PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
TyTomasz

Post10 lut 2012, 23:02

Witam serdecznie:)mam okazje kupic sprzet do kitesurfingu ,uzywzny w dosyc dobrej cenie nie jestem jednak pewien czy nie jestem na niego za duzy.do tej pory uprawialem troche kiteboardingu na ladzie i mysle nad lekcjami kitesefingu.Waga 80-85kg,sprzet nad ktorym sie zastanawiam to rhino08 9m i decha crazyfly 127x40.chcialbym jedynie zaznaczyc ze mieszkam w Irlandii i raczej na brak wiatru zwlaszcza tego silniejszego nie mozna nazekac.czy to bylby dobry wybor dla poczatkujacego?nie chce wyrzucic kasy w bloto:(

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post11 lut 2012, 10:37

Hej

Deska zdecydowanie za mała do twojej wagi.

Nie wiem jaka to jest "DOBRA CENA"? Może szukając znajdziesz coś młodszego w podobnej cenie (niż rocznik 2008)

Pozdr
Lussik

ghost0220

Post11 lut 2012, 19:26

Witam, zastanawiam się nad kupnem latawki. W padł mi w oko Revolver od Cabrinhy z roku 2008 i tu nasuwa się moje pytanie - czy latawiec będzie wystarczający na dzisiejsze standardy? Fundusze mam ograniczone, także na razie nie mogę szaleć 8)

bzykusklad

Post11 lut 2012, 23:11

Witam, :D
po raz pierwszy na forum. Mimo spędzonych kilku godzin na forum mam i tak podstawowe pytania co do wyboru latawca i deski.
Waga 70 kg , IKO2, mam szczęście mieszkać nad morzem i tu też planuje pływać. Poszukuję jednego latawca i tu moja pierwsza sugestia North Rebel lub Evo rozmiar 9? Będzie odpowiedni?
Deska Nobile NHP 131x40 nie za mała?
Za podpowiedzi oczywiście z góry dziękuję starszym koleżanką i kolegom i pozdrawiam.

TyTomasz

Post12 lut 2012, 13:08

Lussik | EASY Surf Center pisze:Hej

Deska zdecydowanie za mała do twojej wagi.

Nie wiem jaka to jest "DOBRA CENA"? Może szukając znajdziesz coś młodszego w podobnej cenie (niż rocznik 2008)

Pozdr
Lussik

a wiec gosciu chce za latawca 400 euro(mniej wiecej 1700 zl)

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2012, 19:55

bzykusklad pisze:Witam, :D
po raz pierwszy na forum. Mimo spędzonych kilku godzin na forum mam i tak podstawowe pytania co do wyboru latawca i deski.
Waga 70 kg , IKO2, mam szczęście mieszkać nad morzem i tu też planuje pływać. Poszukuję jednego latawca i tu moja pierwsza sugestia North Rebel lub Evo rozmiar 9? Będzie odpowiedni?
Deska Nobile NHP 131x40 nie za mała?
Za podpowiedzi oczywiście z góry dziękuję starszym koleżanką i kolegom i pozdrawiam.

latawiec ok, moze byc nawet 10m :idea: :idea:
deska tez, tyle ze NHP, strasznie twarda :? :? :? na poczatek; moze byc ciezko, ale tez sie da :roll: :roll: :roll: (poszukaj t5 albo NBL jesli chodzi o Nobilki ew jakies inne brandy o charakterystyce Freeride' owej ) SU-2 albo RRD na przylkad

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2012, 19:58

TyTomasz pisze:

za 9m rhino z 2008 to fortuna :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

tym bardziej ze bylby to twój latawiec na silniejsze wiatry, i tak czy siak musisz dobkupic sobie 12 albo 13m - nawet w Irlandii :idea: :idea: :idea:

Awatar użytkownika
frubel

Post14 lut 2012, 00:57

Hej
Mam pytanko dotyczące 5 linki.

Krótko: zaczynam dopiero przygodę i trochę martwi mnie to, że po rozmowie z jednym ziomem postraszył mnie, że "się zawija" i, że "na początek to bez sensu".

Czy to rzeczywiście prawda? :( Mój Kite na początek to Rebel 2012.

Cheers
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 00:58 przez frubel, łącznie zmieniany 1 raz.

TyTomasz

Post14 lut 2012, 00:58

Nomercy pisze:
TyTomasz pisze:

za 9m rhino z 2008 to fortuna :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

tym bardziej ze bylby to twój latawiec na silniejsze wiatry, i tak czy siak musisz dobkupic sobie 12 albo 13m - nawet w Irlandii :idea: :idea: :idea:

wielkie dzieki :D przegladalem pare ofert na ebay-u i rzeczywiscie mozna kupic mlodsze latawaki w podobnej cenie :D wizja latania na 12 lub 13 narazie troche mnie przeraza,do tej pory najwiakszy na jakim jezdzilem po ladzie to byla 6 ozone flow :lol: podejrzewam jednak ze na wodzie sila generowana przez latawca musi byc wieksza.pozdrawiam

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 10:22

frubel pisze:Hej

Krótko: zaczynam dopiero przygodę i trochę martwi mnie to, że po rozmowie z jednym ziomem postraszył mnie, że "się zawija" i, że "na początek to bez sensu".

