Anonymous pisze:do guru: czytalem twojego posta o su2 ze to super sprzet
czy dla wazacego 83 kg, 178cm wysportowanego poczatkujacego po II IKO bylaby ok?
ale z decha to chyba przesadzilem bo wzialem skyfakera 122x36 i na prassonissi nawet na niej nie probowalem
jak mozesz to napisz cos na temat tej deseczki albo jakiejs innej godnej polecenia dla mnie
najlepiej takiej ktora moglbym pozniej zostawic na slabe wiatry
dzieki z gory
pzdr
...tiaa! ze skyfakerem 122cm dla poczatkującego ,83kg to ktoś Ci "dobrze" doradził
obserwuje od kilku sezonów taki "trynd" [na szczeście ostatnio coraz wiecej kieruje się rozsądkiem a nie "tryndem" ,kupując nieco większe deski i dostosowując je do WAGI, miejsc w ktorych najczęsciej sie plywa itd..].
..reasumujac wg mnie su-2 133/39 jest jak najbardziej ok [szczególnie NOWY MODEL 06 w tej cenie
]..-Belzebub waży sporo wiecej od Ciebie i nie dziwie sie że woli większą.
...jesli możesz przeznaczyc wiecej kasy to na 100% godne polecenia są Nobile 05 [mozna kupić za ok 1300 zł; a szczegolnie 06; seria 666[totalny wypas] i 555 [też niezła]
..z tym że za Nobile 555 i 666 to juz z reguly nieco wieksze kwoty...od 1500zł do ............?
..celuj w rozmiar min 133-138 / 39-42cm , na takich deskach nauka pójdzie szybko , komfortowo i tak jak piszesz zostawisz ją sobie na słabe wiatry[choć wg mojego doświadczenia nie tylko na słabe , ale także i na średnie .....].
... ważąc podobnie używam su-2 06 128/41cm w pełnym spektrum wiatrowym od 10-35kt ....lub więcej, ale w tym roku jeszcze nie trafiłem na warunki powyżej 35kt.
deska ma swobodny skate'owy charakter,łatwo wchodzi w slizg,choć wymaga nieco mocy w latawcu aby ślizg utrzymać, dość dobrze chodzi do wiatru[ nie rewelacyjnie jak np Nobile] ale całkiem ok,bardzo dobrze spisuje się na plaskiej wodzie , a genialnie na FALI .
wybicie z krawędzi super[to ten carbon tak "oddaje" ]
wyposażenie na wysokim poziomie :finy G-10 5cm[wg mnie bardzo dobrze dobrane ,choć w teście Kitesurfingu testerzy uważają że są za duże ,zupelnie sie z nimi nie zgadzam- nawet próbowałem zmienic na mniejsze[4,5cm] ale to nieporozumienie , te oryginalne są w sam raz-idealnie dopasowane do charakteru deski.
..padsy duże , wygodne ,nie za twarde[jak dobrze ugotowany makaron]
..strapy wygodne, dosyć miekkie, [i jesli masz małą stopę -choć nie sądzę ,to mogą byc nieco za szerokie .wystarczy wtedy zrobić jedną dodatkową dziurkę regulacyjną w strapie, i po temacie]
..trochę sie rozpisałem,ale ........włączyła mi sie "lekkkość klawiatury"