Ale to zaraz powiecie, że jestem stronniczy
A tak na serio: Bardzo przyjemny latawiec - jak dla mnie dużo przyjemniejszy niż 13, która jest po prostu za wolna i za wolno kręci. Trudno porównywać z innymi latawcami bo teraz co firma to inna rozmiarówka i inne zakresy. Jak dla mnie to da się na nim wystartować na wodzie już przy 12 węzełkach, ale to tak umownie i przy nieco dłuższej desce. Od 15 węzłów zaczyna siętakie freestyle'owe pływanko bez wysokich skoków, ale na powerze. Im więcej wiatru tym skoki wyższe i dłuższe. Górnej granicy jeszcze nie osiągnąłem, myślę, że powyżej 30 węzłów. Myślę, że cała seria XTC lubi silniejsze wiatry i najlepiej sie spisuje jeżeli chodzi o hang-time i wysokość skoków w górnych granicach wiatru.
Zalety - łatwy, przyjemny kajt, dobrze wstający z wody, dobrze się odwracający się, szybki jak na komorówki i nadajacy się do kiteloopów. Dobre wykonanie, brak bloczków (

) fajny krótki bar. Bardzo przyjemny w prowadzeniu na halsie, bardzo stabilny. Jeżeli szukasz kite'a o freestyle'owej charakterystyce ale równocześnie łatwego i bezstresowego to jest ok.
Wady - trochę za mały, przydałaby się 13 o takich samych parametrach prędkości, zawracania i podnoszenia, czyli przynajmniej speed 10, tylko że o zbliżonym AR

Wadą jest też fakt, że FS wypuszcza nowe kite'y z nieco niedobranymi linkami, które po pewnym czasie użytkowania rozciagają się lub kurczą i po jakichś 15h używania kite osiąga swoje prawdziwe parametry. Wada w tym taka, że na początku zachowuje się dość dziwnie co dla początkujących może być wnerwiajace. Nie - mnie też wnerwiało

Teraz jest spoko
No i wkurzające jest to, że na 10 tak naprawdę skacze sie wysoko przy wiatrach, których u nas jest niewiele. Z drugiej strony wysoko skakać mozna na speedzie, tylko kurcze ja lubię bardziej komfortowe kite'y;) Ale może mi się odmieni
Ostatnio przedłużyłem linki i hang-time jest wyraźnie dłuższy, szybkość niewiele mniejsza, chociaż może jest trochę mniej reaktywny, no i ma większy back-stall przy graniczncych wiatrach. Ale zawsze więcej mocy

Planuję spróbować tuningu linek tak żeby był szybszy (przepis z foilzone.com), ale nie wiem gdzie kupić cienkie linki w Wawie za śmieszne pieniądze