PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2012, 15:25

Bishop65 pisze:Witam wszystkich.
Mam na imię Zbyszek i jestem w wieku 47 lat.W tym roku zacząłem robić pełny kurs kitesurfingu.Jestem na etapie końcowym.Jeszcze przed rozpoczęciem kursu kupiłem okazyjnie cały sprzęt firmy Naish.Jest to latawiec sigma cult 13,5 m deska haza 142cm,bar z linkami harness i pompka.Sprzęt w idealnym stanie dosłownie kilka razy użyty 3/4 razy.Moje pytanie brzmi czy jest to sprzęt odpowiedni dla mnie,czy koledzy byli by w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.Tutaj w Irlandii instruktorzy w szkółce nie udzielają mi obiektywnej odpowiedzi ponieważ tu szkółki żyją ze sprzedaży sprzętu uczniom,których szkolą.I ich odpowiedzi na moje pytanie to głównie są któtkie i bardzo krytyczne.Proszę o pomoc kolegów.Zapomniałem napisać ,że moja waga to 100kg. Pozdrawiam serdecznie Zbyszek

W Irlandii chyba dobrze wieje, więc powinien styknąć :thumbsup:

lubie_tosty

Post14 sie 2012, 17:48

Cześć Wszystkim:)

Potrzebuję porady (jak i milion osób w tym temacie) w kwestii zakupu sprzetu do kite. 2 lata temu zrobiłem IKO2, pływałem w jedną i druga stronę, ostrzenie jednak nie wychodziło. W tym roku zamierzam wbić na jakieś 2-3 tygodnie na półwysep i popływac co nieco. planuję 3-4h z instruktorem, aby przypomnieć sobie wszystko, potem chciałbym męczyć sprzęt samemu.

Chcę więc kupić uzywaną dechę + latawiec (pianke udało mi sie na razie kupić w dobrej cenie:).
Mam 180cm, 76kg. Co do latawca, to jako że na razie celuje w jedną sztukę to myśle o 10.5-12m, czy to dobry pomysł? Jeśli chodzi o modele to mam kompletny mętlik. Co niedrogiego, łatwego do opanowania ale jednocześnie rozwojowego moge kupić? Pływałem na Cabrinhi Switchblade, i parę razy na Core GT 10,5m. Z tego co pamiętam, to ten drugi był fajniejszy w obsłudze, ale po pierwsze to za mało sie znam żeby to stwierdzić, a po drugie to jednak było juz jakiś czas temu i pamięc może zawodzić;) Chciałbym wydać możliwie jak najmniej, jednak przy zachowaniu wszelkich walorów uzytkowych sprzętu, także granic cenowych nie ustalam, fajniej jednak żeby było to bliżej 1500zł niż 3000zł.

Jaką deskę poleciacie dla mojej wagi? Nie kręci mnie new school, raczej freeride i jakies skoki, proste triki. Akwen to zatoka, ewentualnie może zagranica (to później). Nie wiem za czym sie rozglądać, słyszałem dobre opinie o Nobile NBL (że dosć miękka, łagodna dla kolan ale fajna w prowadzeniu), czy to prawda?
Co do rozmiaru- w jaki celować? (na allegro wisi 134x39 cm, czy byłaby dla mnie okej)?

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Awatar użytkownika
walo1
Deska: SU-2+YETI
Latawiec: CF Moowii/Best Roca/EVO
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post14 sie 2012, 22:01

lubie_tosty pisze:Cześć Wszystkim:)

Potrzebuję porady (jak i milion osób w tym temacie) w kwestii zakupu sprzetu do kite. 2 lata temu zrobiłem IKO2, pływałem w jedną i druga stronę, ostrzenie jednak nie wychodziło. W tym roku zamierzam wbić na jakieś 2-3 tygodnie na półwysep i popływac co nieco. planuję 3-4h z instruktorem, aby przypomnieć sobie wszystko, potem chciałbym męczyć sprzęt samemu.

