Slizg od 5 wezlow???

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post21 kwie 2006, 17:29

Wlasnie na kajtowo-surfowej stronce z Austrii wyczytalem, ze kolo Wiednia na Neusiedlersee kolesie 'objezdzaja' nowego Flysurfer Silberpfeil 17m2, i.....
podobno gosc latal w slizgu przy 5 wezlach.... az nie do wiary,
nie wiem ile gosc wazy i jaka deche ma(na pewno wielkie drzwi...), ale gdyby to byla prawda to cala 'pompowana' reszta sie kryje.
pare fotek, z ktorych wynika, ze nawet udalo mu sie podskoczyc ...:
Obrazek

Obrazek
na tym to nawet woda prawie jak lustro wyglada...

Obrazek

z kolei inny gosc na Speed 13 i linkach 60 metrow (!!!!!!) tez plywal, cala reszta tylko mogla patrzec, jak dla mnie troche kosmos ;-)

Awatar użytkownika
Kris.
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2006, 17:37

niedlugo ktos wymysli sprzet ,na ktorym da sie plywac od 2 węzłów 8)
ale czy to jest jeszcze frajda?Wiadomo,ze kazdy slizg to frajda,no ale jak to mowia..."nic na siłe" :roll:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 kwie 2006, 17:41

Nie widze w tym nic dziwnego.W koncu to flysurfer :twisted:
Chociaz to drugie ; 13 speed na 60m linkach :? jak dla mnie nie bardzo wlasciwie prawie niemozliwe kit poprostu i nie ma takiej potrzeby bo na normalnych linkach plywa sie prawie bez wiatru :D

MArcinBe

Post21 kwie 2006, 17:49

fota z innego dnia i innym latawce, ale jakimis 'troche' dlugimi linkami...
kolesie troche experymentuja...
Obrazek

ale racja, pytanie jest co przy takim wietrze da sie robic??i jaka to frajda
Ale nawet jezeli tylko plywac i podskoczyc troche sie da i to tak lepsze niz czasem kilkanascie dluuuugich dni bez plywania :-)

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post21 kwie 2006, 21:36

moze na 60m jest silniejszy wiatr ale w sumie same linki tez cos waza i nie sadze zeby bylo to oplacalne

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2006, 13:13

na 60 m linkach latawiec tak zmula :idea:
ze trzeba sie od nowa uczyc plywac :wink:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2006, 18:23

Z drugiej strony 60m linki i tak nie dają dużo bo latawiec nie lata Ci prosto nad głową na 60m tylko pod kątem co znacznie zmniejsza wysokośc lotu. Czyli prawie na jedno wychodzi. Ale też mi chodziło po głowie odpalić swój na 50m albo na 75 :). Pokręcić w zenicie troszke i zobaczyć ile wiatr równiejszy niż nad samą ziemią :)

Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush

Post26 kwie 2006, 11:51

Witam,

Na wstępie podam info, że Contra 19.5 ma większy power niż Speed13, więc długość linek tutaj nie pomoże, gdyż przy słabym wietrze Speed13 zdawał się być nieco wolniejszy niż moja Contra 19.5, która nalezy raczej do słoniowatych. Jeżeli chodzi o nośność przy skokach to speed 13 odpada przy porównaniu do Contra - testy robiłem w zeszłym roku na MM.
Jak na mój gust to dolny zakres wiatrowy dla speed 13 to 10 węzłów, a 8 węzłów dla Contra 19.5.
Z tym że znaznaczę że istotna jest tutaj deska, powinna być krótka (na odpuszczanie szkwałów) i szeroka (szybki ślizg). Osobiście moja ma długość 122cm , a szer. 39cm w kształcie zbliżona bardziej do prostokąta niż do elipsy.
Na silniejsze wiatry lepsza jest deska bardziej elipsoidalna.

Na zakończenie dodam że Bow 16 ma mniejszą moc niż Contra 19.5

Prawdziwym zagrożeniem dolnowiatrowym dla Cabrinha Contra 19.5 są komórki w rozmiarze 17sqm i większe. Z twardych latawców jeszcze nie znalazłem odpowiednika.

Pozdro dla ślimaków (tych co lubią wolno pływać przy 10knots).

PS
Wszelkie pomiary odnoszą się do mojego miernika.
Jeżeli ktoś chce stanąć w szranki ślimacze to służę.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2006, 12:53

No właśnie - z przyjemnością to dla wielu pewnie nie miałoby wiele wspólnego. Często próbowałem pływania na FS w dużych rozmiarach, ale mnie po prostu nie podchodzi. Takie wożenie d... po bajorze... Myślę, że kite'y w takich rozmiarach są bardziej tworzone dla cięższych osób, niż dla lekkich przy b słabych wiatrach.

A co do fotek - decha to Flydoor jeśli mnie oczy nie mylę robiona przez spleene we współpracy z FS właśnie, więc wiedzą co trzeba zrobić żeby pływać przy takim wietrze.
Natomiast 60m linki to chyba mocna przesada. Kiedyś (ze 2 lata temu) z braku wiatru testowaliśmy z airmanem titana 18,5m z dodatkowymi 12 m linek (chyba) i to była masakra. Po prostu kite prawie nie reaguje na drążek (co w przypadku titana było już kompletnie nie do przyjęcia ;) ) Ale pływać się dało, tylko po co :?:

Kwestia srebrnej strzały FS to co innego. Tutaj mają być zachowane cechy 17 speeda przy wcześniejszym starcie. Ale to pewnie jakieś2 węzełki maximum. Jeżeli juz to chyba bardziej będzie to przydatne zimą :idea:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 kwie 2006, 18:18

Contra 19.5 ma większy power niż Speed13
MOZE masz racje choc to jak wiesz porownanie 19,5mkw do 13mkw jest troche smieszne .
Mialem okazje plywac w egipcie rownoczesnie z Bogdanem on na 16 conta ja na 13 speed .Wagowo podobnie moja deska to north 126/38 jego nobile z bazy 140/40(albo lepiej) kontra troche szybsza w skrecie ,speed szybszy na halsie i ostrzej chodzi.

Z twardych latawców jeszcze nie znalazłem odpowiednika.

Slabo szukales :lol: dwa lata temu Shin wymiatal na 30 m v4 .Jedyny latawiec ktory dorownywal 21m flajowi modelu nie pamietam .Z racji lepszego wykorzystania powierzchni kazda 17 m i wieksza komorka bedzie miala wiekszy ciag od kontry 19.5 wiec to nie kwestia zagrozenia tylko dazenia do jak najlepszego wykorzystania powierzchni -bow

nośność przy skokach to speed 13 odpada przy porównaniu do Contra

ostatnio latalem przy 25 wezlach ty na swojej kontrze napewno mial bys lepsze noszenie :wink: :twisted: :jive:

Wróć do „Forum Główne”