operacja na kregosłupie a późniejsze pływanie

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2013, 14:42

nie wiem gdzie napisać - więc na głównym pisze

czy jest ktoś, kto miał zabieg operacyjny na kręgosłupie i wrócił potem do pływanie - np - operację usunięcia przepukliny dyskowej?
wymienił bym chętnie informacje bo od ... targania wielkiego qivera po Azji i noszenia go ja rozwaliłem swój dysk :( (to trochę joke - oczywiście ie tylko)
jest po zabiegu wszytko git i chciałbym wrócić do pływania - niestety podobno nie prędko mnie to czeka

szpak
Latawiec: noblie666

Post23 lip 2013, 15:08

Pytanie w jaki sposob usuneli przepukline?calkowita resekcja z elementami stabilizcji np sruby czy czesciowe okrojenie dysku?i w jakim odc kregoslupa?najczesciej l4 l5 lub l5 s1. i w ktora strone przepuklina byla?ile czasu minelo od zabiegu?

Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2013, 15:35

szpak pisze:Pytanie w jaki sposob usuneli przepukline?calkowita resekcja z elementami stabilizcji np sruby czy czesciowe okrojenie dysku?i w jakim odc kregoslupa?najczesciej l4 l5 lub l5 s1. i w ktora strone przepuklina byla?ile czasu minelo od zabiegu?

skrótowo bo to nie to forum :P

L5S1 około 8mm lewoboczna przepuklina
zabieg laparoskopowo - bocznie SED YESS (Selective Endoscopic Discectomy) czyli bez żadnego wiercenia w kręgach co by sie dostać do dysku - zabieg około 30 min (brak blizny brak szwów etc ) - chodzenie na drugi dzień już - problem jaki miałem - ból wzdłuż nogi (tylko) przy siedzeniu całkowicie znikł - wszystko wróciło do normy

czas 2 tyg. temu - po 3 tyg. mogę wrócić do roboty, po 2 tyg. mogę na basen, po 3 tyg. na rower - na kite pod koniec sierpnia
nie robiłem stalinizacji DIAM choć lekarz mówił że warto jak chce dalej skakać i kombinować (wiadomo większa kasa dla niego)

szpak
Latawiec: noblie666

Post23 lip 2013, 16:01

E no dobrze trafiles,pamietaj o dekompresji dysku w poczatkowych etapach reha.i treningach prioporeceptywnych.gwarancji nie dali ale moim zdaniem nie omijaj fizjoterapii mimo wszystko.operacj nie mialem takiej ale mam duzo pacjetow po takich zabiegach ktorzy za szybko chcieli wrocic do pracy etc.i sie przejechali.pozdro

Wróć do „Forum Główne”