Chcę więc kupić uzywaną dechę + latawiec (pianke udało mi sie na razie kupić w dobrej cenie:).
Mam 180cm, 76kg. Co do latawca, to jako że na razie celuje w jedną sztukę to myśle o 10.5-12m, czy to dobry pomysł? Jeśli chodzi o modele to mam kompletny mętlik. Co niedrogiego, łatwego do opanowania ale jednocześnie rozwojowego moge kupić? Pływałem na Cabrinhi Switchblade, i parę razy na Core GT 10,5m. Z tego co pamiętam, to ten drugi był fajniejszy w obsłudze, ale po pierwsze to za mało sie znam żeby to stwierdzić, a po drugie to jednak było juz jakiś czas temu i pamięc może zawodzić;) Chciałbym wydać możliwie jak najmniej, jednak przy zachowaniu wszelkich walorów uzytkowych sprzętu, także granic cenowych nie ustalam, fajniej jednak żeby było to bliżej 1500zł niż 3000zł.

Jaką deskę poleciacie dla mojej wagi? Nie kręci mnie new school, raczej freeride i jakies skoki, proste triki. Akwen to zatoka, ewentualnie może zagranica (to później). Nie wiem za czym sie rozglądać, słyszałem dobre opinie o Nobile NBL (że dosć miękka, łagodna dla kolan ale fajna w prowadzeniu), czy to prawda?
Co do rozmiaru- w jaki celować? (na allegro wisi 134x39 cm, czy byłaby dla mnie okej)?

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

czesć
Ja ważę 83kg i mam latawiec CF Moowii 11m (2011r), a deskę 132x40 i jet ok. Latawiec fajny i myslę że w mairę tani.

Stolarz
Kontaktowanie:

Post15 sie 2012, 15:42

http://allegro.pl/globe-kite-trix-12m-z-barem-i2554110663.html Czy ten latawiec nadaje się do rozpoczęcia przygody z kitesurfingiem? Ważę 77 kg.

lubie_tosty

Post21 sie 2012, 00:33

Panowie, jaki rozmiar deski wziąć (nobile NBL)?
142x42
134x39

waga to 76 ( z tendencją do 80kg), początkującyjy, iko 2.

z góry dzięki za podpowiedź:)

Awatar użytkownika
kodi
Deska: nobile, lf, north, cab...
Latawiec: lf, north, nobile
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 sie 2012, 02:27

[quote="lubie_tosty"]Panowie, jaki rozmiar deski wziąć (nobile NBL)?
142x42
134x39

z góry dzięki za podpowiedź:)[/quot
do nauki 142 docelowo 134. Ile metrów szmatke masz?

mastakilla
Deska: nobile nbl
Latawiec: core
Dostał piwko: 1 raz

Post21 sie 2012, 17:47

Witam forumowiczów!

Jestem początkujący i poszukuję pierwszego latawca. Czekałem na rozpoczęcie posezonowej wyprzedaży ale na razie bez rewelacji:)
Szukam na początek używanego latawca 12m a później 9m. Prośba o info czy w ogóle takimi 'rarytasami' jest sens sobie zawracać głowę czy lepiej poczekać i odłożyć kilka plnów:
http://allegro.pl/latawiec-cabrinha-swi ... 54420.html
http://allegro.pl/cabrinha-crossbow-12m ... 72126.html

Cenowo super, ale nie czy to po prostu stare trupy? Szukam czegoś na czym się rozpływam w przyszłym sezonie na Helu i później ew. zainwestuję więcej.

A może coś takiego?:
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 59609.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Magma

Post21 sie 2012, 21:49

mastakilla pisze:Witam forumowiczów!

Jestem początkujący i poszukuję pierwszego latawca. Czekałem na rozpoczęcie posezonowej wyprzedaży ale na razie bez rewelacji:)
Szukam na początek używanego latawca 12m a później 9m. Prośba o info czy w ogóle takimi 'rarytasami' jest sens sobie zawracać głowę czy lepiej poczekać i odłożyć kilka plnów:
http://allegro.pl/latawiec-cabrinha-swi ... 54420.html
http://allegro.pl/cabrinha-crossbow-12m ... 72126.html

Cenowo super, ale nie czy to po prostu stare trupy? Szukam czegoś na czym się rozpływam w przyszłym sezonie na Helu i później ew. zainwestuję więcej.

