wydam.To już raczej pójde bez jego pomocy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
janciowodnik
Deska: su-2
Latawiec: rabbit gang
Postawił piwka: 9 razy

Post21 lis 2011, 09:46

Zapytaj na forum landkite mają chyba większe doświadczenie. Myślę ze kupisz jakąś używaną szmatkę bez deepowera albo nawet z deepowerem dużo taniej niż 1500.

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post21 lis 2011, 12:59

Poszukaj, popytaj. Może ktoś ma w piwnicy starą NASĘ. To jest latawiec dla Ciebie :idea:

Mój kumpel kiedyś coś takiego testował i to z powodzeniem: https://picasaweb.google.com/kitenroll/ ... dzien2002#

A tu instrukcja montażu: http://landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=616

powodzenia :)

climber67

Post21 lis 2011, 13:27

Dzięki wielkie,właśnie o takie odpowiedzi mi chodzi.:)

Wróć do „Forum Główne”