...dopiero teraz znalazlem opadnieta szczeke. Jestem po Avatarze w 3D.
Mialem szczescie obejrzec go w podlondynskim Lakeside w sali Evo (Vue).
Pierwszy raz zaliczylem taką sale. Nie wiem jak tam w Ustrzykach Gornych ale u nas na ZachPom to mamy jeszcze XiX wiek.
Sala normalnie pomiescilaby lekko 500-600 osob. "Niestety" zostala zaprojektowana dla tylko 150.
W pierwszych trzech rzedach znajdowaly sie ogromne skorzane "nadmuchiwane" pufy do leżakowania (5GBP), w kolejnych 5-ciu fotele komfortowo mieszczace 150kg angielskie tlusciochy (10GBP)
a ostanie 5 rzedow to indywidualne sofy lezanki dla 2, 3 lub 4 osob (20GBP).
Oczywiscie kazde miejsce wyposazone w rozlegle stoliki na niezbedne akcesoria kinowe: cola i popcorn
Takze szczeka opadla mi zanim zaczely sie reklamy. PS. Z reklam dobrze zapowiada sie nowa produkcja z Tomkiem Cruzem i C.Diaz oraz ToyStory2 w 3D.
Powiem tak: nie cierpie Camerona bo to jest rzemieślnik, biznesman a nie artysta. Skubaniec jednak ma dostep do bardzo grubej gotowki i może realizowac projekty nierealne dla każdego innego.
Mysle, ze Spielberg po obejrzeniu Avatara nie będzie spal spokojnie dopóki sam nie zrobi czegos lepszego czyli min 2 lata!
Fabula to totalna bajeczka dla dzieci oparta w 70% na Pocahantos i 30% na Matrixie.
Cameron jako reżyser jak zawsze nie wniosl nic ciekawego, świeżego (dlatego go nie lubie). Generalnie szkoda slow na opisywanie prościutkiej i głupiutkiej historii.
Natomiast to co widziałem na ekranie - nie jestem wstanie opisac: poczułem się jak dziecko śniące najcudowniejsze sny. Najpiekniejsza uczta dla oczu!
Oscary za grafike przez kolejnych 5 lat będzie dostawal Avatar – wg mnie przynajmniej na tyle zasłużył

Dla mnie to Rewolucja przez duze R.
Jedynym minusem grafiki tego filmu jest fakt, ze kolejni producenci będą musieli wydawac ciezkie miliony na grafike, aby ktokolwiek chciał ich filmy oglądać. Poprzeczka zostala uniesiona nieprawdopodobnie wysoko.
Jak ktos jeszcze nie widzial to koniecznie wybierzcie się na 3D. Fabula jest tak banalna, ze w normalnej wersji może zniesmaczyc te efekty.
Tak – to rewolucja – nie chce wiecej oglądać innych rozrywkowych produkcji z Hollywood w 2D i z grafika jak choćby w ostatnich StarWars, która teraz wypada podobnie jak efekty specjalne z Porwania Baltazara Gąbki…