PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post15 sie 2010, 14:48

Wojtek Janaszek pisze:Hejka,

co sądzicie o tych latawcach dla świeżo upieczonego kursanta IKO 1+2? Zamierzam pływać głównie po Zatoce Gdańskiej. Czy wogóle któryś z nich byłby przeze mnie do "opanowania"? I miał duży de-power? Jeżeli nie to jakie polecacie?

1. Cabrihna Nomad IDS 9m2 2010- http://allegro.pl/item1189128394_sprzed ... m_ids.html
2. Cabrihna Crossbow IDS V 10 m2 2010 - http://allegro.pl/item1189128347_latawi ... 0_rok.html

Pozdrawiam,
Wojtek

Oba opanujesz, ale Crossbow ma większy zakres, więc pewnie będzie lepszy.

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post15 sie 2010, 15:16

OK dzięki za odpowiedź :) :thumbsup:

Pierdyl

Post15 sie 2010, 17:28

Witam! Chciałbym zacząć 3 uprawiać kitesurfing, ale mam dość mały budżet :P - 1500zł. Dostane za tą cenę jakiś fajny latawiec i deske? Mogą być nawet uzywane byleby w dobrym stanie. Ważę dokładnie 67 kg, pływałbym po jeziorach i chciałbym troche poskakać xD Na allegro jest dość tani sprzęt ale kompletnie się na tym nie znam więc proszę o jakieś propozycje desek i latawców żeby wyrobić się w cenie 1500zł.
Z góry dziękuję

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post15 sie 2010, 19:59

Pierdyl pisze:Witam! Chciałbym zacząć 3 uprawiać kitesurfing, ale mam dość mały budżet :P - 1500zł. Dostane za tą cenę jakiś fajny latawiec i deske? Mogą być nawet uzywane byleby w dobrym stanie. Ważę dokładnie 67 kg, pływałbym po jeziorach i chciałbym troche poskakać xD Na allegro jest dość tani sprzęt ale kompletnie się na tym nie znam więc proszę o jakieś propozycje desek i latawców żeby wyrobić się w cenie 1500zł.
Z góry dziękuję

to nie dyscyplina do opanowania z książki typu "Weekendowe grzybobranie"
wiec przeznacz lepiej ta kasę na kurs :doh: :doh: :doh:
i poczytaj nieco forum, zwłaszcza ten dział i Bezpieczeństwo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
zobaczysz co można sobie zrobić, ignorując mojego posta :idea: :idea: :idea:
I nie licz ze kupisz JAKIKOLWIEK BEZPIECZNY SPRZĘT za taka kasę

Pierdyl

Post15 sie 2010, 21:21

Nomercy pisze:
Pierdyl pisze:Witam! Chciałbym zacząć 3 uprawiać kitesurfing, ale mam dość mały budżet :P - 1500zł. Dostane za tą cenę jakiś fajny latawiec i deske? Mogą być nawet uzywane byleby w dobrym stanie. Ważę dokładnie 67 kg, pływałbym po jeziorach i chciałbym troche poskakać xD Na allegro jest dość tani sprzęt ale kompletnie się na tym nie znam więc proszę o jakieś propozycje desek i latawców żeby wyrobić się w cenie 1500zł.
Z góry dziękuję

i poczytaj nieco forum, zwłaszcza ten dział i Bezpieczeństwo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

A ile bym musiał wydać na bezpieczny sprzęt ? Najważniejszy jest chyba latawiec? bo decha to chyba obojetnie jaka moze byc?

Nomercy
Kontaktowanie:

Post15 sie 2010, 23:49

tu znajdziesz odpowiedzi :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: viewtopic.php?f=15&t=31344

jakbyś się nie doczytał :doh: :doh: :doh:
wersja z kursem - :arrow: 4-5 tysięcy
wersja "Zosia Samosia" - :arrow: 7-9 tysięcy
i czytaj to co napisałem wcześniej :idea: :idea: :idea: nie będziesz zadawał głupich pytań :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy

Post16 sie 2010, 00:03

Pierdyl pisze:
Nomercy pisze:
Z góry dziękuję

A ile bym musiał wydać na bezpieczny sprzęt ? Najważniejszy jest chyba latawiec? bo decha to chyba obojetnie jaka moze byc?

Jeśli chcesz liznąć trochę wiedzy o sprzęcie to za DARMO-powaga! napisałem poradnik dla takich osób jak Ty do ściagnięcia w pdf tutaj

http://flykite.nemo.mserwis.pl/sprzet

Obrazek

Spis treści ...........................................................................3
Słowo od redaktora ...............................................................4
Podstawowe wiadomości o sprzęcie kitesurfingowym.....................................5
Czy muszę to wszystko wiedzieć?.............................................................5
Czym jest dokładnie ten sprzęt do kitesurfingu ...........................................................6
Na sprzęt składają się: ..............................................................6
Zacznijmy od wyboru latawca..................................... 8
Dobra zaczynamy! Odpowiedz sobie na pytanie kiedy tak naprawdę zamierzasz używać tego
latawca?...................................................................... 9
Teraz zajmiemy się ilością kasy ,która chcesz przeznaczyć na latawiec w kontekście jakości
pływania. Wybieramy model. Czyli dylemat BOW czy C-SHAPE.......................................... 10
Jaki zakres wiatrowy latawca?..........................11
Jak wybrać deskę do kitesurfingu?........................................................ 13
Aby właściwie wybrać deskę musisz................................................. 15
Kiedy jej będziesz używać?...................................................................... 16
Trapez-jest niezbędny............................................................................ 18
Na co zwrócić uwagę? .............................................................. 19
Teraz zajmiemy się wyborem pianki………………………20
Teraz znasz już podstawowe rodzaje pianek, ale jaką piankę kupić ?....................21
Na co zwrócić uwagę przy kupnie pianki?..................21
Pamiętaj!..........................................................21
Jak dobrać sprzęt gdy nadal nie potrafisz? ......................... 22
Ciekawe miejsca w sieci i zakończenie ……………… 22
Spytaj bardziej doświadczonych ............................................................. 22
Kup książkę ................................................................................ 22

