Witam i proszę o radę

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post15 kwie 2006, 12:55

Witam, jestem nowy, mam zamiar zająć się kitem od maja (szkółkę juz raczej wybrałem, teraz czekam na fundusze).

Wiem, ze na miejscu wszystko mi doradzą i podpowiedzą ale tak czy siak nie moge sie doczekac. Obtrzaskałem w zasadzie całe forum z linkami i odnosnikami (czytałem 3 dni po kilka godzin dziennie) i w zasadzie mam jeszcze wiekszy smietnik w głowie:)

Pozwole sobie zadac pytanie:

Zakładamy ze juz umiemy jezdzic bardzo dobrze, ambitnie sie rozwijamy dalej i nie mamy jeszcze sprzętu. Nie stać nas na 2 kitey od razu a chcieli byśmy złapać jak najwiekszy zakres wiatrowy (jazda po bałtyku i polskich spotach oraz wypady samolotem gdzie 5bft to srednia) Ważymy 80 - 85 kg. Jaki sprzęt proponujecie (deska kite ...)

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 13:20

w takim razie proponuje dwa latawce; "dziesiona" i "pietnacha" i do tego deska w okolicach 128.
marki nie wymieniam bo to własciwie nie ma znaczenia ( a i tak każdy Ci będzie mówił, że to co sprzedaje jest najlepsze :wink: )

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 13:31

Hmm... Ambitny rozwój z 1 latawcem to przeważnie mało ambitne siedzenie na plaży i obserwowanie innych zawodników. :? Ale jeśli już napierać - to zasugerowałbym WAROO besta 14 lub 12 w zależności czy częściej wypadnie Bałtyk czy może morze Czerwone :wink: Ostatecznie można też pomyśleć o Yardze 13 m2 a deska to oczywiście SKYWALKER ok 128 cm :wink:
Dodam, że w swoich wyborach kieruję się jedynie subiektywną oceną i upodobaniami a nie czynnikami komercyjnymi.
Pozdrawiam i życzę wysokich/bezpiecznych lotów!
ALOHA 8)

__kater__

Post15 kwie 2006, 14:03

troszke moze nie jasno napisałem, kupie jeden rozmiar ale nie znaczy ze to koniec :) poprostu musze kase zostawic na własnie te bilety itd :). "Bołwy" chyba się najbardziej nadadzą bo mają szeroki zakres.

Oczywiscie czekam na wasze opinie (mogą być subiektywne i proszę śmiało rzcucać nazwami i chwalić swoje)

Dodatkowo zapytam czy ktos śmigał na FUERTEVENTURZE SOTAVENTO. Byłem tam ale bez sprzętu ( i umiejetnosci), wiatr tam minimum 4bft,
jest nawet kamerka online na stronie rene egli http://www.rene-egli.com/2006/html/index.php
nawet gdy wszędzie gdzie indziej jest 1bft tam jest przeciąg związany z przewezeniem wyspy... bilety można upolować z condora za 29 euro z opłatami, spanie kosztuje do 30E za nocke w dobrym hotelu, auto 120E za tydzien (corsa) a paliwo 2 razy tansze jak w PL.

julia & lasia

Post15 kwie 2006, 14:37

Aloha!

Bowy sa na prawde w porzo jak na pierwszy latawiec. Mega bezpieczne, duzy zakras wiatrowy i duzy komfort na poczatku bo nie musisz tak bardzo nim machac jak zwyklym latawcem wiec twoj mozg ma wiecej czasu zeby zajac sie ogarnianiem deski. Poza tym sa idealne na nierowny wiatr - uczylam 4 miesiace w bardzo hardcorowym miejscu i to byly jedyne latawce ktore nadawaly sie do nauki. Oczywiscie jak zaczniesz robic kiteloopy unhooked to moze przestaniesz go lubic - ale to ci nie grozi przez w najblizszym czasie:)

Taka 12m bylaby calkiem ok.

na wiecej konsultacji zapraszam w weekend majowy do Rewy

Julia

www.aloha.pl

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 14:56

jak ma to być JEDEN kite - to BOW
są "DOSĆ" podobne w obrębie różnych marek

ceny są różne
BARy w nich mają znaczenie duże :idea:

rozmiar dla Waszej wagi - na Polskę - 14m2
na zagranicę - 12m2

__kater__

Post15 kwie 2006, 18:12

julia & lasia pisze:Aloha!

