Stacja meteo w Mostach i kamerka w Rewie!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post06 paź 2013, 13:15

Poszukuję właścicieli stacji meteo w Mostach k. Rewy i kamerki w samej Rewie :idea: Stacja w Mostach (fioloxxx.website.pl) przestała działać ponad rok temu a kamerka w tym roku.
Najbardziej mi zależy na uruchomieniu stacji on-line, ALE idzie zima i warto wiedzieć czy jest lód w Rewie. Jeżeli ktoś ma namiary albo jest właścicielem jednego z tych urządzeń, proszę odpiszcie w tym topiku. Jeżeli uruchomienie sprzętu jest kwestią pieniędzy, chcę w tym temacie zorganizować i zrzucić na projekt.
A może się tu zgłoszą lokalesi, którzy mają warunki aby zamontować podobny sprzęt :idea:

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 14:53

A są jakieś gotowe zestawy do kupienia i podłączenia głównie chodzi mi o pomiar wiatru i wrzucenie to online?

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2013, 07:25

Grzegorz KiteLife pisze:A są jakieś gotowe zestawy do kupienia i podłączenia głównie chodzi mi o pomiar wiatru i wrzucenie to online?

Są. u nas zrobiliśmy ściepę na stacje pogodową:
Stacja 395
Terminal 140
Dysk zewnętrzny 73
Starter T-Mobile 25
Router 175
Przedłużacz 20
Modem użyczył Jarek
Antena użyczył Jarek
Szafka użyczył Jarek
SUMA 828
Jest kilka okien z danymi( kierunek wiatru , temp, ciśnienie, opad,etc.) a najważniejsze wygląda tak:
Obrazek
Poczytaj wcześniejsze posty w wątku o Wrocławiu. Tam jest więcej info

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post07 paź 2013, 08:41

Max może z Łukaszem pogadać żeby u niego w Pierwoszynie postawić stacje ? niby nie Rewa ale blisko :?:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2013, 08:45

Może się w barze w Rewie zapytać czy by w zamian za reklamę na kiterewa nie udostępnili dachu dla takiej stacji, internet pewnie mają :?:

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post07 paź 2013, 11:45

Grzegorz KiteLife pisze:A są jakieś gotowe zestawy do kupienia i podłączenia głównie chodzi mi o pomiar wiatru i wrzucenie to online?

niby są gotowe zestawy: np.
http://stacje-pogody.pl/artykul_pogoda_ ... her,9.html

http://smartos.pl/2013/05/01/stacja-pog ... -tabletow/

ale dane są przedstawione w sposób mało przydatny dla nas. mało informacji o wietrze, dlatego postanowiliśmy się z kolegą pobawić w przerobienie czegoś pod potrzeby nas/surferów/kiterów. pierwsza stacja powstała u mnie w kunicach a teraz uruchamiamy w mietkowie a w planach są jeszcze inne zbiorniki w naszej okolicy. jak na razie mamy problem z oprogramowaniem ponieważ chcemy zrezygnować z windowsa i przenieść się na linuxa co pozwoli nam znacznie zwiększyć stabilnośc przesyłania danych. ale nie będę tu zanudzał szczegółami.
wygląda to tak:
program bazowy do przetwarzania danych ze stacji
http://www.brr.no/Cumulus.png

a tak wyrzucane są dane dostępne dla zainteresowanych na stronie www.
Obrazek

niestety jest z tym dość dużo pracy i trzeba się tym opiekować konserwować itp. ale warto

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post07 paź 2013, 22:22

Dzieki wszystkim, ktorzy tu odpisali i do mnie na PW. Z szybkich newsow - jest nadzieja, ze kamerka na kiterewa zadziala w najblizszym czasie - chlopaki z Interkar przekaza info do wlasciciela.
3msto, nam chyba chodzi najbardziej o wiatr E i W, prawda? Jesli w Pierwoszynie wyniki z tych kierunkow beda porownywalne z wynikami z Rewy, to :thumb: Mysle, ze trzeba skalkulowac wszystkie mozliwe opcje.
Jedi1, Andi, jak by ktos z was w wolnej chwili sprobowal pociagnac temat z restauracja, to :thumb: <piwo>

Wróć do „Forum Główne”