Kitesurfing - sport ekstremalny

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post13 mar 2012, 00:01

color1 pisze:
każdy sport może okazać się "ekstremalny" jeśli nie uprawia się go z głową...

to jednak nie do końca tak... takie stwierdzenie sugeruje że staje się ekstremalny gdy uprawiamy go nieodpowiedzialnie.
A raczej jest tak że staje się ekstremalny w zależności od warunków i "odmiany" jaką uprawiamy. Tak jak rekreacyjne jeżdżenie na rowerze ekstremalne nie jest ale już downhill tak... jak spokojne zjeżdżanie na nartach po wyratrakowanej trasie nie jest ale heliskiing jest itd...

Pływanie prawo-lewo-skok_przez_zenit po zatoce - nie jest raczej ekstremalne. Ale gruby wave w sztormowych warunkach... czy robienie podwójnych HP...

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2012, 00:03

Mnie uczono że "to nie kitesurfing jest niebezpieczny, a jedynie ludzie go uprawiający" :)

boks

Post13 mar 2012, 00:04

czyli waszym zdaniem?
tak czy nie?
proste pytanie

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post13 mar 2012, 00:05

boks pisze:czyli waszym zdaniem?
tak czy nie?
proste pytanie

Zrob ankiete i bedzie po temacie :doh:

Awatar użytkownika
FilipN

Post13 mar 2012, 00:06

tak czy nie?
proste pytanie

nadal tego nie ogarniasz?? to nie jest proste pytanie z odpowiedzią tak/nie

boks

Post13 mar 2012, 00:07

nie mozna uzasadnić, odpada :)
naprawde nie rozumiem czemu ni można udzilic odpowiedzi na tak proste pytanie i uzasadnić!

boks

Post13 mar 2012, 00:09

FilipN pisze:
tak czy nie?
proste pytanie

nie ogarniam. nie ogarniam czemu sie przedstawia ten sport jako ekstremalny, gdy na hulajnodze też sie mozna połamać.
nt hulajnogi też nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a jednalk nie mowi sie o niej jako o ekstremalnym sporcie.
dlatego pytam o odpowiedź plus UZASADNIENIE

bylemtam

Post13 mar 2012, 00:13

a co twoim zdaniem jest sportem ekstremalnym ??
dla jednego piątkowy melanż
dla drugiego pierdzenie w stołek

jak dla mnie to określenie nie ma sztywnej definicji, a jego wykorzystanie najczęściej cechuje różne czynności czy też produkty które mają w ten sposób zostać wywyższone nad inne- podobne. Jak nie wiadomo o co chodzi- to chodzi o kasee
Każdy z tu obecnych (może poza tobą :wink: ) żyje wiatrem ,wodą i odczuciem jedynym w swoim rodzaju a nie EKSTREMALNĄ ideą

ps czy ty masz 13 lat ? czy potrzebujesz tego artykułu na jutro :lol:

boks

Post13 mar 2012, 00:20

[ co twoim zdaniem jest sportem ekstremalnym ??

no właśnie o to pytam was pływających, ja nie uprawiam motocrossu ani kitesurfingu.
wlasnie o to pytam, czy kite jest ekstremalny.

dla jednego piątkowy melanż
dla drugiego pierdzenie w stołek

jak dla mnie to określenie nie ma sztywnej definicji, a jego wykorzystanie najczęściej cechuje różne czynności czy też produkty które mają w ten sposób zostać wywyższone nad inne- podobne. Jak nie wiadomo o co chodzi- to chodzi o kasee

jezeli nie ma sztywnej definicji to odbowiedź jest prosta - NIE JEST

Awatar użytkownika
FilipN

Post13 mar 2012, 00:32

za wikipedią: Sporty ekstremalne - uważa się je za dyscypliny sportowe, w których uprawianie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności, odwagi i działania w warunkach dużego ryzyka, często zagrożenia życia, w szczególności: skoki bungee, B.A.S.E, jumping, speleologia, sporty lotnicze (z wyjątkiem sportu balonowego, spadochronowego i paralotniarstwa), kolarstwo górskie, motocross, jazda na skuterach wodnych, wyścigi łódek motorowych itp.

i dalej - jako ekstremalne wymienia się narciarstwo ekstremalne i snowboarding ekstremalny... do których zalicza się heliskiing, helisnowboarding, freestyle obu dyscyplin
podobnie z kitesurfingiem - freestyle czy wave są ekstremalne, pływanie prawo_lewo nie.

tyle, że ja już to pisałem...

