Lepiej 7ka czy 9ka ?

Forum dla początkujących
Jacaa
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 18:32

Witajcie, przymierzam się do zakupu drugiej latawki i sie zastanawiam czy uderzac w 7m czy moze lepszy bedzie 9m - biorąc pod uwagę iż posiadam rebela 12m. Miałby to byc jakis north ze wzgl na kompatybilnosc baru. Wolałbym 7ke ale zaznaczę, że na razie planuje pływac w Polsce i nie wiem czy nie bedzie za mały? prosze o jakies cenne porady - ew jakies propozycje sprzętowe. pozdrawiam!

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 19:34

Odpowiedzi będą różne - teoria podpowiada, żeby do zestawu 12 m dobrać 7mkę ale z praktycznego punktu widzenia znacznie częściej użyjesz 9tki a zakres górny 9tki i tak jest bardzo ok więc ja osobiście brałbym 9m i częściej/wcześniej przesiadał się na niego z 12 - frajda niesamowita! Pozdrowienia!

cyberdog1899

Post17 sie 2009, 19:43

To jest właściwie pytanie o twoje doświadczenie : - Jak pływałeś na mniejszych latawcach, silnym wietrze i czujesz się w miarę pewnie to 7ka. Jeżeli ta 12stka to jedyny latawiec jakiego dodatkowo niezbyt długo używałeś to 9tka. Małe latawce są często bardzo szybkie i zwyczajnie może być Ci trudno się do niego przyzwyczaić jak będziesz przeskakiwał od razu z 12tki na 7kę. 9tka to przez wielu ulubiony rozmiar, a górny zakres większość ma taki, że jak na 9m jest za dużo, to czasem lepiej sobie darować.
Co do konkretów - jak się zdecydyjesz na 9 to Vegasa możesz rozważyć. Jak na 7kę to Vegasa na pewno nie, raczej Rebel, może Evo (chyba też ten sam bar pasuje)

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 19:50

bar na pewno pasuje pomiędzy modelami i rocznikami - ja mam właśnie dokładnie taki zestaw 9m VEGAS i 12m REBEL (no i 12m VEGAS :D ale to inna bajka) i jestem zadowolony. POLECAM!!

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2009, 07:50

Jacaa pisze:Witajcie, przymierzam się do zakupu drugiej latawki i sie zastanawiam czy uderzac w 7m czy moze lepszy bedzie 9m - biorąc pod uwagę iż posiadam rebela 12m. Miałby to byc jakis north ze wzgl na kompatybilnosc baru. Wolałbym 7ke ale zaznaczę, że na razie planuje pływac w Polsce i nie wiem czy nie bedzie za mały? prosze o jakies cenne porady - ew jakies propozycje sprzętowe. pozdrawiam!

Ja bym wzial raczej 9, szzegolnie jesli myslisz o Rebelach tegorocznych. 7mka 2009 wg mnie nie jest udanym latawcem, jest bardzo nerwowa, bardzo czula na barze, jak masz troche za malo to plywa sie po prostu zle. Nie nadaje sie on specjalnie do jazdy na pompie, delikatnie zaciagniesz bar jak latawiec idzie do gory to przepada. Generalnie ja go nie lubie:)

Jakbys mial ochote je sobie porownac to wpadnij do nas na Maszoperie, do 7 wrzesnia jestesmy na pewno:)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 sie 2009, 15:09

nigdzie nie znalazłem informacji o Twojej ..WADZE :idea:

a jest to "DOSĆ" istotny parametr :idea:

ja z wagą niecałe 80 kg brałbym na pewno jakieś udane 9m2 :idea:

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”