Cabrinha convert czy switchblade3 dla początkującego?

Forum dla początkujących
Napi
Deska: Nobile 666
Latawiec: Cabrinha
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2008, 21:26

No własnie co lepsze tzn domyślam się że oba latawce to dobry wybór tylko w convercie obawiam się że może mi się coś popierdzielić z tymi ustawieniami latawca? Więc może coś doradzicie ?
Pozdrówka :)

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2008, 21:45

Co do Converta: Nic ci sie nie popierdzieli, przypniesz raz i bedziesz wiedzial co i jak. 2n1 daje wiecej depowera, ale tez wieksze sily na barze. Mozesz to zrobic kiedy bedziesz czul sie niepewnie, czy wiatr nie jest zbyt moncy. W przeciwnym wypadku 1n1 i masz bardziej czuly lawawiec z mniejszym depowerem. Convert to dosyc pancerna maszyna, nie bez powodow uzywana przez szkolki
.
Switchblade – usawienie tylko 1n1, latawiec bardziej wake-style. Slysze o „trojce“ same dobre opinie. Sam sie wlasnie zastanawiam czy nie kupic SB3 i sprzedac Contre 2007 z bloczkami przy barze. Generalnie producenci odchodza od bloczkow i taka chyba czeka nas przyszlosc.
Czy poczatkujacy czy nie, wsio rawno, szybko sie oplywasz i jak jestes zdolny, to po kilkunastu godzinach nie bedziesz juz poczatkujacy. Ja bym bral SB.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2008, 22:15

Napewno Convert ogarnie Ci o wiele wiekszy zakres wiatrowy niz Switch. Convert jest latawka bardziej uniwersalna, Switchblade tak jak napisal poprzednik bardziej sklania sie do trickow na powerze. Z ustawieniami nic Ci sie nie popierdzieli. Bez bloczkow mniejsze sily na barze, latawiec szybszy, mniejszy zakres. Z bloczkami duze sily, wiekszy zakres.

pzdr

Awatar użytkownika
ogi
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2008, 23:18

miałem taki sam problem, poszedłem do sklepu z zamiarem kupienia converta, jako, że jestem poczaątkujący, ale na miejscu instruktor przekonał mnie do Switchblejda, powiedział, że Convert to nie tyle co latawiec dla początkujących co słabowiatrowy, a Switchbalde jak narazie spisuje się bez zarzutów..

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 00:40

Jak dla poczatkujacego to zdecydowanie Convert. Latawiec ma Ci ułatwić progres, a nie na odwrót.

ogi pisze: że Convert to nie tyle co latawiec dla początkujących co słabowiatrowy

Kolego Ogi ktoś chyba lekko wprowadził Cie w błąd. Zwróc uwagę na jakich latawcach uczą w szkólkach w których korzystają z latawców Cabrinhy.
Convert dzieki temu ze ma wiekszy zakres znacznie lepiej nadaje sie do pływania przy mocnym wietrze.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 21:35

Eeeeej, weźcie w końcu te pytania zadawajcie wtym topicu http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=16987

bo już cała strona jest zawalona topicami: "jaki latawiec wybrać..."!!!

Napi
Deska: Nobile 666
Latawiec: Cabrinha
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 21:58

Ok dzięki wielkie za rady! Właśnie, bo już się przestraszyłem ,że to jest latawka dla bardziej ogarniętych :) Zdróweczko wszystkim!

łysy

Post21 wrz 2008, 09:53

yanosik pisze:Eeeeej, weźcie w końcu te pytania zadawajcie wtym topicu http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=16987

bo już cała strona jest zawalona topicami: "jaki latawiec wybrać..."!!!

Tyle tylko, że w tym zlinkowanym temacie udzielają się tylko ze 4-5 osób. Z ludzi którzy odpowiedzieli w tym topicu to chyba tylko Smokie tam zagląda.

Wróć do „Pierwsze Kroki”