Cheers

Będzie dobry, nie przejmuj się tym co Ci ktoś tam marudzi :thumbsup:

Awatar użytkownika
frubel

Post15 lut 2012, 14:34

jedi1 pisze:
frubel pisze:Hej

Cheers

Będzie dobry, nie przejmuj się tym co Ci ktoś tam marudzi :thumbsup:

Dzięki, już sam się w tym wszystkim pogubiłem. Jest tyle opcji, że ciężko się w tym ogarnąć na początku.

Pierdyl

Post16 lut 2012, 17:02

Witam! chciałbym zakupić latawiec do nauki na lądzie i wodzie. Nie chcę na początek brać coś większego z obawy że się zabije :) Zależy mi, żeby latawiec był w stanie mnie ciągnąć po wodzie i pozwolił przynajmniej na małe skoki, w dodatku budżet to tylko 1000zł więc chyba ciężko będzie znaleźć coś sensownego?
moja waga to 70 kg
Myślałem nad http://www.latawki.pl/hq-hydra.html - niby tylko 3 - 3,5 metra ale na filmikach widać, że latawiec daje rade.
lub takie coś http://allegro.pl/latawiec-komorowy-pan ... 05470.html ten ma 5 metrów ale z tego filmiku - http://www.youtube.com/watch?v=oveLq6j4JUw idzie wywnioskować że może być bardzo niebezpieczny - wiatr 10 m/s pilot 75kg - złamana miednica,przebite płuco, pęknieta przepona, wstrząs mózgu. Fakt faktem koleś się puścił drążka ale jednak idzie się zabić. Więc sporo zalezy od prędkości wiatru, zastanawia mnie czy ta hydra też miałaby podobnego kopa przy takim wietrze.

co polecanie?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 lut 2012, 17:15

Pierdyl pisze:Witam! chciałbym zakupić latawiec do nauki na lądzie i wodzie. Nie chcę na początek brać coś większego z obawy że się zabije :) Zależy mi, żeby latawiec był w stanie mnie ciągnąć po wodzie i pozwolił przynajmniej na małe skoki, w dodatku budżet to tylko 1000zł więc chyba ciężko będzie znaleźć coś sensownego?
moja waga to 70 kg
Myślałem nad http://www.latawki.pl/hq-hydra.html - niby tylko 3 - 3,5 metra ale na filmikach widać, że latawiec daje rade.
lub takie coś http://allegro.pl/latawiec-komorowy-pan ... 05470.html ten ma 5 metrów ale z tego filmiku - http://www.youtube.com/watch?v=oveLq6j4JUw idzie wywnioskować że może być bardzo niebezpieczny - wiatr 10 m/s pilot 75kg - złamana miednica,przebite płuco, pęknieta przepona, wstrząs mózgu. Fakt faktem koleś się puścił drążka ale jednak idzie się zabić. Więc sporo zalezy od prędkości wiatru, zastanawia mnie czy ta hydra też miałaby podobnego kopa przy takim wietrze.

co polecanie?

Jeśli jesteś poważnie tym zainteresowany to odpuść jeden i drugi. Na wodę się żaden z nich kompletnie nie nadaje. A mały latawiec też może zrobić krzywdę jak go będziesz nieumiejętnie używał. Ja Ci mogę polecić jedynie wycieczkę do dobrej szkółki.

Pierdyl

Post16 lut 2012, 17:26

jedi1 pisze:
Pierdyl pisze:Witam! chciałbym zakupić latawiec do nauki na lądzie i wodzie. Nie chcę na początek brać coś większego z obawy że się zabije :) Zależy mi, żeby latawiec był w stanie mnie ciągnąć po wodzie i pozwolił przynajmniej na małe skoki, w dodatku budżet to tylko 1000zł więc chyba ciężko będzie znaleźć coś sensownego?
moja waga to 70 kg

co polecanie?

Jeśli jesteś poważnie tym zainteresowany to odpuść jeden i drugi. Na wodę się żaden z nich kompletnie nie nadaje. A mały latawiec też może zrobić krzywdę jak go będziesz nieumiejętnie używał. Ja Ci mogę polecić jedynie wycieczkę do dobrej szkółki.

A w takim razie jaki latawiec się nadaje dla początkującego na wodę w tak niskiej cenie? o ile taki istnieje? :P

Wróć do „Pierwsze Kroki”