Oczywiscie jak zaczniesz robic kiteloopy unhooked to moze przestaniesz go lubic - ale to ci nie grozi przez w najblizszym czasie:)

Mam przez to rozumiec, że przy skokach zachowują się gorzej (chodzi oczywiście o Kiteloop unhooked. ?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2006, 21:47

Na bowach da się robić wszsytko :!: :!: :!:
Unhooked, big air, handle passy.
Masz to czarno na białym oglądając choćby moją skromną osobę tutaj :arrow:

http://www.pol20.pl/extras/download/wklbrazilejros.wmv

Switchblade latawiec na którym w tym roku będziemy uczyć i na którym śmigają hmmm jak to nazwać, ci którzy już trochę pływają.

Albo inaczej, egipt, el gouna marzec, Robert z Torunia uczy kursanta na Switchblade 9m, a ja w tym czasie śmigam na switchblade 9, czyli na takim samym latawcu, katuje stare i nowe rzeczy :wink:

Do Twojej wagi 12Bow ideał.

Tyle w temacie BOW :wink:

julia & lasia

Post15 kwie 2006, 23:09

Koniu sprzedaje te "latajace berety" (w sensie bowy) wiec nie da na nie zlego slowa powiedziec hihi.

Co do skoków to wrecz przeciwnie. Jesli chodzi o tzw oldschoole czyli wysokie skoki, a wlasnie takie na poczatku bedziesz robil to crossbow jest super, ma bardzo duzy hang time, lata sie na prawde wysoko.

Dobry wybor...i tak jak mowil ziomek, 14m na polske bedzie super, ale nie wszystkie firmy robia 14-tki. Jak nie to 12m tez bedzie spoko.

__kater__

Post16 kwie 2006, 15:56

Dzieki wielkie za informacje. Na 99% kupie wlasnie takiego. To czy 14 czy 12 zadecyduje jak skoncze kurs.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2006, 16:18

Lighwind supermaszine 12, 14, 17 Contra commin for łykend majowy :wink:

__kater__

Post17 kwie 2006, 10:47

Koniu, napisz jakie latawce wystepowaly w tym filmiku firma model rozmiar.
Bardziej sie rzucała w oczy twoja goła dupa niz kitey :)

Tak sobie oglądam stronke http://www.cabrinhakites.com/products/kites.php i są tu pokazane na fotce dwa bowy: SWITCHBLADE o którym piszesz i CROSSBOW. Jaka jest zasadnicza różnica miedzy nimi chodzi o praktykę? SWITCHBLADE z rzutu wyglada tak jak by miał tradycyjny łuk (chyba ze ta fota jakas dziwna).

__kater__

Post17 kwie 2006, 18:13

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 22:10

Cześć Kater,
„Wpadłem” na waszą dyskusje i z chęcią wtrącę parę słów. Na pewno po zakończeniu kursu będziesz miał możliwość wypróbowania kilku modeli latawców pompowanych typu „bow” (co kemping to inna firma !!!) – skorzystaj z tego, bo wtedy sam zdobędziesz wiedzę na temat poszczególnych latawców i będziesz mógł wybrać ten najbardziej odpowiedni dla siebie. Ja osobiście mogę Cię jedynie namawiać do tego, abyś przed podjęciem ostatecznej decyzji, co do kupna, zajrzał również do nas - Airman Kite Qlub (kemping Chałupy VI), przede wszystkim po to, by wytestować oraz zdobyć najbardziej rzetelną wiedzę odnośnie kite’ów komorowych. Jest w Polsce niewiele szkółek oferujących możliwość takich testów, więc tym bardziej warto skorzystać, zwłaszcza, gdy to nic nie kosztuje. Nowe modele kite’ów komorowych np. Pulse spełniają wszystkie kryteria, o których piszesz, zatem nic prostszego, jak skonfrontować to z rzeczywistością. Ja serdecznie Cię zapraszam..

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 23:53

dobrze Airman gada
TEST to najlepsza, niezależna opinia

na ch5 w wake.pl z komorowce RóWNIEZ w ofercie
dostepne komórki 2006 do testów: Peter Lynn i PKD :idea:

..dzieki uprzejmości dystrybutorów tych firm na Polskę :wink: