Co wybrać Kitesurfing czy Windsurfing?

Forum dla początkujących
maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post03 kwie 2011, 20:08

WS jest piękny i zdecydowanie trudniejszy w opanowaniu od KS. Wolę kajta bo nie mam czasu na doskonalenie WS . Poza tym cały majdan z WS mnie juz zniechęca .. Wielki szacunek dla dobrych WS-surferów :D

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 20:18

Zdecydowaną przewagą kite nad WS, o czym nikt tu wcześniej nie wspomniał, jest to, ze kite jest praktycznie sportem całorocznym. Podczas gdy WS'erzy chowają na zimę cały swój majdan (nie licząc nielicznych zapaleńców na ICE'ach), ty zdejmujesz piankę, zkładasz strój narciarski i SNB/narty na nogi i szalejesz na śniegu. Jak nie ma śniegu, a jest za zimno na pływanie, możesz użyć mountaiboarda i powozić sie na pobliskiej łące, czy nawet poskakać, albo wózka buggy - podobnie>łąka...itd...ja tak mogę jeszcze długo :wink:

Awatar użytkownika
jashaka
Deska: F-one signature 5'10''
Latawiec: Wainman Hawaii
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2011, 21:33

Proponuję przenieść dyskusję na Pierwsze Kroki .

Awatar użytkownika
ebol
Deska: Nobile
Latawiec: only Flexi

Post04 kwie 2011, 01:10

:lol: :lol: jako fan sportow extremalnych powinienes wiedziec ze mniej bezpieczniej tym wiekszy fun. Tak chyba jest w kazdym sporcie...

szpilasty

Post05 kwie 2011, 02:54

yanosik pisze:Zdecydowaną przewagą kite nad WS, o czym nikt tu wcześniej nie wspomniał, jest to, ze kite jest praktycznie sportem całorocznym. Podczas gdy WS'erzy chowają na zimę cały swój majdan (nie licząc nielicznych zapaleńców na ICE'ach), ty zdejmujesz piankę, zkładasz strój narciarski i SNB/narty na nogi i szalejesz na śniegu. Jak nie ma śniegu, a jest za zimno na pływanie, możesz użyć mountaiboarda i powozić sie na pobliskiej łące, czy nawet poskakać, albo wózka buggy - podobnie>łąka...itd...ja tak mogę jeszcze długo :wink:

Do mountainbordu lub buggy pompowaniec na wodę i tak się nie bardzo nada. Pływam na WS ale opanowałem latawca i jest to na lądzie dosyć proste. Nauka snowkitingu często kończy się po jednym dniu. Później to już tylko opanowywanie skoków i fikołków na trzepaku :twisted:

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post05 kwie 2011, 08:20

chojnowsky pisze:czy jest mozliwosc "wygaszenia latawca" ze 100 procentowa pewnoscia ze mnie nie porwie :D

Kitesurfing można porównać do jazdy samochodem. Mimo testów NCAP, ADAC itd. mamy statystykę wypadków i zgonów. Mimo systemów bezpieczeństwa zdarzają się sytuacje, kiedy nie masz kontroli nad latawcem (np. linki się zaplączą). Bardzo przykre jest to, że często ofiarami wypadków są doświadczone osoby - poczytaj dział bezpieczeństwo. Nikt ci nie da 100% pewności, że zgasisz latawiec, jak nagle z 15kts pier*lnie do 40kts.
chojnowsky pisze:czym sie rozni system 5 linkowy od 4 linkowego?

System 5-linkowy ma o jedną linkę więcej niż 4-linkowy. Im prościej tym lepiej - bierz 4-linkowy.
chojnowsky pisze:czy po kursie tygodniowym , intensywnym - jest szansa ze wezme sobie sprzet i spokojnie sobie poplywam i nie skonczy sie to wizyta na intensywnej terapii? :thumbsup:

Szansa jest, a nawet bardzo duża. Tak naprawdę zależy od instruktora. Na intensywnej terapii kończy mniej niż 1% osób. Jeśli nie zamierzasz pływać w pobliżu skał, linii energetycznych, lasu itd, to po dobrym kursie będzie mógł spokojnie pływać "lewo-prawo-skokwbok".

szpilasty

Post05 kwie 2011, 09:59

Najczęstszym i najgroźniejszym błędem początkujących jest zła ocena warunków; siła wiatru, topografia (słupy, drzewa, plażowicze) stan wody, temperatura, a w szczególności kierunek wiatru!
Jeżeli na kursie nauczysz się "mierzyć siły na zamiary" i znasz ograniczenia swoje i sprzętu to - będzie dobrze! 8)
Problem z KS jest taki że jest bardzo łatwo nauczyć się pierwszych kroków - pilotowanie latawca jest niemal banalne.
Ale jak dodasz do tego środowisko wodne z odpowiednim zafalowaniem proste czynności mogą być niemal niewykonalne.
O! nawet jest rym! Można jakąś piosenkę sklecić. :mrgreen:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2011, 10:13

unhooked pisze:System 5-linkowy ma o jedną linkę więcej niż 4-linkowy

:lol: :thumbsup:

Leżę :lol:

Myślę, że po takim wyjaśnieniu kolega chojnowski nie ma już żadnych wątpliwości :wink:

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2011, 00:21

chojnowsky pisze:a moze ktos mi wyjasnic tak po chlopsku - jak dzialaja te systemy i czym sie od siebie roznia? jakie ma znaczenie tez w tym system cztero i pieciolinkowy? ktory jest model latawca bezpieczniejszy c-shape czy typu bow?

a ja wysunę taką nieśmiałą tezę , zę kolega "chojnowsky" dobrze wie o czym pisze i troche spóźnionego wałka prima-aprilisowego tu wpuścił:) no ale luz wiedza teoretyczna została z każdej strony sprzedana, także także nawet jak to wałek, to ktoś może skorzysta czytając to forum:) :thumb:

pozdrawim

stiv a

suburban kite
Deska: Czarna jak węgiel
Latawiec: Rhino 2005
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2011, 18:13

Ostatnio zmieniony 03 mar 2013, 13:46 przez suburban kite, łącznie zmieniany 2 razy.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2011, 18:17

@suburban
Może lepiej zajmij się dbaniem o kursantów zamiast spamować forum.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2011, 15:51

Typ jest masakrą. Pomimo wszelkich pobłażliwych i kojących postów BraCuru i innych, przepraszam, muszę się powtórzyć. Typ jest masakrą.

P.

Wróć do „Pierwsze Kroki”