Przy silnym i srednim wietrze nie ma problemu, jak wszyscy wiedza, ale:
przy tak slabym wietrze jak napisales i do tego gdy zgubisz deske w glebokiej wodzie, to bedzie bardzo ciezko jedynie szarpiac linkami obrocic/postawic latawiec.
Ja z wlasnego doswiadczenia mam nastepujacy sposob:
Musisz go postawic tak jak sie 'kiedys' stawialo zwyklego 4rolinkowego C-kajta, czyli niestety musisz poplynac za latawcem, on powinien przewrocic sie na plecy i wtedy ciagnac z czuciem za jedna z linek gdzie masz OHShita powinien on wedrowac do krawedzi okna wiatrowego, w trakcie tego wedrowania powinien on wstac tak jak latawiec stoi przy startowaniu na plazy z pomoca drugiej osoby, bar odsuniety od ciebie.
Zauwazylem jeszcze, ze pomaga gdy najpierw przyciagniesz do ciebie tasme depowera/przednie linki, latawiec pozornie do ciebie sie przysunie(przednie linki naprezone, tylne luzne) i puszczajac te linki starasz sie plynac jak najszybciej do latawca, wazne zeby linki tylne nie byly naprezone bo wtedy latawiec nie przewroci sie na plecy.
Ja sie tego nauczylem na plytkiej wodzie i raczej bieglem za latawcem niz plynalem.
Przy tak slabym wietrze jak pisales, ja niestety samymi linkami tylnymi ktorymi normalnie przy srednim/mocnym wietrze latawiec stawia sie dziecinie prosto, przy slabym wietrze nie daje rady.
Pamietaj rowniez ze przy bardzo slabym wietrze gdy latawiec przepada pomaga odsowanie baru od siebie, nie zaciaganie!
Startujac latawiec podobnie, gdy wiatr slaby i latawiec lekko sie podniesie z wody, raczej popuszczony bar a nie zaciagniety.
Jeszcze jedna opcja, gdy kajt lezy w power zone, tuba do gory i nie startuje, bo wiatr jest za slaby, tutaj rownierz pomaga pociagniecie za przednie linki(bezpieczniej za tasme depowera) , z tym ze tym razem mocne szarpniecia za tasme, latawiec powinien wystartowac prosto z power zone i wtedy wazne bar odsunac od siebie, ale mimo wszystko sterowac latawcem.
Powodzenia w trenowaniu, gdyz zasada jest latwa, ale na poczatku, przynajmniej u mnie, nie chcialo to za bardzo wychodzic.
Mam nadzieje, ze pomoglem.