Jeśli chcesz zapisać się na ten DARMOWY kurs i odebrać E-booka wystarczy,ze na stronce wpiszesz swój E-mail i Imię na stronkę, a autoresponder wyśle Ci na maila potwierdzenie,klikasz,a ja wysyłam Ci Ebook. Tylko tyle. Enjoy!
Pozdrawiam Nemo, FlyKite.pl

Pierdyl

Post16 sie 2010, 07:38

No to chętnie skorzystam z tego kursu :)

Wielkie dzięki pozdrawiam

jeżu23
Deska: SU-2
Latawiec: Kahoona
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post16 sie 2010, 14:05

Jestem początkujący,ale szybko ogarniam temat!Szukam latawca 13m.Waże 95 kg.Podajcie mi kilka najbardziej udanych modeli 2007/08,z możliwie najlepszym zakresem dolnym?pzdr.

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post16 sie 2010, 17:49

jeżu23 pisze:Jestem początkujący,ale szybko ogarniam temat!Szukam latawca 13m.Waże 95 kg.Podajcie mi kilka najbardziej udanych modeli 2007/08,z możliwie najlepszym zakresem dolnym?pzdr.

moim zdaniem idealnym latawcem bedzie Slingshot REV

esoX

Post17 sie 2010, 15:37

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem sprzętu (kompletowanie, niestety... krok po kroku..). mam na oku używkę latawiec z 2006r. c-shape Rhino 18 m. Jest całkiem niezła oferta, a myślę najpierw, żeby wybrać latawiec (deskę też już upatrzyłem) i może do końca roku będzie całość...

Chcę to na spokojne, strasznie spokojne tereny. Waga 80 kg, wzrost 175 cm.

Nada się Pany?:)

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2010, 16:20

esoX pisze:Witam,

Zastanawiam się nad zakupem sprzętu (kompletowanie, niestety... krok po kroku..). mam na oku używkę latawiec z 2006r. c-shape Rhino 18 m. Jest całkiem niezła oferta, a myślę najpierw, żeby wybrać latawiec (deskę też już upatrzyłem) i może do końca roku będzie całość...

Chcę to na spokojne, strasznie spokojne tereny. Waga 80 kg, wzrost 175 cm.

Nada się Pany?:)

NIE nada się. Szukaj bow/hybryda/delta. Jeśli brakuje Ci kasy - dozbieraj. Nie kupuj C a tym bardziej w takim rozmiarze bo zabijesz siebie i tych nieszczęśników, którzy będą Ci pomagali startować tę plandekę.... :twisted:

ALOHA!

ps - na 80 kg potrzebujesz ok 12-13m bow/hybrydę/deltę. Zajrzyj na pierwszą stronę tego topika - wszystko jest tam napisane bardzo szczegółowo

kordian1000
Deska: su-2 , bamboo
Latawiec: Crossbow 2011 - 11m
Kontaktowanie:

Post18 sie 2010, 11:55

Witam, waga 78 , wzrost 175 , początkujący.

Proszę o pomoc w wyborze producenta i rozmiaru deski i latawca, bow lub hybryda , ( C-shape odpada jak na początek )

Cena nie gra roli, ważne aby sprzet wystarczył mi na najbliższe sezony, nie zamierzam szybko zmieniac.

Pływanko w UK , oraz za granica ( wyjazdy na wakacje - Portugalia, Egipt ,Teneryfa ) w Polsce bywam kilka razy w roku ( głownie od kwietnia do wrzesnia )

Chciałbym jeden latawiec o szerokim zakresie wiatrowym ( dla początkującego ) , i nie wiem czy brac 11m2 czy 12m2 ? a moze 10m2 ? jak na warunki uk oraz za granicą a jednoczesnie w Polsce ??

Zastanawiam się nad :
- Cabrinha Switchblade lub Cabrinha Crossbow z roku 2010 - ktory lepszy ?
- Denia 133/41 -cabrihna a moze nobile ?

Proszę o podpowiedzi starszych doswiadczonych kolegów, jezeli chodzi o producentów i rozmiar to może ktos poleciłby lepsze rozwiązanie ?

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post18 sie 2010, 12:18

esoX pisze:latawiec z 2006r. c-shape Rhino 18 m.
Tak przy okazji zapytam na jaką wagę i na jakie wiatry są takie latawce? Jaka jest strategia marketingowa producenta? Do jakich riderów jest kierowany taki latawiec? A może wyprodukowali już latawiec 2osobowy a nad deską 2osobową jeszcze pracują :D

Nomercy
Kontaktowanie:

Post18 sie 2010, 17:44

kordian, napisz gdzie w UK chcesz pływać, bo to często tu ma znaczenie :| :| :|

Wróć do „Pierwsze Kroki”