Onzo - z czystym sumieniem polecam Samyanga i nie tylko 8mm ,ale też 85mm i juz niebawem 14mm

WSZYSTKIE obiektywy Samyang biją na głowę stosunkiem jakosc/cena WSZYSTKIE pozostałe szkła.
Wadą ( a dla niektórych zaletą - JA) jest brak AF - człowiek robi mniej zdjęć - zdjęcia są lepiej przemyślane i unikamy problemu selekcji zdjęć na kompie ( przynajmniej minimalizujemy ten problem ).
Bawiłem się chyba 5cioma sztukami fiszajki samyanga - Jedna z nich niestety nie była ostra ! - przestrzen ostrosci był jak gdyby zachwiana - coś jak obiektywy typu Tilt Shift. - trzeba dopytać, czy konkretny egzemplarz jest ostry i czy soczewki nie są przemieszczone np po upadku.
Samyanga wg mnie nie trzeba domykać aby uzyskać ostry obraz w polu focusa. Jednak aby uzyskać idealną maszynkę do szybkich akcji sportowych dobrze jest domknać szkiełko do f 6,3-8 wtedy mamy ostrość od powiedzmy 0,5 metra do nieskończoności.
Samyang ze wszystkich przeze mnie posiadanych fiszajek zachowywał się najlepiej pod światło - nie tracił kontrastu, nie powodował blików świetlnych, nie aberrował ( aberracja chromatyczna - fioletowe ramki w miejscu wysokich kontrastów ) .
Musiałem się pozbyć tego szkiełka gdyż przeszedłem na pełna klatkę. Teraz używam Zanitara 16mm ( dużo gorszy optycznie, ale to chyba konstrukcja sprzed 30 lat )

Reasumując - SAMYANG !!!
Porównałbym to do sportowej wersji porshe bez elektrycznych szyb

( celem obniżenia wagi )
W razie pytań wal na priv.
poniżej kilka fotek z mojeego samyanga. ( wtedy jeszcze pod nikonem d300 )