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2012, 07:00

boks pisze:nie mozna uzasadnić, odpada :)
naprawde nie rozumiem czemu ni można udzilic odpowiedzi na tak proste pytanie i uzasadnić!

widocznie nie kumasz czaczy o co w tym chodzi, a jeśli tego nie kumasz to każde uzasadnienie będzie dla ciebie czarną magią.
ja odpowiadam tak i nie. na tak : musisz się liczyć z każdym niebezpieczeństwem, nagłym zerwanie silnego wiatru, awarią sprzętu, kraksą z innym urzytkownikiem wody. nie bo nie spotkałem się jeszcze z jakąś trudną sytuacją którą mógłbym zaliczyć do niebezpiecznych. Ogólnie kite jest sportem podwyższonego ryzyka jak to ktoś już wcześniej napisał.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2012, 08:00

Neykon pisze:
ted pisze:

Moim zdaniem nie jest ekstremalny. Sport jak każdy inny. Płyniesz lewo, płyniesz prawo, buzia do słońca. Tylko trzeba uważać na tłok na wodzie. Ale na drogach też jest tłok i też trzeba uważać.

No to żebyś się nie musiał przekonać.

ps. jak mnie wqr to pokolenie wychowane na bowach, helu itd. Z kim nie pogadasz, twierdzi ...puszczam bar i jestem bezpieczny, (wybaczcie za określenie) gówno prawda!!!

Ulalalalala..... a to mnie zgasiłeś 8) Jeszcze dopisz, że mam neostradę, komentuję na onecie, a zamiast taty wychowywał mnie pan z chóru :lol:
Pamiętajcie wiatr i woda zabija!!! Tak więc wszystko dla ludzi, ale z głową!!!

Pamiętaj neykon!
Samochody zabijają! Lawiny też! W trakcie uprawiania sztuk walki zdarzają się wypadki!
Zabija głupota.

I w tym kontekście kajt nie jest ekstremalny. Jeżeli jesteś aaron i ciśniesz fikołki to oczywiście wchodzisz na poziom zawodowy i inny poziom ryzyka. To samo jak spojrzysz na drodze na siebie, a potem na kena blocka. A my mówimy o rekreacyjnym pływaniu.

A co do odpuszczania baru.... jak ktoś jest "pokolenie bow" i jest głupi to mu 200% deepoweru nie wystarczy. Jak nie ma skillsów, a wieje za mocno żeby odpuścić to się nie pływa. Proste. Jak się przy braku skillsów pływa to jest to głupie.

I na koniec. Każdy hardcore jest głupotą, ale nie każda głupota jest hardcorem :D

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post13 mar 2012, 09:08

boks pisze:
FilipN pisze:
tak czy nie?
proste pytanie

nie ogarniam. nie ogarniam czemu sie przedstawia ten sport jako ekstremalny, gdy na hulajnodze też sie mozna połamać.
nt hulajnogi też nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a jednalk nie mowi sie o niej jako o ekstremalnym sporcie.
dlatego pytam o odpowiedź plus UZASADNIENIE

Generalnie polamac to sie mozna wychodzac pierwszego dnia zimy z domu... Zeby ogarnac temat, wejdz sobie w dzial Bezpieczenstwo (nie tylko na naszym forum), i zobacz ile bylo wpadek i wypadkow smiertelnych przez ostatnie kilka lat

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post13 mar 2012, 13:10

FilipN pisze:za wikipedią: Sporty ekstremalne - uważa się je za dyscypliny sportowe, w których uprawianie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności, odwagi i działania w warunkach dużego ryzyka, często zagrożenia życia, w szczególności: skoki bungee, B.A.S.E, jumping, speleologia, sporty lotnicze (z wyjątkiem sportu balonowego, spadochronowego i paralotniarstwa), kolarstwo górskie, motocross, jazda na skuterach wodnych, wyścigi łódek motorowych itp.

i dalej - jako ekstremalne wymienia się narciarstwo ekstremalne i snowboarding ekstremalny... do których zalicza się heliskiing, helisnowboarding, freestyle obu dyscyplin
podobnie z kitesurfingiem - freestyle czy wave są ekstremalne, pływanie prawo_lewo nie.

tyle, że ja już to pisałem...

Zgadzam się Tak jak w narciarstwie masz mnóstwo odmian/styli. Jeździsz slalom/gigant/zjazdy ok, ale zaczynasz zabawę we freestyle i skoki - dla mnie to jest juz sport ekstremalny wtedy i dokładnie to samo z kite'm. Dodatkowo masz tu jeszcze czynnik który jest niezależny i często zmienny - wiatr, który wpływa na to co robisz w 100%.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2012, 14:02

DziQ pisze:

Zgadzam się Tak jak w narciarstwie masz mnóstwo odmian/styli. Jeździsz slalom/gigant/zjazdy ok, ale zaczynasz zabawę we freestyle i skoki - dla mnie to jest juz sport ekstremalny wtedy i dokładnie to samo z kite'm. Dodatkowo masz tu jeszcze czynnik który jest niezależny i często zmienny - wiatr, który wpływa na to co robisz w 100%.

spróbuj pojechać zjazd jak zawodnicy z PŚ to zobaczysz, że to też sport ekstremalny. Zgadzam się z Tobą, chociaż uważam, że nie dyscyplina czyni sport ekstremalnym, a sposób jego wykonywania. Można mówić o freestylu typu 360 z grabem a można mówić o pojechaniu double-S do blinda na mega powerze, czy kiteloopach w stylu Lentena.

Wróć do „Offtopic”