PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
adamichu
Dostał piwko: 2 razy

Post08 wrz 2010, 08:09

Ok - dzieki Nomercy - w takim razie szukam dalej :)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 21:20

Nimitz pisze:Latawiec Naish Charger 11.m 2010 + Bar Naish Universal Control System 20M 2010 - raczej przez dłuższy czas będzie to mój jedyny latawiec wiec starałem się wybrać coś pomiędzy silno i slabo-wiatrowym tylko czy nie będzie za mały dla mojej wagi. Czy zna ktoś w ogóle ten latawiec słyszałem że ma slaby dolny zakres wiatrowy?

Ten latawiec nie miał zbyt dobrych opinii, sam go nie testowałem. viewtopic.php?f=4&t=28188&hilit=charger

Z tanich latawców typu delta masz np. RRD Passion, bar niestety odstaje od Naisha, ale sam latawiec ponoć sprawny (też nie pływałem).

A trapez to przede wszystkim zmierz. Ja się trochę trapezów namierzyłem i padło na Mystica. Naisha nie widziałem w życiu na oczy, bo żaden sklep w okolicy ich nie ma.

Nimitz

Post08 wrz 2010, 22:01

adamichu pisze:Ten latawiec nie miał zbyt dobrych opinii, sam go nie testowałem. viewtopic.php?f=4&t=28188&hilit=charger

przegapiłem to thx za podpowiedz :)

chciałbym coś megastabilnego typowego pod freeride może wiec używka ozone catalyst 10 lub 12 m na allegro poniżej 3k czy to dobra cena ?

może ktoś zaproponuje jakąś deske ?

THX

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2010, 22:43

Nimitz pisze:
adamichu pisze:Ten latawiec nie miał zbyt dobrych opinii, sam go nie testowałem. viewtopic.php?f=4&t=28188&hilit=charger

przegapiłem to thx za podpowiedz :)

chciałbym coś megastabilnego typowego pod freeride może wiec używka ozone catalyst 10 lub 12 m na allegro poniżej 3k czy to dobra cena ?

może ktoś zaproponuje jakąś deske ?

THX

W Rewie sporo na nich szkolą, chyba są zadowoleni. Cena jest ok, jeśli latawiec jest w dobrym stanie. Jak zdecydujesz się na catalysta to raczej 12m niż 10. J.w. nie testowałem, ale z plaży wyglądały bardzo stabilnie. Latawiec na pewno na plus, że ma tylko 3 tuby poprzeczne i żadnych bloczków. Spytaj się najlepiej Przemassa, bo on miał z nimi do czynienia cały sezon.

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2010, 02:32

Dzieki za pomoc rolnik i BraCuru. Co do rozmiarow to nie sepie kasy i nie mysle ze kupie wieksze to bedzie na dluzej bez sadyzmu :naughty:
Bylem nad morzem i wialo ok 12-17mph i ja smigalem na swojej 15tce a mlody bawil sie 2,5m powerkitem, pouczylem go body dragow troche, bawil sie na skimie no i przewiozlem go pare razy na plecach i mu sie spodobalo ale mysle ze z jego plywaniem na desce poczekam bo jeszcze troche nie ogarnia tematu i traktuje to za bardzo jak zabawe i nie slucha dokladnie co do niego mowie.
Ale warto bylu kupic pianke i zachecic go jakos do wyjscia z domu, przynajmniej nie siedzial przy psp pol dnia.
Tak na marginesie to duuuuzo gapiow bylo jak mialem go na plecach he he nawet znajomi ktorzy plywaja ze mna byli zaskoczeni ze bylem w stanie z nim poplynac.
Do tematu jeszcze pewnie powroce...

qba111999
Deska: nobile
Latawiec: best

Post16 wrz 2010, 15:02

Witam

Jestem zupełnie nowy, świeży i zielony ;-) do tej pory pływałem na desce z żaglem, jednak zdecydowałem się spróbować kite'a. Dechę z żaglem będę próbował sprzedać. Od kilku dni przeglądam forum, głównie dział dla początkujących oraz bezpieczeństwo. Kurs zamierzam zrobić na wiosnę, do tego czasu teoria (podobno nigdy za wiele ;-) kupiłem już nawet książkę i zabieram się za wnikliwą lekturę jak tylko doleci ;-) i jak to bywa na początku, masa pytań i niewiadomych. Będę wdzięczny za każdą pomoc, poradę, linki, etc.

1. w jakiej cenie jestem w stanie skompletować sprzęt (celuję na pewno w używaną deskę i latawca). Z resztą zobaczymy jak będzie z kasą.
2. na co, przede wszystkim, zwrócić uwagę jak już dojdzie do zakupu
3. najczęściej popełniane przez żółtodziobów ;-) błędy zakupowe
2. gdzie najsprawniej mógłbym spróbować spieniężyć dechę z żaglem
3. inne? ;-)

dzięki i pozdrawiam
Q

Ps. Ważę 90 kg, do wiosny będzie 85 kg ;-)

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post19 wrz 2010, 20:14

qba111999 pisze:Witam

Jestem zupełnie nowy, świeży i zielony ;-) do tej pory pływałem na desce z żaglem, jednak zdecydowałem się spróbować kite'a. Dechę z żaglem będę próbował sprzedać. Od kilku dni przeglądam forum, głównie dział dla początkujących oraz bezpieczeństwo. Kurs zamierzam zrobić na wiosnę, do tego czasu teoria (podobno nigdy za wiele ;-) kupiłem już nawet książkę i zabieram się za wnikliwą lekturę jak tylko doleci ;-) i jak to bywa na początku, masa pytań i niewiadomych. Będę wdzięczny za każdą pomoc, poradę, linki, etc.

