Linki przy tipach

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post21 sty 2009, 14:41

Instrukcja Globar Baru RRD jest ale bardziej opisowa mało zdjęć znacznie poprawiają się od 2009 robią zdjęcia i filmiki jak montować np. "klapki" do deski itp.
A wracając do tego co się zmienia w barze :arrow:
To w pływakach /tych gąbkach/ zmienia się podłączenia linek wydłuża je lub skraca. Długie do większych rozmiarów i na odwrót ferftejen :wink:
Masz linki niebieską i czerwoną podłączone gdzieś tam w środku pływaka.
A w środku masz 3 węzełki im bliżej drążka tym bar „krótszy” i na odwrót zmiana tego zajmuje komuś kto wie o co chodzi 5 min. Generalnie środkowy węzełek zalecany do 9 i 12 /najpopularniejsze rozmiary/ najdłuższy najdalszy węzełek do 15m Hyper Typa II i 15m Typa 9. Najbliżej ustawienie zalecane do 5m i 7m Hyper Typa II 5m i 7m Typa 9. Musisz pokombinować i rozebrać ściągnąć pływak i zobaczysz jak to wygląda w środku ale jeśli masz /jak przypuszczam/ ustawione na środek to jest Si.
chyba nie namieszałem zbytnio :wink:

aha ale to jeszcze nie wszystko są też 2 ustawienia sys bezpieczeństwa
:lol: do dwóch linek lub do jednej linki :shock: a teraz to juz namieszałem co :D
Ale to też jest dosyć fajne rozwiązanie i jak bar jest rozwinięty to zmiana trwa 2 min :wink:
Sumując RRD ma całkiem fajne patenty a części do naprawy baru można kupić w każdej castoramie za to między innymi ich tak lubię :wink:

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post21 sty 2009, 23:34

Pinio pisze:To w pływakach /tych gąbkach/ zmienia się podłączenia linek wydłuża je lub skraca. Długie do większych rozmiarów i na odwrót ferftejen :wink:
Masz linki niebieską i czerwoną podłączone gdzieś tam w środku pływaka.
A w środku masz 3 węzełki im bliżej drążka tym bar „krótszy” i na odwrót zmiana tego zajmuje komuś kto wie o co chodzi 5 min. Generalnie środkowy węzełek zalecany do 9 i 12 /najpopularniejsze rozmiary/ najdłuższy najdalszy węzełek do 15m Hyper Typa II i 15m Typa 9. Najbliżej ustawienie zalecane do 5m i 7m Hyper Typa II 5m i 7m Typa 9. Musisz pokombinować i rozebrać ściągnąć pływak i zobaczysz jak to wygląda w środku ale jeśli masz /jak przypuszczam/ ustawione na środek to jest Si.
chyba nie namieszałem zbytnio :wink:

Pooglądałem sobie bar wieczorkiem (przy okazji trzy supły na linkach znalazłem :cry:). Wszystko się zgadza (dziwne :lol:).
Jest jeszcze jeden patent na skrócenie baru, wcale nie wirtualne. Na końcach drążka są po dwa otwory na linki. Wystarczy zamienić miejsce, z którego "wychodzi" linka i skracamy bar o jakieś 6 cm. Dobrze to rozumiem?
A na piewrszy rzut oka bar wydawał się taki prosty ...

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post22 sty 2009, 04:25

Wiktorek pisze: Na końcach drążka są po dwa otwory na linki. Wystarczy zamienić miejsce, z którego "wychodzi" linka i skracamy bar o jakieś 6 cm. Dobrze to rozumiem?
A na piewrszy rzut oka bar wydawał się taki prosty ...

Dobrze dobrze :)
Widzisz już wiesz o co chodzi i o to chodzi :D wystarczy pomyśleć i samemu doszedłeś do tego co i jak :clap:

A co do systemu bezpieczeństwa to leasha można podpiąć z prawej z lewej albo na środku a na
środku na dwóch lub na jednej lince lub na środku bezpośrednio do bloczka chikena.
To wszystko co tu piszemy
brzmi jak byśmy pisali niewiadomo o czym a tak naprawdę wystarczy kilka min i zobaczenia całości w realu.
Większość opisanych tu rzeczy jest oczywista i każdy kto choć trochę wie o co chodzi wcale się na tym
nie zastanawia po prostu to wie bo cytując pewnego pana to "oczywista oczywistość"
A wracając do ustawień całego latawca to RRD jest średnio skomplikowanym sprzętem bo są takie których
ustawienia wg producenta pozwalają na takie zmiany, że z malucha robimy porsche ale o tym tylko na prv albo przy browarku
Pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
Wiktorek

Post01 lut 2009, 20:41

Dzisiaj przekonałem sie jeszcze, że restart "tyłem" przy linkach zamontowanych dalej od krawędzi spływu jest raczej niemożliwy ...

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post28 lut 2009, 23:45

Przepraszam, ale zrobie drobny offik. Czy możecie mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa ten rozporek w Type9 ?

Awatar użytkownika
Wiktorek

Post02 mar 2009, 08:51

Ja wyczytałem tylko tyle (strona 6, na dole):

http://www.robertoriccidesigns.com/cms/files/2007_kites_Manual.pdf

Wróć do „Pierwsze Kroki”