Slabowiatrowy kite 2006

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post03 kwie 2006, 06:01

Moze juz ktos z szanownych forumowiczow testowal sprzety slabowiatrowe z roku 2006 i zechce sie podzielic swoimi spostrzezeniemi. Przy okazji, moze sprzedajacy dadza znac kiedy beda mozliwe pierwsze tegoroczne testy na wodzie.
Pewnie nie tylko ja stoje przed dylematem: Kupic - poczekac? A jezeli kupic, to CO???

Pozdrawiam

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2006, 11:35

Oficjalne testy Cabrinha robimy:
1. W weekend majowy na Małym Morzu w BOARD&KITE i pewnie na CH.VI w Kite.pl.
2. Podczas Surf Festiwalu 15-18 czerwiec w Chałupach

Jeśli chodzi o słabo wiatrowy sprzęt to Cabrinha ma w tym roku do wyboru:
Crossbow 16
Switchblade 16
i dostępna niedługo nowa Contra 17 i 14

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2006, 15:10

Crazy Horse pisze:

Jeśli chodzi o słabo wiatrowy sprzęt to Cabrinha ma w tym roku do wyboru:
Crossbow 16
Switchblade 16
i dostępna niedługo nowa Contra 17 i 14

Contra 17 i 14 m może byc bardzo ciekawą propozycją ; a szczególnie rozmiar 14m (WAROO BESTA jest również w rozmiarze 14m)na polskie warunki wydaje sie być wręcz idealny (dla wagi ok 80kg) ; na tyle manewrowy i szybki że da sie na nim wykonać wszystkie tricki freestylowe a równocześnie zapewniajacy jazdę od ok 8-10kt :shock: tak, tak to możliwe .
pewnego dnia na wyjeździe w Egipcie można było zaobserwować że w warunkach zdychającego 9-11 kt najlepiej funkcjonowały kity 17 , 18 m clasik shape i bowy: 12mSwitchblade Cabrinhy i 12m Waroo Besta :shock: .
Tak więc tym bardziej 14m bow wydaje się być niezłym strzałem i powinien doskonale sprawdzic sie jako najwiekszy kite w kolekcji (z zakresem katalogowo 10-24kt -który po naszych doświadczeniach wydaje się być całkiem realny i sensowny)
..choś brzmi to jak kit'owa herezja- kite 14m jako najwiekszy latawiec? a zdrugiej stony obsługujacy do 24kt ?jeszcze rok temu popukałbym się w glowę ,ale teraz ... chyba czas to skorygować.

na uzupełnienie potrzebujemy tylko bow'a 9m (który załatwia wszystkie wyjazdy w ciepłe i tzw" big day") tylko nie pytajcie mnie skąd na to brać kasę ,na to pytanie wolałbym się nie wypowiadać. choć z drugiej strony zamiast np 3 latawców C shape mamy tylko dwa bowy :?: :shock:
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2006, 15:38 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2006, 15:38

GURU 10.5 pisze:pewnego dnia na wyjeździe w Egipcie można było zaobserwować że w warunkach zdychającego 9-11 kt funkcjonowały kity 17 , 18 m clasik shape i bowy: 12mSwitchblade Cabrinhy i 12m Waroo Besta :shock: .

Aj, i jeszcze pewna 7m też latała w tych warunkach chwile wcześniej(prawie do samego końce w sumie) w wiaterku dochodzącym w podmuchach do ... 14 knotów ( MIERZONE WIATROMIERZEM ) :JIVE:

pozdro :)

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2006, 15:44

eska pisze:
Aj, i jeszcze pewna 7m też latała w tych warunkach chwile wcześniej(prawie do samego końce w sumie)

pozdro :)

kobiety z reguły to inna kategoria ... wagowa :wink: i przykladamy do nich inną miarę (i nie chodzi tu o centymetr krawiecki :wink: ) :doh: :hand:

Awatar użytkownika
Martinez
Lokalizacja: Jestem z Gdyni, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu

Post04 kwie 2006, 02:36

Witam
Na kf.com juz jakis czas temu pojawily sie fotki nowej contry:
Obrazek
Obrazek
Na tej drugiej widac, ze Cab tez wprowadza onepump'a.
Czy mozna w przyblizeniu poznac termin kiedy bedzie dostepna w Polsce? "Niedlugo" to pojecie wzgledne...
Ktos jeszcze bedzie udostepnial latawce do testow w dlugi weekend?

pewnego dnia na wyjeździe w Egipcie można było zaobserwować że w warunkach zdychającego 9-11 kt najlepiej funkcjonowały kity 17 , 18 m clasik shape i bowy: 12mSwitchblade Cabrinhy i 12m Waroo Besta

-widziales to osobiscie? Brzmi zachecajaco...

Pozdrawiam

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2006, 14:07

Martinez pisze:
pewnego dnia na wyjeździe w Egipcie można było zaobserwować że w warunkach zdychającego 9-11 kt najlepiej funkcjonowały kity 17 , 18 m clasik shape i bowy: 12mSwitchblade Cabrinhy i 12m Waroo Besta

-widziales to osobiscie? Brzmi zachecajaco...

Pozdrawiam

nie tylko widziałem ,ale wraz z ekipą Besta (a także z Crazy Horse)brałem w tym czynny udział;
używałem latawca 17,5m clasik shape a w tym samym czasie i z podobną efektywnością Crazy Horse dawał na Switchblade 12m i Mec na Waroo Besta 12m(potem zmiana latawców, Waroo na c-shape 17,5m -nawiasem mówiąc kite ze specjalnej lini słabowiatrowych latawców)
..wiele juz widziałem ale muszę przyznać że byłem w leciutkim szoku;:roll:

intuicyjnie wyczuwałem że bow może być efektywniejszy jesli chodzi o dolny zakres od clasik shape o jakieś 2-3m ale nie sądziłem że ta różnica w specyficznych warunkach może dochodzić nawet do 4-5m .
..sa to oczywiście bardzo specjalne warunki słabowiatrowe :doh: ale o tym w końcu tu rozmawiamy 8)

PS: oczywiście nie twierdzę ze jest to optymalny zakres(sweet spot) tych latawców ale i tak ciągle jestem pod wrażeniem ......

Wróć do „Forum Główne”