1. w jakiej cenie jestem w stanie skompletować sprzęt (celuję na pewno w używaną deskę i latawca). Z resztą zobaczymy jak będzie z kasą.
2. na co, przede wszystkim, zwrócić uwagę jak już dojdzie do zakupu
3. najczęściej popełniane przez żółtodziobów ;-) błędy zakupowe
2. gdzie najsprawniej mógłbym spróbować spieniężyć dechę z żaglem
3. inne? ;-)

dzięki i pozdrawiam
Q

Ps. Ważę 90 kg, do wiosny będzie 85 kg ;-)

ja 3 tygodnie temu bylem w tej samej sytuacji

1. latawka 1000 (naish code 12, mocno uzywany na poczatek) dla ciebie cos podobnego 12-13. jak ten naish co ja to napewno wiekszy :)
decha 850 (prawie nowy thorn naisha)
pianka nowa decathlon 300
trapez nowy patlove 330
to byly moje koszta i nie powiem zebym nie byl zadowolony. latawka moglabybyc w lepszym stanie ale jednak 1k to nie 3k :)
no i jesli chcesz kurs to dodaj jego cene...chyba ze masz kolegow kajciarzy to mozna zaoszczedzic :)
2. obejrzyj latawke, sprawdz szczelnosc, przymierz trapez cobys niewygodnego nie kupil. kupujac pianeczke kup dobra, najlepiej dlugi rekaw (nawet napewno jak chcesz jedna narazie) i lepiej 5/3. ja kupilem 3/2 i zaluje
4. allegro?

powodzonka :)

qba111999

Post20 wrz 2010, 08:49

dzięki za info. pinakę mam po ws. co prawda sfatygowana i pewnie będzie do wymiany, ale zawsze. mam też krótką. kurs na pewno będzie. podczas majówki. na razie łykam teorii ile wlezie. jak macie warte uwagi linki, książki, etc chętnie się zapoznam.

pzdr
Q

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 10:43

qba111999 pisze:dzięki za info. pinakę mam po ws. co prawda sfatygowana i pewnie będzie do wymiany, ale zawsze. mam też krótką. kurs na pewno będzie. podczas majówki. na razie łykam teorii ile wlezie. jak macie warte uwagi linki, książki, etc chętnie się zapoznam.

pzdr
Q

http://www.wake.pl/kite_ksiazka.php - tu masz książkę

qba111999

Post20 wrz 2010, 10:52

dzięki. zamówiłem już w ubiegłym tygodniu ;-) inne poradniki, linki, etc?

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post20 wrz 2010, 11:22

inne poradniki, linki, etc?

ważną pozycją jest jeszcze książeczka Kunysza... choć materiał, z pewnością, jakoś się tam pokrywa...
np. taki link http://www.kiteshop.pl/product_info-products_id/37/
ja osobiście się wychowałam na pierwszej edycji książki Ziomka i uważam ją za bardzo czytelną i może ci wystarczy...
książkę Kunysza przeglądałam i też wydaje się fajnie napisana... niektórzy mówią, że łatwiej z niej zrozumieć materiał...
ale wiadomo, każdemu pasuje co innego. może warto pozycję Kunysza chociaż przekartkować, tak weryfikacyjnie...
inne pozycje, warte uwagi?... obawiam się, że tylko w języku language :wink:

Awatar użytkownika
Boruch
Deska: SU-2
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 11:57

Zastanawiam się nad zakupem deski, w grę wchodzą:
su-2 prorider i proseries oraz rrd placebo i poison.
Jestem początkujący, choć wolę kupić deskę, na której na początku może i troche się pomęczę ale ostatecznie bedzie słuzyła lepiej na dłuższą metę. Jakieś sugestie, która będzie odpowiedniejsza?

qba111999

Post20 wrz 2010, 14:13

oczywiście błąd w cytacie. dzięki surfbabe.
==========
dzięki. też na nią trafiłem. na razie "wciągnę" ziomka ;-) potem zobaczymy.

z innej beczki - którą szkółkę najlepiej wybrać do nauki? waham się pomiędzy Małym Morzem a Ekolaguną.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, 09:56 przez qba111999, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post20 wrz 2010, 19:03

Hej,

a co sądzicie o latawcach naprawianych, a dokładniej szytych. Otóż na allegro od dłuższego czasu "wisi" RRD Obsession, tyle, że szyty - choć bardzo atrakcyjny cenowo - http://allegro.pl/latawiec-rrd-obsessio ... 21994.html.

Co o tym sądzicie?

Wojtek

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 19:36

Wojtek Janaszek pisze:Hej,

a co sądzicie o latawcach naprawianych, a dokładniej szytych. Otóż na allegro od dłuższego czasu "wisi" RRD Obsession, tyle, że szyty - choć bardzo atrakcyjny cenowo - http://allegro.pl/latawiec-rrd-obsessio ... 21994.html.

Co o tym sądzicie?

Wojtek

Szycia zwykle nie mają wpływu na latawiec. To zależy jeszcze generalnie, gdzie szyty. Jeśli w okolicy tub to lepiej dowiedzieć się, co się stało, bo tuby mogą być uszkodzone (mój latawiec ma dwa duże szycia na tubie głównej i lata bardzo dobrze, ale lepiej się dowiedzieć za wczasu, niż kupować kota w worku ).

Także, jeśli szycie jest profesjonalnie zrobione, to nie wpływa niekorzystnie na właściwości lotne.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 21:19 przez jedi1, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pierwsze Kroki”