Pytanie o nartki...

Dyskusje nie związane z profilem forum.
adam

Post17 lut 2009, 19:49

Potwierdzam to co kolega mówił o pożyczaniu, zwłaszcza że koszt dobrej narty jest wysoki jak się nie ma dość. Zwłaszcza że co sezon masz nowe narty.
Wybieranie nart do zjeżdżania nie musi być zbieżne ze snowkite, uwaząj z tym. Spodobają Ci się narty mocno taliowane, slalomowe z małym promieniem skrętu, a mocno taliowane narty nie są najlepsze do snowkite, bo nie masz tam takiego promienia.
Proponuję Ci przejechać się na nartach slalomowych o promieniu ok 12 m, zobaczysz kolosalna różnicę między Twoją aktualną gigantową nartą. Czy będzie to lepsze czy gorsze to zależy od tego jakie są Twoje preferencje. Jeśli chcesz po prostu pojeździć po ubitych trasach, bez szaleństw to proponuję Ci poważnie zastanowić się nad nartami slalomowymi, same skręcają i nie wymagają wielkiej techniki żeby je w podstawowym zakresie prowadzić.
Co do prędkości to przyznam szczerze że mam slalomki z promieniem 12m, a ważę 65 kg i też potrafię jeździć szybciej niż większość ludzi, więc nie kierowałbym się tym argumentem w Twoich rozważaniach. Oczywiście wymaga to jazdy na krawędzie a nie na ślizgu bo tak jak ktoś wcześniej wspomniał narta slalomowa nic a nic nie nadaje się do jazdy "na kreche", zapomnij o tym.
Podsumowując: chcesz mieć frajdę pobawić się, poużywać jazdy na krawędzi jak i klasycznej, komfortowo skręcać (na krótkich nartach jeździ się łatwiej niż na długich), można się więcej pobawić -> bież narty slalomowe. Nie doradzę Ci konkretnego modelu bo nie jestem na bieżąco. Są w tej chwili wyprzedaże gdzie można bardzo fajne narty różnych firm, np fisher SL, te polecam bo znam i sam mam:) Pamiętaj żeby nie kupić za twardych nart, bo możesz sobie poważnie uszkodzić kolana, zwłaszcza że nie szalejesz jakoś bardzo.

Awatar użytkownika
raf

Post17 lut 2009, 21:12

onzo pisze:(...) W tej wypożyczalni akurat wszystko jużsprawdzone - sprzęt [przygotowany znakomicie, narty do wyboru do koloru - (...).

Onzo, jaka to wypożyczalnia? Jakich firm sprzęcik można tam dostać?

Awatar użytkownika
zielwandam

Post18 lut 2009, 10:44

yanosik pisze:I koniecznie spróbuj snowkite'a !
Chyba, że w ogóle w tę stronę cię nie kręci :shock: :wink:

Zachwalac nie musisz... ale w okolicy Pucka to ze sniegiem przez ostatnie lata naprawde kiepsko... oj kiepsko...
A jak mam jechac na zasniezone pole tak daleko jak na nasza pomorska gorke... to wole z gorki pozjezdzac... :wink:

adam pisze:Pamiętaj żeby nie kupić za twardych nart, bo możesz sobie poważnie uszkodzić kolana, zwłaszcza że nie szalejesz jakoś bardzo.

Tu sie niestety nie zgodze... jednak potrzebuje twardych nart... juz kiedys mialem okazje jezdzic na miekkich... przy mej masie to tylko trzymaly na swiezo zaratrakowanym stoku ze sredniotwardym sniegiem.

los bizonos pisze:jezdze na atomicach sl9 170cm i uwazam ze to najlepszy kompromis miedzy twardoscia a wygodą, możesz tez pomysleć o GS10 mają rozsądny promień (17m) i twardość

Dobrze wiedziec ze nie jestem sam... :wink: no wlasnie ten kompromis pomiedzy twardoscia a wygoda dosc ciezko znalezc... GS10 za 990 juz widzialem w mym rozmiarze 174 cm ale SLi jeszcze przecen nie znalazlem...
Poszukam, moze sie na Wiezyce kopsne i zobacze czy maja w wypozyczalni... choc to nie stok do testowania bo jednak tylko nieco ponad 200 metrow...dlugi

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lut 2009, 21:16

march_in pisze:
yanosik pisze:Narty o bardzo małym promieniu skrętu (8-9m)

:shock: 8-9m
slalomki maja 11-13m

z nartami "mam tyle wspólnego co z mercedesami" :wink:
ale właśnie na TAKICH jeździłem :idea:
więc na pewno takie ISTNIEJĄ :idea:
i nie slalomowe a funcarvingowe :idea:

mi pasowały , bo mają promień bardzo zbliżony ze snowboardem
ale "narciarzom" na pewno bym nie polecił

pozdro

Wróć do „Offtopic”