A może coś takiego?:
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 59609.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Zależy jaki masz budżet jak cię stać na converta 2010 to to bym radził , pływałem na takim sprzęcie , jest to solidna maszyna i do tego współczesna . Tamte zabytki bym sobie odpuścił szkoda zdrowia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2012, 14:56

lubie_tosty pisze:

cześć

NBL będzie nawet bardziej niż OK :thumb:
134 - optymalny rozmiar na Twoją wagę i umiejętności :)

z latawców mogę polecić legendarne BEST KAHOONA :idea:
tym bardziej , że obecnie modele 2012 mają już wybitnie niskie ceny - a pozostało ich już mało do końca sezonu :]

----> http://www.wake.pl/strona_oferta/sprzedaz-sprzetu/

Obrazek

peace

abuk
Deska: NHP split, Duotone Fish SLS
Latawiec: T5 7m, T5 10m, Rebel 12m

Post23 sie 2012, 13:32

lubie_tosty pisze:Panowie, jaki rozmiar deski wziąć (nobile NBL)?
142x42
134x39

z góry dzięki za podpowiedź:)

ja mam przy wadze 74-75 NBL-a 134x39 i jestem bardzo zadowolony. zauważyłem tylko że trochę ciężka (w porównaniu np. z nawet centymetr większą SU-2) i zakładanie na głębokiej wodzie trzymając za rączkę wymaga nie lada krzepy, ja odkręciłem rączkę i nauczyłem się chwytać za krawędź bo jest łatwiej.
142 to już będzie za duża dla ciebie.

bigformat

Post23 sie 2012, 13:57

Witam ,
Ostatnie pare dni spedzilem na szukaniu sprzetu dla siebie i szczerze powiem mam dosc.
prosilbym o porade jaki sprzet dla poczatkujacego po IKO2.
zakres cenowy tak do 2000 z barem rozmiar 7 lub 9 bo to na warunki irlandzkie a tu wieje.

czy cos takiego bylo by ok i czy cena jest przyzwoita

NOBILE 2011:- 7 m2 Koinobori – stan bdb – 1700 pln
albo
7,5 Kahoona – stan idealny / jak nowy – 2000 PLN

dzieki z gory
Grzesiek
soory za polskie zanki ale zjadla je moja irlandzka klawiatura

wojtek68

Post25 sie 2012, 11:51

Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
Od roku dojrzewam do kitesurfingu wydaje mi się że w końcu dojrzałem.
Chciałem kupić jakiś sprzęt, myślę że używany (o nowym pomyślę jak już będę wiedział czego chcę). Nakład finansowy nie istotny.
Jeszcze nigdy nie pływałem, ważę 105 kg.
Czy są na Śląsku jakieś szkółki, treneży, gdzie bym mógł spróbować ?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post25 sie 2012, 18:07

wojtek68 pisze:Nakład finansowy nie istotny.

Nie pisz takich rzeczy bo padnie Ci prywatna skrzynka od ilości ofert. I każda będzie najlepsza dla Ciebie...

cps

Post29 sie 2012, 19:28

Siema wszystkim

jestem początkującym kite surferem (dobre sobie, pewnie jak większość osób pytających w tym temacie :D) niedługo zamknę kurs IKO 2 i zastanawiam się nad kupnem pierwszego sprzętu. I tutaj pojawia się moje pytanie, czy Kite Airush DNA 2012 10 m2 będzie dobry dla chłopaka 60 kg 180 cm? Jaką do tego dobrać deskę (chodzi mi tutaj o markę i rozmiar)? Od razu mówię, że mam problemy z nabraniem masy :D także w najbliższym czasie nie sądzę by moja waga drastycznie się zmieniła.

pozdrawiam

sidaluka

Post29 sie 2012, 20:32

Witam :) widze ,że rozmowy dotyczą częściej facetów niż kobiet, a szczerze mówiąc duuzo czasu pochłania czytanie wszystkich postów...
Dlatego wprost zapytam i poprosze o rade, co robić ze sprzętem bo chce sie zaopatrzyć, że tak powiem... A potem bede meczyc pytaniami czy mnie przygarniecie na kite'owanie :P

Jestem po kursie IKO I i II,czyli świeżynkaa :P jakie sprzecicho najlepiej na początek na pare lat i dobrych gleb :P

Waga 55 kg...jaki rozmiar latawca ( dowiedzialam sie,że najlepiej 7 i 9) i oczywiscie z jakiej firmy - napalilam sie na Wainman'a, jaki rozmiar dechy i z jakiego tworzywa, słyszalam ze z drewna trwalsza...( wiadomo sprzedawcy w sklepach chcą pozbyc sie sprzetu ).

Bardzo proszę o rade ludziska :)

Pozdrawiam eska

Wróć do „Pierwsze Kroki”