Przy jakim wietrze najlepiej sięu uczyć?

Forum dla początkujących
cyberdog

Post05 lip 2012, 20:54

Hej, mam pytanie własnie zaczelem kurs kitesurfingu na zalewie wislanym, moje pytanie: jaki wiatr jest najdogodniejszy do nauki?? Czy trudno jest opanowac latawiec?? Cały ten sport bardzo mnie kręci, ale czy nie jest on zbyt trudny? Na pewno jest to sport techniczny....

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2012, 04:15

Przy równym, wzdłuż brzegu, o sile takiej, że inni pływają.
Łatwo jest opanować latawiec, sport nie jest zbyt trudny.
Techniczny tak bardzo nie: trochę dakronu, linki, patyk, deska.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post12 lip 2012, 11:30

Wystarczajaco mocny na Twoj latawiec i wage - tak gdzes srodek zakresu jaki podaje producent, bo przy nauce koniecznosc wahlowania nie pomaga... i tylko sie zdenerwowac mozna. Z kolei jak masz duzo mocy w latawcu to stajesz i plyniesz, mozesz nie byc w slizgu, stac bokiem, ale plyniesz - duzo latwiej rozkminic co jest nie tak, niz jak po prostu latawiec spada i toniesz.
I faktycznie - kierunek wzdluz brzegu, lekko on-shore., nigdy off-shore ;) Centralny on-shore pozwala zawsze bezpiecznie wrocic, ale moze Ciebie walnac o brzeg a i bez umiejetnosci ostrzenia nie poplywasz...

A techniczny, to chyba miales na mysli technike plywania, mnogosc szczegolow ktore trzeba skoordynowac - tak, to jest sport techniczny...

Wróć do „Pierwsze Kroki”